Τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την όλο και μεγαλύτερη οικονομική ύφεση σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ακούσαμε, διαβάσαμε κι είδαμε επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης να έχουν ροφήματα, τρόφιμα κι υπηρεσίες σε αναμονή.
Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι, έχετε ακούσει τον «καφέ σε αναμονή». Δηλαδή, το γεγονός ότι ένας πελάτης καταστήματος αγοράζει καφέ και πληρώνει έναν ή και περισσότερους για συνανθρώπους του που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να πληρώσουν για τον καφέ τους.
Η ιδέα της «αναμονής» δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησε στη Νάπολη της Ιταλίας την περίοδο λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ευκατάστατοι πολίτες της Νάπολης πλήρωναν επιπλέον καφέδες για συμπολίτες τους που δεν είχαν αυτή την πολυτέλεια.
Στην πόλη της Πτολεμαΐδας είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Με «καφέ σε αναμονή», «ψωμί σε αναμονή» κι άλλες παροχές της εστίασης.
Τις προηγούμενες μέρες, καθώς επισκέφθηκα το κατάστημα του κυρίου Αδάμ Γουρουτίδη για να μιλήσουμε για τα ταχυφαγεία και το πώς διαμορφώνεται η κίνηση στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και το πώς επηρεάζεται με τα νέα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης, «έπεσε» το μάτι μου σε μία ταμπέλα πάνω στον χώρο των παραγγελιών πελατών.
Η ταμπέλα έγραφε «γύρος σε αναμονή». Μου έκανε εντύπωση γιατί είχα καιρό να συναντήσω αυτή τη ταμπέλα, πόσο δε μάλλον σε γυράδικο.
Όπως ανέφερε ο κ. Αδάμ Γουρουτίδης, ο «γύρος σε αναμονή» στο κατάστημά του ξεκίνησε λίγο μετά τα 2012, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Αρκετοί πολίτες στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία. Ο κόσμος δείχνοντας εμπιστοσύνη, άφηνε χρήματα για επιπλέον γύρους, πατάτες κι αναψυκτικά για συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.
Η δράση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Με τη διαφορά ότι πλέον μπορούν να γίνονται παραγγελίες προϊόντων σε αναμονή και τηλεφωνικά.
Στην περιοχή μας, η κοινωνία είναι κλειστή, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και το να επισκεφθεί κάποιος ένα κατάστημα και να ζητήσει κάποιο προϊόν σε αναμονή είναι αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν πολλές αναστολές. Για το λόγο αυτό, ο κ. Γουρουτίδης αποφάσισε να γίνονται δεκτές και οι τηλεφωνικές παραγγελίες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο διακριτικά η διαδικασία, χωρίς να έρχεται κανείς σε δύσκολη θέση.
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς πώς μπορεί να είναι βέβαιος κάποιος για το αν το άτομο που ζητά «γύρο σε αναμονή» βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση και δεν είναι κάποιος επιτήδειος που το κάνει εσκεμμένα. Σε αυτό το κομμάτι, το γεγονός ότι ζούμε σε μικρή κοινωνία είναι θετικό. Λίγο ή πολύ είναι γνωστή η κατάσταση των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες. Άλλος έχει χάσει τη δουλειά του, άλλος έχει λίγα μεροκάματα το μήνα, κάποιες μητέρες έχουν μείνει μόνες στη ζωή και τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Μπορείς εύκολα να επιβεβαιώσεις αν κάποιος προσπαθεί να σε εκμεταλλευτεί ή όχι.
Να σημειωθεί ότι μέσα στα προϊόντα σε «αναμονή» δεν περιλαμβάνεται το αλκοόλ.
Πέρα όμως από αυτό, είναι συγκινητικό το γεγονός ότι αρκετοί πελάτες πληρώνουν για γεύματα «σε αναμονή». Η ενσυναίσθηση του κόσμου είναι κάτι που προκαλεί όμορφα συναισθήματα, σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τόσο δύσκολες κι εγωκεντρικές.
Μαρία Κοτζακόλιου