Δέχθηκε ο Υπουργός Παιδείας την ίδρυση ενός ακόμη Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, θετική στάση και για ένα ακόμη Τμήμα στην Κοζάνη,
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα στις διατάξεις που αφορούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεοφύλακτος στην Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Ν. Κοζάνης και η Δυτ. Μακεδονία ξαναμπαίνουν στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, με ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση!
Στην Κοζάνη δημιουργείται μία πολύ ισχυρή Πολυτεχνική Σχολή με πέντε (5) Τμήματα πενταετούς φοίτησης, η οποία και θα αποτελεί τον ακαδημαϊκό πυλώνα της Δυτ. Μακεδονίας, τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος. Επίσης μία άρτια Οικονομική Σχολή με τέσσερα (4) Τμήματα, ενώ θετική φάνηκε η στάση του Υπουργού Παιδείας για τη δημιουργία ενός ακόμη Τμήματος στην Κοζάνη.
“Τι να πω για την Πτολεμαΐδα;”, αναρωτήθηκε ο κ. Θεοφύλακτος, θυμίζοντας “τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης ότι δήθεν θα καταργούσαμε το Τμήμα Μαιευτικής, τα fake news των νεοδημοκρατών και την κινδυνολογία που είχε τρομάξει τους φοιτητές και τους γονείς τους”.
Όμως στην Πτολεμαΐδα, όχι μόνο παραμένει και ανωτατοποιείται η Μαιευτική, αλλά δημιουργούνται δύο (2) νέα Τμήματα: Εργοθεραπεία και Λογοθεραπεία.
Πολύ σημαντικό το Ερευνητικό Κέντρο που δημιουργείται στην Κοζάνη “Ενεργειακής Ανάπτυξης και Μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο”, ενώ θετική ήταν η απάντηση του Υπουργού για τη δημιουργία ενός ακόμη Ερευνητικού Κέντρου στην Κοζάνη με αντικείμενο που να σχετίζεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Έγινε εξαντλητική διαβούλευση για το νομοσχέδιο αυτό, τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος, με την αρμόδια Επιτροπή, με τους Πρυτάνεις και τους Αντιπρυτάνεις, με το εκπαιδευτικό αλλά και διοικητικό προσωπικό των Ιδρυμάτων, ενώ θετική ήταν η στάση της Αυτοδιοίκησης και επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας. Σε όλη αυτή την πολύμηνη διαδικασία, αγαστή ήταν η συνεργασία και των επτά (7) Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Δυτικής Μακεδονίας με τον Υπουργό και τους συνεργάτες του, τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος.
Ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των εκτάκτων Καθηγητών των Τ.Ε.Ι., έκανε ο κ. Θεοφύλακτος, αναλύοντας τη νομική του πλευρά και επισημαίνοντας ότι ήδη ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί για όσους η σχέση εργασίας τους ξεκίνησε πριν την Αναθεώρηση του 2001. “Είναι παράλογο και αντιφατικό”, τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος, “να μιλάμε για έκτακτους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όμως διδάσκουν στα ΤΕΙ για περισσότερο από 20 χρόνια!”
“Ποια θα είναι η στάση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των άλλων κομμάτων; θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό που ‘χτίζει’ και προσθέτει στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, την ώρα που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ καταργούσαν Τμήματα;” ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Θεοφύλακτος.