Φως σε μια άγνωστη σελίδα του ολοκαυτώματος των Εβραίων και τη φρίκη του ναζισμού ρίχνει το νέο βιβλίο του εκπαιδευτικού Δημήτρη Βλαχοπάνου, «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641», που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Πτολεμαΐδας.
Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία ενός 17χρονου Αρτινού Εβραίου, ο οποίος αφηγείται στον συγγραφέα την μεταφορά του μαζί με άλλους Εβραίους στα στρατόπεδα του Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν, ανέφερε η συντονίστρια της εκδήλωσης, φιλόλογος Ευγενία Κατσίδου και σημείωσε: «Είναι ένα βιβλίο με μήνυμα ενάντια στο ναζισμό, που πρέπει να διαβάσουν όλοι, γιατί ο κόσμος πρέπει να μάθει τι έγινε πριν 70 τόσα χρόνια και τι δεινά επέφερε η ιδεολογία του ναζισμού στον κόσμο».
Για τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Δημήτρη Βλαχοπάνο μίλησε ο εκπαιδευτικός, Γρηγόρης Πουγαρίδης, παραθέτοντας στοιχεία από την πολυσχιδή εκπαιδευτική, συνδικαλιστική και κοινωνική του δράση κατά την 9χρονη παραμονή του στην Πτολεμαΐδα τη δεκαετία του ’80 και έκανε μνεία στους στενούς δεσμούς που διατηρεί ακόμα και σήμερα με την πόλη, τόσα χρόνια μετά που έφυγε από αυτήν.
«Πρόκειται για ένα βιβλίο που έρχεται να ανασύρει μνήμες, να ταράξει ήρεμα νερά, να στραφεί ενάντια στη λήθη, ενάντια στην απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα, ενάντια στα ειδεχθή εγκλήματα του γερμανικού ναζισμού», ανέφερε στην παρουσίασή του ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Πορφύρης. Πρόκειται, είπε, «για μια μείξη αυτοβιογραφίας και ιστορικής τεκμηρίωσης, με την εγκυρότητα ενός πραγματικού ιστορικού ντοκουμέντου» και χαρακτήρισε γλαφυρή και σπαρακτική την αφήγηση του Δ. Βλαχοπάνου. Ο συγγραφέας, συνέχισε ο παρουσιαστής, ομιλεί τόσα άμεσα, τόσο αυθεντικά, τόσο παραστατικά. «Καταργεί το χρόνο, εκμηδενίζει την απόσταση, χωρική, χρονική, ιστορική από τα γεγονότα του Απρίλη του ’44. Αποτυπώνει, αναπαριστά τόσο ανάγλυφα τα τεκταινόμενα. Θέτει τα δάχτυλά του επί των τύπων των ήλων, ψηλαφεί τις πληγές, το αίμα να ρέει, την οιμωγή, τον σπαραγμό, την ανθρώπινη βία, τον αποτρόπαιο και φρικιαστικό βιασμό σωμάτων τε και ασωμάτων, συνομιλεί με τον θάνατο.»
«Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία ενός Αρτινού Εβραίου. Ένα βιβλίο εκπληκτικό, με απίστευτη γλώσσα, σχεδόν ποιητική, που ρέει γρήγορα. Ένα ελπιδοφόρο και αισιόδοξο βιβλίο και όχι ένα θρηνητικό τραγούδι», ανέφερε στη δική της παρουσίαση η φιλόλογος και πρώην μαθήτρια του Δ. Βλαχοπάνου, Βίκυ Χατζηκυριάκου. «Όταν το διαβάζει κανείς χώνεται ολόκληρος μέσα του. Γίνεται ένα με τον χώρο. Γυρίζει πίσω στο χρόνο. Ανεβαίνει στα τρένα. Γίνεται ο Αβραάμ Sondercomando. Κοιτάζει κρυφά στους θαλάμους και στα κρεματόρια. Γίνεται ο Ισαάκ. Γίνεται αριθμός», πρόσθεσε η ομιλήτρια και σημείωσε: «Το μυθιστόρημα του Δ. Βλαχοπάνου είναι ένα ψυχογράφημα. Μια τομή στην ανθρώπινη ψυχή. Μια διαρκής εσωτερική αναζήτηση στην ψυχή των θυμάτων και μια προσπάθεια ερμηνείας της αποκτήνωσης όσων υπήρξαν θύτες, και ήταν πολλοί. Μέσα από τον εσωτερικό μονόλογο του ήρωα ξετυλίγεται η πορεία του ανθρώπου από τη λογική στον απόλυτο παραλογισμό.»
Στον παραλογισμό του ναζισμού αναφέρθηκε και ο συγγραφέας του βιβλίου παίρνοντας το λόγο κι εξέφρασε τη λύπη και την οργή του για το πόσο γρήγορα ξεχάσαμε τους 400 Εβραίους που ζούσαν στην Άρτα, τους 2.500 Εβραίους της Ηπείρου, τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, τους 70.000 Έλληνες Εβραίους που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στα στρατόπεδα ομήρων των ναζί.
Ως μια τολμηρή σύλληψη του Δ. Βλαχοπάνου χαρακτήρισε το νέο μυθιστόρημά του η εκπρόσωπος των εκδόσεων «Άπειρος Χώρα», Κατερίνα Σχισμένου, τονίζοντας ότι είναι ένα εγχείρημα που ξεφεύγει από τα συνήθη δεδομένα της αφηγηματικής πεζογραφίας και υπογράμμισε αυτό που πρεσβεύει ο Δ. Βλαχοπάνος, ότι: «το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας ήταν και είναι ο ναζισμός και ο φασισμός. Και ολόκληρο το βιβλίο το διατρέχει η οπτική αυτή: ο μέγας εχθρός του ανθρώπου και η μεγάλη ντροπή των αιώνων είναι ο ναζισμός»
«Στο πρόσωπό μου σήμερα τιμάται όλη η οικογένειά μου που χάθηκε στα στρατόπεδα της κολάσεως καθώς και 6.000.000 άνθρωποι που δεν ξαναγύρισαν ποτέ». Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό που απέστειλε ο ήρωας του βιβλίου, Ισαάκ Μιζάν, 90 ετών σήμερα, ο οποίος ζει στη Γλυφάδα.
Τα συγχαρητήριά τους στον συγγραφέα για το νέο του πόνημα εξέφρασαν οι πρόεδροι της ΕΛΜΕ Εορδαίας και του Συλλόγου Ηπειρωτών Εορδαίας που διοργάνωσαν την εκδήλωση, κ.κ. Στάθης Κοκκινίδης και Δημήτρης Ζήκος, αντίστοιχα, ευχόμενοι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του.