Μόλις το 52,83% της χώρας ψήφισε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αποχή σε εθνικές βουλευτικές εκλογές από τη μεταπολίτευση. Στη Φλώρινα, την εκλογική περιφέρεια όπου σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στη χώρα, το 66,76% των εγγεγραμμένων απείχε. Γιατί;
Ο αντιπεριφερειάρχης της Φλώρινας, Σωτήρης Βόσδου, λέει στην «Κ» πως η αποχή δεν είναι πραγματική. «Αν πάρετε διαχρονικά τις εκλογικές αναμετρήσεις, θα δείτε ότι η αποχή αυξήθηκε πολύ στη Φλώρινα όταν οι εκλογικοί κατάλογοι συναρτήθηκαν με τα δημοτολόγια, από όταν όσοι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια είναι και στους εκλογικούς καταλόγους», δηλώνει. Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της συγκεκριμένης περιφέρειας, και ειδικά των χωριών της, μετανάστευσε πριν από δεκαετίες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αστραλία. «Ολοι αυτοί είναι εγγεγραμμένοι ακόμα στους εκλογικούς καταλόγους, τώρα δεν ξέρουμε καν αν ζούνε αλλά για να διαγραφούν, θα πρέπει να κατατεθεί πιστοποιητικό θανάτου στα δημοτολόγια», τονίζει ο κ. Βόσδου.
👍 Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα 💙
«Η μεγάλη αποχή», σημειώνει, «εντοπίζεται σε χωριά». Στο Ανταρτικό, παραδείγματος χάριν, είναι εγγεγραμμένα 1.160 άτομα – στις εκλογές του Μαίου, ψήφισαν 83. «Εκεί ζουν τώρα 6-7 οικογένειες, πολλά άτομα από το Ανταρτικό μένουν στην Αμερική», αναφέρει ο κ. Βόσδου. Αντιστοίχως, στο Πράσινο, όπου λέει πως ζουν 2 οικογένειες, είναι εγγεγραμμένα 185 άτομα και ψήφισαν τα 12. «Στον Ακρίτα είναι εγγεγραμμένα 1.055 και ψήφισαν 102 άτομα, στο Κρατερό είναι εγγεγραμμένοι 1.009 και ψήφισαν οι 92 – αυτοί έχουν πολύ μεγάλη κοινότητα στην Αυστραλία», συμπληρώνει, τονίζοντας πως και ο ίδιος έχει συγγενείς που ζουν εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και στον Καναδά και παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
«Δεν είναι πραγματική αποχή αυτή, οφείλεται στη μη ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων, επιτέλους το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να λύσει το πρόβλημα», δηλώνει στην «Κ» ο Γιάννης Λιάσης, αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, και υποψήφιος δήμαρχος Αμυνταίου, όπου έχει διατελέσει δήμαρχος και στο παρελθόν. «Είναι άδικο να εμφανίζεται ότι στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας απείχε τόσος κόσμος ενώ είναι εγγεγραμμένοι άνθρωποι που δεν είναι εν ζωή ή που μένουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν ποτέ», αναφέρει.
Παρόλα αυτά, ακόμα και στη Φλώρινα το ποσοστό αποχής αυξήθηκε κατά 4,5% από τις εκλογές του Μαΐου – «σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκε η αποχή σε αυτές τις εκλογές», λέει ο κ. Βόσδου. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φίστα, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη αλλά ψηφίζει στο Νυμφαίο, και είχε κατέβει για δήμαρχος Αμυνταίου το 2010, η Φλώρινα έχει πολλούς μεταδημότες, οι οποίοι δεν θα ταξίδευαν για εκλογές που δεν τους ενδιέφεραν και τόσο. «Στη Φλώρινα παίζει ρόλο η ψήφος στον τοπικό βουλευτή – τώρα σταυρό δεν είχε, κάποιοι δύσκολα θα έρχονταν μέχρι τη Φλώρινα για να ψηφίσουν μόνο κόμμα», εξηγεί στην «Κ». Ταυτόχρονα, καθώς είναι «περιοχή διαχρονικά απαξιωμένη από την πολιτεία, εδώ και πολλά χρόνια οι πολίτες έχουν αρχίσει να απαξιώνουν το θέμα της πολιτικής», τονίζει ο κ. Φίστας. Αλλά και ο ίδιος πιστεύει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη ανανέωση των εκλογικών καταλόγων. «Δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και 20 χρόνια», λέει. «Προχθές που πήγα στο Νυμφαίο να ψηφίσω, έμαθα πως ήταν ακόμα στον κατάλογο ο πατέρας μου», δηλώνει ο κ. Φίστας. «Εχει πεθάνει από το 2010».