Δηλώσεις Για τις δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας σε σχέση με το Πολυτεχνείο και την ανάρτηση του κ. Βερναρδάκη για την Υπουργό Παιδείας έκανε η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Π. Πέρκα.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Πέρκα τόνισε:
«Σε ό,τι αφορά στον κ. Βερναρδάκη δε θα πω πολλά, γιατί βγήκε αμέσως ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη και απέσυρε την ανάρτηση. Έχω ήδη πει ότι ήταν απαράδεκτη και ατυχέστατη ανάρτηση, το είπε και ο Πρόεδρος σήμερα. Όλοι συμφωνούμε λοιπόν σ’ αυτό, δεν μπορούμε όμως να τη συγκρίνουμε με τις δηλώσεις του κ. Συρίγου για το Πολυτεχνείο.
Από τις δηλώσεις βουλευτών της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι, όλοι λίγο πολύ μιλάνε για «μυθολογία του Πολυτεχνείου». *Η ιστορία όμως η πρόσφατη, οι αγώνες του λαού απέναντι στη δικτατορία έχουν ένα συμβολισμό κι εγώ προσωπικά – αλλά και γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και τα υπόλοιπα κόμματα – νιώσαμε ότι μας προσβάλουν. Προσβάλουν τους αγώνες του λαού μας.
Εγώ όταν ακούω «υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο; Δεν υπήρχαν νεκροί, σιγά μην έριξε το Πολυτεχνείο τη Χούντα», καταλαβαίνω ότι έχω να κάνω με ακροδεξιό, η Χρυσή Αυγή τα έλεγε αυτά. Κι όμως αυτά τα έχει πει και ο κ. Γεωργιάδης. Αλλά το να βγαίνει ο Υφυπουργός Παιδείας και μάλιστα ακαδημαϊκός και να το αμφισβητεί με τόσο ωμό και χυδαίο τρόπο , είναι πολύ σοβαρό. Η δήλωση του κ. Συρίγου, δεν ήταν όμως τυχαία, τα έχει βάλει ουσιαστικά με τη μεταπολίτευση και με το Πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης. Εμείς ζητούσαμε επιμόνως να πάρει θέση η ΝΔ, αν είναι αυτή η πολιτική της, γιατί είναι πολύ σοβαρό ζήτημα.
Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησε από την ψηφοφορία, διότι έπειτα από όσα έγιναν στη Βουλή, δεν υπήρχε πλέον κανένα νόημα να καθήσουμε να συζητήσουμε. Συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο, θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός. Βλέπουμε ότι ένα νεοφιλελεύθερο Πανεπιστήμιο πάει να αντικαταστήσει ένα δημόσιο, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο.
Αντίστοιχα «πετυχημένα» παραδείγματα νεοφιλελεύθερου Πανεπιστημίου έχουμε στον κόσμο, όπως το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σικάγο τη δεκαετία του ’50, με καθηγητή τον Φρίντμαν, τι επέφερε στον κόσμο, με την «αυθεντία», με τον αυταρχισμό ή το Ινστιτούτο Χάρτλαντ που διατράνωνε ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή! Αυτό το Πανεπιστήμιο περιγράφει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης!
Η κυβέρνηση όμως υπονομεύει και δυσφημεί το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι και το μόνο που μας δίνει κάποιες πρωτιές, γιατί σε όλους τους άλλους τομείς κατάφερε η ΝΔ να είμαστε πρωταθλητές, ακρίβεια, πανδημία κτλ, αλλά με αρνητικές πρωτιές.
Το ότι υπάρχει πρόβλημα στα ελληνικά πανεπιστήμιά, το έχω πει απ’την αρχή. Και τέλειο να ήταν, έχει περιθώρια βελτίωσης. Τι κάνει όμως η ελληνική κυβέρνηση; Δίνει 30 εκατομμύρια για να βάλει αστυνομία στα Πανεπιστήμια, ενώ γύρω στα 10-15 εκ. θα στοίχιζαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά, ώστε το ελληνικό Πανεπιστήμιο να κάνει αυτό που διαχρονικά έκανε, δηλαδή το φτωχό παιδί που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να μπορεί και να συνεχίζει, να κάνει και τα μεταπτυχιακά του.
Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει τι γίνεται στην κοινωνία μας, υπάρχουν φοιτητές που πρέπει να δουλεύουν για να επιβιώσουν και να νοικιάσουν ένα σπίτι, ειδικά τώρα με την ακρίβεια. Αυτοί οι φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα της υποτροφίας.
Το να βγάζεις όμως εκ των προτέρων πολλά παιδιά έξω από την εκπαίδευση, εφόσον επιθυμούν να πάνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι λάθος, δεν ωφελεί τη χώρα, εμείς θέλουμε πολίτες με υψηλό επίπεδο. Δε μιλάω για εργασία, αυτό μπορεί να είναι και η βασική μας διαφωνία, μιλάω για την ακαδημαϊκότητα, τη γνώση, το ανώτερο επίπεδο.. Μια δημοκρατική χώρα κι ένα δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δίνει ευκαιρία και σε όλα τα παιδιά, δεν τους λέει πηγαίντε στα ΕΠΑΛ. Και καταργείτε και τα διετή για να πάνε στα ιδιωτικά ΙΕΚ, πελατεία στα Κολλέγια, Πανεπιστήμιο ΑΕ.
Έχουμε πολύ καλά Πανεπιστήμια και με εξωστρέφεια, η Ευρώπη, η Μ.Βρετανία, είναι γεμάτες από γιατρούς και μηχανικούς από τα ελληνικά πανεπιστήμια που διαπρέπουν.
Για τα ενεργειακά ζητήματα και την ακρίβεια στο ρεύμα
Στο θέμα ειδικά της ενέργειας, επειδή είμαι Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ενέργειας, άρα το παρακολουθώ βήμα βήμα, έχω να δηλώσω τα εξής:
Τον Αύγουστο του 2021 αρχίζει η ρήτρα αναπροσαρμογής. Ήδη εμείς φωνάζαμε ότι πρέπει να μπει έλεγχος,. Στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός μας λέει ότι θα επιστραφεί το 80% των αυξήσεων, ακόμα το περιμένει ο κόσμος. Και αρχίζουμε και λέμε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, και απαιτούμε την θέσπιση πλαφόν, παρέμβαση στη ρήτρα αναπροσαρμογής, μείωση του ΕΦΚ, του ΦΠΑ και πολλές ακόμα οι προτάσεις. Ο κ. Σκρέκας, αλλά και ο Πρωθυπουργός μέχρι το Μάρτιο δεν παραδέχονταν ότι υπάρχουν υπερκέρδη, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΕ ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και δήλωσε ότι τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν κατά 90%. Ακόμα ψάχνουν το ποσό που συνεχώς μειώνεται.
Το ποσό αυτό εμείς το έχουμε υπολογίσει σε 1.5 δισ. ευρώ. Περιμένουμε λοιπόν τη φορολογία του 90% του όποιου ποσού αποφασίσει η κυβέρνηση, ενώ η ΡΑΕ θα έπρεπε να το προσδιορίζει. Τόσο η ΡΑΕ όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν βγει απέναντι στην κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν πρόκειται για αναστολή αλλά για ενσωμάτωσή της στην κυμαινόμενη τιμή. Δηλαδή θα υπάρχει η ρήτρα, αλλά δε θα φαίνεται. Και τώρα έρχεται το Power Pass, το οποίο με τους πρώτους υπολογισμούς βγαίνει μεσοσταθμικά 17 ευρώ το μήνα. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν τολμάει να βάλει χέρι σε 4 παραγωγούς/προμηθευτές. 700 εκ. υπερκέρδη η ΔΕΗ, 330 εκ η ΔΕΠΑ Εμπορίας του φυσικού αερίου, είναι πάρα πολλά λεφτά και ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το λογαριασμό. Εμείς λέμε να μπει ένα εύλογο ποσοστό κέρδους, προτείνουμε 5%.
Και κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ενώ η ΔΕΗ στη χώρα μας ιδιωτικοποιήθηκε με την υπόσχεση του κ. Χατζηδάκη για «φτηνό ρεύμα», αυτές τις μέρες ο κ. Μακρόν κρατικοποιεί πλήρως τη δική του ΔΕΗ».