Έντονος προβληματισμός και βαθιά περίσκεψη διακατέχει πολλούς κατοίκους της Κοζάνης εξ αιτίας ενός γεγονότος που συνέβη προχθές στην πόλη.
Και το γεγονός αυτό δεν είναι άλλο από την εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε ως «προεόρτια» των όσων ακολουθούν για να γιορταστεί η φετινή αποκριά και είχε ως τίτλο “Ζντρόµπλες και οι Μπιστιρένιοι”, η οποία έγινε στην πόλη μια μέρα πριν την Τσικνοπέμπτη (σ. σ. την ημέρα που παραδοσιακά ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις από… αρχαιοτάτων χρόνων), την Τετάρτη δηλαδή.
Το δυσάρεστο όμως είναι πως μόνο ως επιτυχημένη δεν αξιολογήθηκε από πολλούς πολίτες, κυρίως μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύων (social media).
Το αντίθετο μάλιστα…
Εξ ου και ο προβληματισμός και η περίσκεψη.
***
Όπως, λοιπόν, είναι φυσικό και επόμενο διατυπώθηκε αμέσως το καίριο και καθοριστικό ερώτημα, «τι μπορεί να φταίει και δεν πήγε καλά αυτό το σχέδιο;»
Θέλοντας να συμβάλλουμε κι εμείς στην εξεύρεση της απάντησης του παραπάνω ερωτήματος, γιατί το σωστό είναι να μην μένει τίποτα αναπάντητο, κάναμε τη σχετική και απαραίτητη έρευνα και συλλέξαμε ορισμένες απαντήσεις, τις πιο πιθανές, τις οποίες και σας παραθέτουμε.
***
Απάντηση πρώτη: Υπεύθυνος είναι ο γρουσούζικος αριθμός 13!
Κάθε χρόνο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις διαρκούν ένα δωδεκαήμερο, από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα.
Η προσθήκη όμως και της Τετάρτης ανέβασε τον αριθμό των ημερών και από τις 12 έγιναν 13.
Έφτασαν δηλαδή στο γρουσούζικο αριθμό που όλοι (ή σχεδόν όλοι) προσπαθούμε γενικώς ν’ αποφύγουμε και ιδού οι συνέπειες.
***
Απάντηση δεύτερη: Φοβήθηκαν πως υπήρχε ο κίνδυνος να τους ξεπεράσει φέτος το καρναβάλι της Πτολεμαΐδας και προκειμένου να μη συμβεί κάτι τέτοιο αποφάσισαν να κάνουν το κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα να προσθέσουν μια εκδήλωση και μια μέρα ακόμα, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ο φόβος πως μπορεί η Πτολεμαΐδα να κέρδιζε φέτος τις εντυπώσεις έναντι της Κοζάνης προέκυψε όταν διαπίστωσαν πως για το δικό τους καρναβάλι δεν είχαν μεριμνήσει να δημιουργήσουν ένα ανάλογο τηλεοπτικό σποτ (σ. σ. σαν της Πτολεμαΐδας).
Εξ αιτίας αυτής της έλλειψης έκριναν πως είναι πολύ πιθανό να χάσουν στο επίπεδο των εντυπώσεων και μαζί μ’ αυτές (σ. σ. τις εντυπώσεις, εννοούμε) και μεγάλο αριθμό των επισκεπτών, οι οποίοι θα επέλεγαν το καρναβάλι της Πτολεμαΐδας (σ. σ. υπάρχει και ηθικό δίδαγμα απ’ την ιστορία αυτή: «Μη ζηλεύεις το σποτ του γείτονα. Φτιάξε κι εσύ ένα, αν μπορείς…»)
***
Υ.Γ. Επειδή είναι πολύ πιθανό πολλοί αναγνώστες μας, ακόμα και Κοζανίτες (σ. σ. ναι έχουμε και στην Κοζάνη αναγνώστες) να μην γνωρίζουν τι σημαίνουν οι λέξεις “Ζντρόµπλες & Μπιστιρένιοι”, κάναμε μια μικρή έρευνα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το έργο του Κώστα Δ. Ντίνα, «Το γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης», έκδοση Ι.Ν.Β.Α.,
Ζντρόμπλα σημαίνει: α. αγριόπαπια, β. χοντρή και άχαρη γυναίκα.
Η λέξη μπιστιρέινους, προέρχεται από το ουσιαστικό «μπιστιρά» που σημαίνει: α. μεγάλη πέτρα, βράχος, β. ισχυρογνώμων άνθρωπος.
Ισχυρογνώμων, που δεν αλλάζει γνώμη σημαίνει και το επίθετο μπιστιρέινους.
Καλή συνέχεια της αποκριάς.