Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες συμφωνούν αναφορικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της κολύμβησης στον άνθρωπο. Η συχνή κολύμβηση, όπως και άλλες μορφές ήπιας άσκησης (βάδισμα, ποδηλασία), έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην πρόληψη και αποκατάσταση καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ, αξίζει να σημειωθεί πως, βάσει έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, το κολύμπι ρίχνει την πίεση τους ηλικιωμένους, αφού ωφελεί τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Οι δράσεις στις οποίες αποδίδεται η ωφέλεια από την κολύμβηση αφορούν στη μείωση της αρτηριακής πιέσεως, στην αύξηση της προστατευτικής, “καλής” HDL χοληστερίνης, στη μείωση του σωματικού βάρους και της “αντίστασης” στην ινσουλίνη, καθώς και στην αύξηση της αντιαρρυθμικής και αντιθρομβωτικής δραστηριότητας, όπως και της παράπλευρης κυκλοφορίας. Λόγω της μείωσης του σωματικού βάρους μέσα στο νερό, διευκολύνεται η άσκηση σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας».
Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικά τα οφέλη που επιφέρει η κολύμβηση στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως είναι οι σπονδυλαρθρίτιδες, οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, η οστεοπόρωση και η σκολίωση. Το κολύμπι ενδυναμώνει τους μυς, γιατί οι μύες όλου του σώματος συντονίζονται την ίδια στιγμή. Επιπλέον, βοηθά την ευλυγισία των μυών, ιδίως στα άτομα με σπονδυλαρθρίτιδα, ενώ σαν ήπια άσκηση λειτουργεί προστατευτικά για τις αρθρώσεις, τα οστά και τους μυς, λόγω της άνωσης του θαλασσινού νερού. Τέλος, η αερόβια άσκηση μειώνει το άγχος και το συμπαθητικό πόνο».
Επιπλέον αυτών όμως, ευεργετικά αποτελέσματα έχει η κολύμβηση στη σωματική υγεία και των παιδιών. Μάλιστα, μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, αποκαλύπτει ότι ιδιαίτερα στα παιδιά που πάσχουν από άσθμα, το κολύμπι ενισχύει τη φυσική τους κατάσταση, καθώς και τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Επισημαίνεται από παιδιάτρους, πως «παιδιά με βρογχικό άσθμα, που συχνά αποφεύγουν άλλα σπορ, πρέπει να ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με την κολύμβηση, αφού δυναμώνει βαθμιαία τους αναπνευστικούς μυς τους, ενώ παράλληλα τονώνει την αυτοπεποίθησή τους αφού είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τη χρησιμότητα της κολύμβησης στην υγεία ενός παιδιού. Καταρχάς, το σώμα μέσα στο νερό ελαφραίνει σημαντικά, οπότε η ομαλή, γενικευμένη πίεση εκγυμνάζει ομοιόμορφα όλες τις αρθρώσεις. Ταυτόχρονα, το προφυλάσσει από το σημαντικό κίνδυνο των ατυχημάτων, ενώ η γενικευμένη κίνηση, με συχνές κορυφώσεις δύναμης – όποτε επιβάλλεται–, οδηγεί το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού σε σταδιακή υπερανάπτυξη. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και έρευνα που διεξήχθη από το Griffith Institute for Educational Research, η οποία φανερώνει τις σημαντικές επιδράσεις της κολύμβησης όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων των μικρών συμμετεχόντων. Ειδικότερα, τα παιδιά που ξεκινούν το κολύμπι σε μικρή ηλικία τείνουν να αναπτύσσουν τις γνωστικές και τις γλωσσικές τους ικανότητες πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό από τα συνομήλικά τους παιδιά που δεν κολυμπούν. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως έχουν καλύτερη απόδοση στην προφορική έκφραση, την ανάγνωση, την αρίθμηση, καθώς και στη δημιουργία σχημάτων και γραμμών.«Τα παιδιά που συμμετέχουν σε προγράμματα εκμάθησης ικανοτήτων στο νερό με τη μορφή παιχνιδιού (πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης για βρέφη από τεσσάρων μηνών έως τεσσάρων ετών) γίνονται πιο έξυπνα, αφού κάνουν συνδυαστικές ασκήσεις (π.χ., δεξί χέρι με αριστερό πόδι), οι οποίες δημιουργούν περισσότερες συνάψεις μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Έτσι, τα παιδιά αναπτύσσουν έναν πιο έξυπνο και δημιουργικό τρόπο σκέψης. Επιπλέον, πολλοί γονείς αναφέρουν ότι βελτιώνεται κατά πολύ και η ψυχολογία των παιδιών τους. Είναι πιο υγιή και άρα πιο χαρούμενα. Τέλος, μέσα από την κολύμβηση, μπαίνουν από νωρίς στη διαδικασία να βάζουν στόχους –για παράδειγμα, να ολοκληρώσουν μια συγκεκριμένη άσκηση–, να παλεύουν γι’ αυτούς και στο τέλος να τους πετυχαίνουν, κάτι που αυξάνει σημαντικά την αυτοπεποίθησή τους, την αυτοεκτίμηση αλλά και την ανεξαρτησία τους, ενώ με το να συναναστρέφονται και να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά της ηλικίας τους από νωρίς γίνονται πιο κοινωνικά».
Σε µελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Τµήµα Κινησιολογίας του Πανεπιστηµίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ έγινε σύγκριση µεταξύ αθλητών ηλικίας από είκοσι έως ογδόντα οχτώ ετών που ασχολούνταν µε την κολύµβηση µε συνοµηλίκους τους που δεν είχαν ασχοληθεί µε το συγκεκριµένο άθληµα. ∆ιαπιστώθηκε ότι οι κολυµβητές είχαν σε όλες τις περιπτώσεις µεγαλύτερο ποσοστό µυϊκής µάζας.
Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν προφυλάξεις για να µην γίνει επικίνδυνη
Η κολύμβηση (και η άσκηση) δεν είναι πανάκεια, και είναι απαραίτητες οι προφυλάξεις για να μην γίνει από ωφέλιμη και ευχάριστη επικίνδυνη. Απλά συμπτώματα, όπως μία ζάλη, ένας έμετος ή ακόμη και μία κράμπα, μέσα στο νερό μπορεί να καταλήξουν σε πνιγμό. Έτσι, ο καρδιοπαθής, ιδιαιτέρως αν παίρνει υποτασικά ή αντιαρρυθμικά φάρμακα, δεν πρέπει να κολυμπά ποτέ μόνος ή φαγωμένος σε μεγάλο βάθος, στα “άπατα”, ή να κάνει καταδύσεις. Στα ψυχρά νερά πρέπει να μπαίνει σταδιακά –υπάρχει κίνδυνος στεφανιαίου σπασμού–, ενώ πρέπει ακόμη να αποφεύγει την ταλαιπωρία από μία δύσκολη πρόσβαση στην παραλία, καθώς και τη δοκιμασία της έκθεσης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες»
Η Πτολεμαΐδα διαθέτει ένα από τα πιο άρτια Κολυμβητήρια της Ελλάδας. Είναι ευκαιρία για τους συμπολίτες μας να κάνουν τη κολύμβηση τρόπο ζωής! Πάντα υπάρχει χρόνος !
Μπασέα Ελένη
Πτυχ. ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Προπ. Συγχρ .Κολύμβησης και Aqua Aerobic