Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το 51% της ΔΕΗ και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και διεκδικεί ισχυρή παρουσία του δημοσίου σε όλο το ενεργειακό φάσμα και διατήρηση του ειδικού βάρους του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τους περιβαλλοντικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα για το 2020-30 για την αλλαγή του κλίματος.
Τα παραπάνω τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στο 38ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα.
Χαρακτήρισε «μείζον θέμα» το μέλλον της ΔΕΗ σε ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο που αλλάζει ραγδαία και θέτει τα διλήμματα της μείωσης του ειδικού βάρους του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης, τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα μαζί με το διαχωρισμό των εταιρειών των δικτύων, παραγωγής και εμπορίας και την ιδέα μιας πολύ πιο απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανέφερε ειδικότερα ότι, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με την αμετάκλητη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την άρση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, που λέει ότι η ΔΕΗ θα αποκλειστεί από οποιοδήποτε ορυχείο ανοίξει στην Ελλάδα και θα δοθεί σε ιδιώτες, ωσότου η λιγνιτική ισχύς της ΔΕΗ να περιοριστεί στο 40%. Αυτή η απόφαση είναι ανεφάρμοστη, είπε, και συνεπώς η ΕΕ ζήτησε να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. «Καταφέραμε και καταλήξαμε σε μια συμφωνία η οποία λέει ότι θα υπάρξει αποεπένδυση του 40% του λιγνίτη», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε και εξαιρέθηκαν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ από την πώληση. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τα νερά», όπως τόνισε.
Ο υπουργός διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι ανοιχτό το θέμα αναφορικά με το ποιες μονάδες θα βγουν προς πώληση, καθώς τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η πρόταση για το ποιες μονάδες και ορυχεία θα περιλαμβάνει η αποεπένδυση, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η κυβέρνηση απαντά με προτάσεις και στρατηγική που θα ολοκληρωθεί στο τελικό κείμενο της κομισιόν μέχρι τα Χριστούγεννα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κατοχύρωσε να υπάρχουν μεικτά ιδιωτικά και δημόσια επιχειρηματικά σχήματα που θα επενδύσουν στις προς αποεπένδυση μονάδες.
Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν επιχειρηματικά σχήματα με κοινοπραξίες στις οποίες θα συμμετέχει είτε άμεσα είτε έμμεσα το ελληνικό δημόσιο, για να επενδύσει στις λιγνιτικές μονάδες που θα πωληθούν σε ιδιώτες στο πλαίσιο αποεπένδυσης της ΔΕΗ.