Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Γιώργος Κασαπίδης: Κέντρο ναυτικών σπουδών η Κοζάνη – Ο βουλευτής της ΝΔ διοργανώνει ημερίδα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Γιώργος Κασαπίδης: Κέντρο ναυτικών σπουδών η Κοζάνη – Ο βουλευτής της ΝΔ διοργανώνει ημερίδα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Η Κοζάνη μπορεί να μετατραπεί σε Κέντρο Ναυτικών Σπουδών, υποστήριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία Ναυτικού Λυκείου στην περιοχή, ώστε οι νέοι να βρουν επαγγελματική διέξοδο στα θαλάσσια επαγγέλματα.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν σε ημερίδα που διοργανώνει ο βουλευτής μαζί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Κασαπίδης, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας. Η ημερίδα έχει θέμα «Ημέρες Σταδιοδρομίας στη Θάλασσα, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Ελληνική Ναυτιλία, Ναυτικά και Ναυτιλιακά Επαγγέλματα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι είχε πριν από λίγο καιρό συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της εφοπλιστικής κοινότητας για δημιουργία του θεσμού του Ναυτικού Λυκείου. Στόχος της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον Γ. Κασαπίδη, «είναι η παραγωγή στελεχών που θα στελεχώσουν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις των Ελλήνων, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά αφελληνίζονται. Σύμφωνα με στοιχεία σε σύνολο 100.000 εργαζομένων σε 4.500 ποντοπόρα πλοία, το 85% είναι ξένοι εργαζόμενοι και αφορά κυρίως μεσαία και κατώτερα πληρώματα. Ευτυχώς τα ανώτερα πληρώματα είναι ελληνικής καταγωγής».

Πρόσθεσε πως «γι’ αυτό η εφοπλιστική κοινότητα ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει Ναυτικό λύκειο στη Χίο. Εξ’ αφορμής αυτού του γεγονότος, στη συνεργασία που είχαμε ζήτησα να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο και στην Κοζάνη, πράγμα που δέχτηκαν με πολύ χαρά. Όλο αυτό το διάστημα εδώ και έξι μήνες γινόταν μια προεργασία, ώστε να φτάσουμε σ’ αυτή την εκδήλωση που αφορά τη σταδιοδρομία στη θάλασσα και τα θαλάσσια επαγγέλματα. Θεωρώ ότι είναι κάτι με σημαντικό περιεχόμενο που θα έχει ενδιαφέρον και στην περιοχή μας, διότι στο νομό Κοζάνης και στη Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζουμε το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και καθώς δεν βρίσκουν δουλειά οι νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Εδώ λοιπόν θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από μία διαδικασία εκπαίδευσης που θα γίνεται μέσα από το τεχνικό λύκειο και την αναβάθμισή του, ώστε να μπορούν κάποιες ειδικότητες να βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση σε καλά αμειβόμενες θέσεις σε ναυτικά επαγγέλματα στην  πατρίδα μας. Το κέρδος θα είναι ότι θα υπάρχει μία εναλλακτική επιλογή και στην περιοχή μας, διότι έχουμε εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό, το οποίο βοηθά πολύ στα ναυτικά επαγγέλματα και δεν θα φεύγουν οι νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό. Αντιθέτως, μπορούν να έχουν τις οικογένειές τους εδώ στην περιοχή μας και οι ίδιοι να εργάζονται πέντε μήνες στη θάλασσα και τους υπόλοιπους να μένουν εδώ στη στεριά και στον τόπο μας.

Το άλλο κομμάτι αφορά όλα τα επαγγέλματα που συμμετέχουν στις περιφερειακές οικονομίες, που αναπτύσσονται γύρω από την ναυτιλία και αφορά επαγγέλματα που είναι είτε στο καράβι είτε στη στεριά είτε στα λιμάνια, είτε στις εταιρίες. Πρόκειται για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ μπορεί να έχουν θέση και λόγο τεχνικές εταιρίες που έχουμε πολλές στην περιοχή, που υποστηρίζουν τη ΔΕΗ, κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στη ναυπήγηση πλοίων».

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε ότι στην  αρχή τα υπάρχοντα τεχνικά λύκεια μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα σπουδών, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία θα διαθέσει υποδομές και ειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ σε βάθος δύο ετών μπορεί να λειτουργήσει Ναυτικό λύκειο, παρόμοιο μ’ αυτό που ανακοινώθηκε στη Χίο.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας