Μετά τα πορίσματα επιτροπής της Βουλής για την πορεία του ελληνικού πληθυσμού στο μέλλον και τις προβλέψεις, ότι η χώρα θα κατοικείται από λιγότερους και γηραιότερους ανθρώπους, άνοιξε ο δημόσιος διάλογος γύρω από θέμα. Πλούσια αρθρογραφία και λιγοστές προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει με κεντρικό σχεδιασμό για να μην φτάσουμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Γράφει ο Ηλίας Σιδέρης
Το θέμα είναι κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό. Ο ελληνικός πληθυσμός συνεχώς μειώνεται, οι Έλληνες που μεταναστεύουν δεν γυρίζουν πίσω και οι απόγονοί τους ενσωματώνται στις εκεί κοινωνίες. Αντίθετα, στην ελληνική κοινωνία, μπορούν και ενσωματώνονται μόνοι οι προερχόμενοι από τα βαλκάνια μετανάστες, Οι Ασιάτες λόγω διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας, λόγω του ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, αποτελούνται από άντρες, δεν μπορούν να ενσωματωθούν, αφού -κατά κύριο λόγο- δεν μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους, ώστε τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα, ούτε οι ίδιοι μπορούν να γίνουν το ίδιο εύκολα αποδεκτοί από την ελληνική κοινωνία.
Ο ελληνικός πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται και μόνον αν υπήρξει από τώρα στρατηγικός εθνικός σχεδιασμός που θα τηρείται απαρέγκλιτα θα μπορέσουμε να ελπίζουμε. Οι παροχές που μοιράζονται στα νέα ζευγάρια δεν μπορούν να εκλειφθούν ως σοβαρή πολιτική, αφού το γενικότερο κλίμα είναι εχθρικό προς τη δημιουργία οικογένειας, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα ή ουσιαστική βοήθεια για την δημιουργία πολύτεκνης οικογένειας.
Δραστικά μέτρα θα ήταν η παραχώρηση στα νέα ζευγάρια ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο και παραμένουν κλειστά και ανεκμετάλλευτα. Χωρίς την παροχή στέγης και σταθερών συνθηκών διαβίωσης, πολλοί νέοι διστάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους.
Πραγματική μέριμνα για όσους επιθυμούν και δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν: Είναι αδιανόητο σε μια χώρα που μαστίζεται από υπογεννητικότητα, οι ενδιαφερόμενοι να πληρώνουν για να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλες τεχνητές μεθόδους.
Πρέπει να δοθούν πραγματικά κίνητρα στην πολύτεκνη μητέρα. Όποια Ελληνίδα αποκτά τέσσερα παιδιά θα πρέπει αυτομάτως να διορίζεται στο δημόσιο, με μειωμένο ωράριο και να απολαμβάνει τιμές.
Πρέπει ο πληθυσμός να ενημερωθεί για την τεκνοποίηση, να παρέχεται κάθε διευκόλυνση σε όσες γυναίκες τεκνοποιούν και είναι νεαρές και φυσικά να ανασχεθεί το κύμα αμβλώσεων. Δεν πρέπει να διακόπτεται καμία εγκυμοσύνη για οικονομικούς λόγους. Εφόσον η μητέρα ή το ζευγάρι δηλώνουν ότι επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί και για οικονομικούς λόγους πρόκεται να προχωρήσουν σε άμβλωση θα πρέπει να τους παρέχεται οικονομική, ηθική και ψυχική συνδρομή.
Ταυτοχρόνως, αυτό που θα βοηθήσει έντονα είναι η εν γένει ευμάρεια του πληθυσμού. Αν υπάρχει νεαρό ζεύγος, το οποίο δυσκολεύεται να βιοποριστεί (πχ είναι και οι δύο άνεργοι ή υποαπασχολούνται) θα πρέπει να δίνουνται κίνητρα για επιστροφή στην επαρχία με ταυτόχρονη διανομή γης και στροφή στην πρωτογενή παραγωγή. Τα χωριά ρημάζουν, τα χωράφια παραμένουν αναξιοποίητα στα χέρια του δημοσίου ή της πολυκληρονομικότητας και νέοι άνθρωποι γεμίζουν καφετέριες και υποαπασχολούνται για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Η υπογεννητικότητα είναι το μεγάλο εθνικό μας θέμα και όχι οι προκλήσεις των Τούρκων. Άλλωστε αν εκλείψουν οι Έλληνες, ποιοι θα υπερασπιστούν το Αιγαίο και τη Μακεδονία;
*Ο Ηλίας Σιδέρης είναι Δικηγόρος –thepresident.gr/