«Έχουμε επιλέξει την τεχνολογία υδρογόνου ως μέρος της λύσης για την επόμενη μέρα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, σήμερα από την Αθήνα παρουσιάζοντας μαζί με το πρώην Ευρωβουλευτή και Γενικό Γραμματέας της «Hydrogen Europe», Γιώργο Χαζτημαράκη, την πρόταση που κατατέθηκε στην Ε.Ε. από τον Οκτώβριο του 2019, για την ανάπτυξη τεχνολογικών υδρογόνου στην περιοχή.
Ο Περιφερειάρχης στάθηκε για άλλη μία φορά στην απώλεια θέσεων εργασίας και τη ραγδαία μείωση του ΑΕΠ στη Δυτική Μακεδονία, υποστηρίζοντας πως η περιοχή αντιμετωπίζει πλέον τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Μία κοινωνία χάνει το μεγαλύτερο εργοδότη της. Είναι μια πρόκληση που μοιάζει τεχνικά αδύνατη να αναπληρωθεί, δεν έχουν καταγραφεί πουθενά ανάλογα νούμερα. 26.000 θέσεις εργασίας και 2,5δις οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο Γιώργος Κασαπίδης και ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας.
«Αναζητούμε λύσεις που θα υποκαταστήσουν αυτές τις απώλειες. Μία από τις εναλλακτικές είναι η προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, βιομηχανικής κλίμακας που θα στηρίζεται σε καθαρή τεχνολογία. Οι πράσινες τεχνολογίες βρίσκουν περισσότερο έδαφος συνεχώς και θέλουμε να έρθουν και στην περιοχή μας. Έχουμε επιλέξει και το υδρογόνο για να αποτελέσει μέρος της λύσης», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Στόχος της πρότασης της Δυτικής Μακεδονίας είναι να καλυφθεί μέρος των αναγκών των Τηλεθερμάνσεων, καθώς επίσης και η αποθήκευση ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή είναι η αναζήτηση επενδύσεων προκειμένου να χτιστεί μια αλυσίδα επιχειρήσεων που εγκαταστήσει τις δομές παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, στάθηκε στη συμμαχία του υδρογόνου που θα ανακοινώσει η Κομισιόν το Μάρτιο και χαρακτήρισε θετικό ότι η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην Εγνατία Οδό, που όπως είπε μπορεί να γίνει μια μεγάλη υποδομή στην οποία θα κυκλοφορούν μέσα μεταφοράς με υδρογόνο.
Υπενθυμίζεται πως ο τελικός φάκελος θα κατατεθεί το Μάιο, με την αξιολόγηση να γίνεται ως το Σεπτέμβριο και την πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας να ευελπιστεί να είναι μία από τις 3-4 που θα εγκριθούν ανάμεσα στις 11.
Το «Hydrogen Europe» θα παρουσιάσει πολλές πτυχές των τεχνολογιών υδρογόνου και στη Δυτική Μακεδονία, το επόμενο διάστημα, προκειμένου να συμμετάσχει η τοπική κοινωνία στη μεγάλη κουβέντα που έχει ήδη ξεκινήσει για την περιοχή.
Ζήσης Πιτσιάβας