ΤΑΙΝΙΕΣ
Mama mia
Στο διάσημο μιούζικαλ, το οποίο γύρισε η Φιλίντα Λόιντ το 2008, σε Σκόπελο, Σκιάθο και Πήλιο, ξεχωρίζουν και τα τραγούδια των ABBA, αλλά πάνω απ’ όλα τα μαγευτικά τοπία και οι παραλίες, τα ονειρικά δειλινά, η ελληνική ατμόσφαιρα. Μαζί με την Στριπ, πρωταγωνιστούσαν και οι Πιρς Μπρόσναν και Κόλιν Φερθ.
Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι
Μεγάλη επιτυχία του 2001, που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά. Το βασικό της θέμα ήταν ο έρωτας μιας Ελληνίδας με έναν Ιταλό λοχαγό, που γοητεύεται από τους Έλληνες και αντιστέκεται στις γερμανικές θηριωδίες. Πρωταγωνιστούν ο Νίκολας Κέιτζ και η Πενέλοπε Κρουζ, ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Τζον Μάντεν,
Mediterraneo
Αυτή η θαυμάσια ιταλική κωμωδία, βραβευμένη με Όσκαρ, Ιταλική παραγωγή του 1991, γυρίστηκε στο πανέμορφο Καστελλόριζο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών υπηρετεί σε ένα μικρό ελληνικό νησί. Ενώ στην αρχή οι ντόπιοι τους αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, σιγά-σιγά όλοι συνειδητοποιούν πόσα κοινά έχουν μεταξύ τους!
Για τα μάτια σου μόνο
Ο θρυλικός πράκτορας Τζέιμς Μποντ κρεμασμένος στα βράχια των Μετεώρων, σε μια σκηνή που κόβει την ανάσα. Ήταν το 1981, όταν γυρίστηκε ακόμη μία ταινία της σειρά του Βρετανού πράκτορα 007 με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ, η οποία είχε ορισμένα πλάνα και από την Κέρκυρα.
Ερωτας αλά ελληνικά
Η δεύτερη κωμωδία της Νία Βαρντάλος μετά το ««Γάμος αλά ελληνικά» και τίτλο «Ερωτας αλά ελληνικά» προβάλλει την ομορφιά ελληνικών αρχαιολογικών χώρων – Η ταινία περιγράφει το ειδύλλιο μιας σεμνής και συντηρητικής ξεναγού -κατά τις διακοπές της στην Ελλάδα- με έναν μελαχρινό, γοητευτικό Ελληνα με φόντο τους Δελφούς, την αρχαία Ολυμπία, την Ακρόπολη, διαφημίζοντας την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών μνημείων και τη γοητεία των μελαχρινών Ελλήνων.
Ο Λικ Μπεσόν σκηνοθέτησε αυτό τον πανέμορφο ύμνο στη φύση, την ελευθερία και τη φιλία, που λαμβάνει χώρα στα καταγάλανα νερά της Αμοργού
Δήμητρα Κωνσταντινίδου Γ2
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ … ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Πολλές ευρωπαϊκές ομάδες έχουν βαφτιστεί με ελληνικά ονόματα. Δείτε μερικές από αυτές: Η Ολλανδία φαίνεται πως έχει μεγάλη αδυναμία στο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αφού συνολικά τέσσερις ομάδες έχουν ελληνικά ονόματα.
Ajax. Το 1900 στο Άμστερνταμ ιδρύθηκε μια ποδοσφαιρική ομάδα και της έδωσαν το όνομα του ομηρικού ήρωα και γιο του βασιλιά της Σαλαμίνας, Τελάμωνα, Αίαντα.
Sparta Rotterdam. Στο Ρότερνταμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ιδρύθηκε το 1888 η Sparta από το όνομα της ελληνική πόλης της Λακωνίας.
Heracles Almelo. Το 1903 ιδρύθηκε η τοπική ομάδα με το όνομα Heracles από τον ημίθεο γιο του Δία.
Achilles ΄29.. Στο Groesbeek το 1929 ιδρύθηκε η Achilles αλλά φαίνεται πως δεν έχει τις δυνάμεις του μεγάλου ήρωα της Ιλιάδας του Ομήρου.
Sparta Praha, Τσεχία. Η πιο σπουδαία ομάδα της Τσεχίας ιδρύθηκε το 1893.
Hamrun Spartans, Μάλτα. Σπαρτιάτες και στην Μάλτα. Στο νησί των ιπποτών ιδρύθηκε το 1907 ο σύλλογος Hamrun Spartans από την ομώνυμη πόλη και τους κατοίκους της αρχαίας Σπάρτης.
Hellas Verona, Ιταλία. Το 1903 στην πόλη, στην οποία διαδραματίζεται το πιο γνωστό έργο του Σέξπιρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, ιδρύθηκε η ομάδα Hellas. Ο σύλλογος ιδρύθηκε από μαθητές γυμνασίου μετά από αίτημα καθηγητή τους που ήταν λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Hercules, Ισπανία. Ο «Ηρακλής» της Ισπανίας ιδρύθηκε το 1922 στο Αλικάντε.
Hermes, Σκοτία. Στο Αμπερντίν της Σκοτίας ιδρύθηκε το 1968 ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Hermes, ο οποίος απαρτίζεται αποκλειστικά από αθλητές μικρής ηλικίας.
Πηγή:http://ta-xeirotera.blogspot.gr
Ελένη Χριστοφορίδου Α4