Γίνονται αυτά στην πολιτική;
Στο χθεσινό ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ με τίτλο «Πως ο Πλακεντάς κέρδισε το σκληρό πόκερ της ΔΙΑΔΥΜΑ- Τα μπλοκ των Δημάρχων με φόντο την ΠΕΔ και οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση», αναφερόταν μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Το σκληρό πόκερ και οι παρασκηνιακές κινήσεις λίγο πριν τη Γ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ, φανέρωσαν προθέσεις εν όψει των εκλογών της ΠΕΔ στις 11 Φεβρουαρίου.
Εκεί θα δώσουν τη μάχη Πάνος Κεπαπτσόγλου και Χρήστος Ζευκλής, με τις εκλογές της ΔΙΑΔΥΜΑ να θεωρούνται πρόκριμα για όσα ακολουθήσουν σε λίγες ημέρες.
Οι καλά γνωρίζοντες τους συσχετισμούς μιλούν για μεγάλη μάχη στη Γ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ενώ είναι κοινό μυστικό πως εδώ και αρκετό διάστημα τα τηλέφωνα των Δημάρχων χτυπάνε και από… εξωθεσμικούς παράγοντες.
Άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την αυτοδιοίκηση, προσπαθούν να «ελέγξουν» την κατάσταση στα όργανα του Α’ Βαθμού με τα όσα συμβαίνουν ειδικά τις τελευταίες ημέρες να αποτελούν ωμή παρέμβαση στις διαδικασίες.
Πολιτικοί παράγοντες, διορισμένοι παράγοντες κ.α. έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι, αναζητώντας «πρόθυμους» και χρησιμοποιώντας αθέμιτα σε πολλές των περιπτώσεων μέσα, ώστε να πετύχουν το στόχο τους.»
***
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω δεν σας κρύβουμε πως αρχικά εκπλαγήκαμε και στη συνέχεια απορήσαμε.
Καλά, είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά στην πολιτική και ειδικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αναρωτηθήκαμε, κάτι που πιστεύουμε πως κάνατε και πολλοί από σας.
***
Στην προσπάθεια μας να δώσουμε μια απάντηση και καθώς δεν γνωρίζουμε ποια πρόσωπα αφορά το παραπάνω δημοσίευμα δεν μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε κάποιους συγκεκριμένα για να θέσουμε και τα ανάλογα ερωτήματα, έπρεπε να επιστρατεύσουμε τη φαντασία μας.
Κάπως έτσι θυμηθήκαμε κατ’ αρχήν αυτό που είπε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.
«Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται».
Φράση με την οποία περιέγραψε, εύστοχα είναι η αλήθεια, ό,τι ακριβώς συμβαίνει στην πολιτική, λένε όσοι ξέρουν.
***
Στην περίπτωση δε που εξετάζουμε φαίνεται να ισχύει το δεύτερο σκέλος.
Κάτι γίνεται στο παρασκήνιο, προφανώς, αλλά ακόμα και να γνωρίζεις ονόματα κανείς δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί ή να στο επιβεβαιώσει.
***
Έτσι, μοιραία, οδηγούμαστε στο επόμενο ερώτημα.
Αφού γίνονται, για ποιο λόγο θα πρέπει να γίνονται;
Τι κερδίζουν όλοι αυτοί που παρεμβαίνουν και προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές σ’ ένα από τα όργανα της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι λογικά θα πρέπει να ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όποιος κι αν είναι αυτός;
***
Ας υποθέσουμε πως οι παρεμβάσεις τους είναι πετυχημένες και εκλέγονται οι εκλεκτοί τους, όλοι αυτοί και ο χώρος που εκπροσωπούν κερδίζουν κάτι συγκεκριμένο που εμείς οι απλοί θνητοί δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καθώς στερούμαστε τις απαραίτητες γνώσεις και τις πληροφορίες που χρειάζονται για να το κάνουμε;
Προφανώς κάτι κερδίζουν.
Διαφορετικά γιατί να μπουν στον κόπο;
***
Άκρη δεν βγαίνει και δεν θα βγαίνει όσο η πολιτική ταυτίζεται με την ίντριγκα αντί να προσανατολίζεται στην ουσία που είναι η επίλυση των προβλημάτων που πραγματικά απασχολούν τον πολύ κόσμο.
Και μέσα σ’ αυτά που τον απασχολούν προφανώς και δεν είναι το ποιοι θα εκλεγούν στα διάφορα όργανα της αυτοδιοίκησης για να πανηγυρίζει ο οποιοσδήποτε πολιτικός χώρος για την επιτυχία του.
Μήπως να τους βάλουν διαγώνισμα;
Το κείμενο που ακολουθεί είναι από χθεσινό δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας kozan.gr και αναφέρεται στην προχθεσινή συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών.
«Kόντρα Ταταρίδη – Τριγώνη στο Δ.Σ. Γρεβενών στον απόηχο των αντιδράσεων που δημιουργήθηκε με το θέμα του έργου των αποδυτηρίων στο κολυμβητήριο Γρεβενών: “Δεν ξέρεις το Νόμο – Εγώ δεν ξέρω το Νόμο, εσύ δεν τον ξέρεις. Δεν ξέρεις τι είναι ΣΑΤΑ – Δεν θα κάνεις πολιτική γιατί έχασες τις εκλογές – Δε σέβεσαι τη Δημοκρατία”»
***
Διαβάζοντας το μπήκαμε στον πειρασμό να καταθέσουμε μια πρόταση μήπως και βοηθήσουμε έτσι ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να τερματιστεί η κόντρα των δύο ανδρών.
Προτείνουμε, λοιπόν, να κληθούν τα αντιμαχόμενα μέρη για να γράψουν ένα… διαγώνισμα με ερωτήσεις σχετικές με τον επίμαχο Νόμο, αλλά και τη ΣΑΤΑ, και τα γραπτά τους να εξεταστούν από τριμελή επιτροπή έγκριτων και κοινώς αποδεκτών νομομαθών.
Το δε αποτέλεσμα να ανακοινωθεί επισήμως από το Δήμο, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι δημότες των Γρεβενών ποιος τελικά γνωρίζει καλύτερα* το Νόμο και τη ΣΑΤΑ για τα οποία έγινε λόγος.
*σ. σ. όπως είδατε χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «καλύτερα» διότι πιστεύουμε ακράδαντα και a priori πως και οι δύο τα γνωρίζουν και το καλύτερα θα κριθεί και θα αποσαφηνιστεί με το συγκεκριμένο διαγώνισμα.