Την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει το φυσικό αέριο στην απανθρακοποίηση σειράς τομέων της οικονομίας, πέραν της ηλεκτροπαραγωγής, τόνισε, μεταξύ άλλων, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, σε δηλώσεις της στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η επέκταση του φυσικού αερίου σε δραστηριότητες όπως είναι οι βαριές μεταφορές και η ναυτιλία μπορεί να συνεισφέρει σε αξιόλογο βαθμό στη μείωση των εκπομπών CO2, όταν μάλιστα πρόκειται για μια ώριμη τεχνολογική πρακτική, ήδη εφαρμοσμένη σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σχολιάζοντας τα σενάρια του υπό συζήτηση ακόμη νέου ΕΣΕΚ να απομειώσει τα «νούμερα» του φυσικού αερίου επισήμανε ότι το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω μελέτη και σκέψη, γεγονός, που όπως ανέφερε, φαίνεται ότι συμμερίζεται και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως προέκυψε και από τα λεγόμενα του Υπουργού ΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη σε χθεσινή του συνέντευξη στους Δελφούς.
Συγκεκριμένα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ τόνισε ότι η ταχύτερη εξάλειψη του φυσικού αερίου από το ενεργειακό μίγμα θα επιφέρει «υποχρεωτικά» αύξηση στις ταρίφες έως και 4-5 φορές πάνω, καθώς, ως Διαχειριστής, θα πρέπει να ανακτήσει τα κόστη των επενδύσεων σε μικρότερο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες μειούμενων ποσοτήτων προοδευτικά. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί ανησυχία στους μετόχους του Διαχειριστή ως προς τα επενδυτικά σχέδια των επόμενων ετών τόσο στο κομμάτι του φυσικού αερίου όσο και στο κομμάτι του υδρογόνου.
Ως προς το τελευταίο, η Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ αναγνωρίζει το γεγονός ότι το υδρογόνο δεν αποτελεί μια ώριμη τεχνολογία σήμερα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο σχεδιασμός της χώρας θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος κι όχι να μένει στα δεδομένα του «σήμερα» ή του «αύριο».
Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να υπάρξει μια ορισμένη επεξεργασία από σήμερα ως προς την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, την εύρεση χρηματοδότησης, τον σχεδιασμό των έργων, όταν μάλιστα, ξεδιπλώνονται μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως το Hydrogen Backbone και άλλα υπό ευρωπαϊκή σκέπη, που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας.
«Λογικό ότι υπάρχουν προτεραιότητες ως προς την αξιοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων και δεν ιεραρχείται προς ώρας το υδρογόνο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτό, η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατηγική με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και το υδρογόνο θα πρέπει να βρίσκεται στα σχέδια του Υπουργείου», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.