Συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 26/09 στο ξενοδοχείο Κλειώ του Αμυνταίου, ο βουλευτής ΠΕ Φλώρινας της ΝΔ, κ. Γιάννης Αντωνιάδης.
Στην εισαγωγή του ο κ. Αντωνιάδης, επισήμανε την απουσία προγραμματισμού του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα και ειδικότερα στην ΠΕ Φλώρινας, που οδηγούν τον τόπο στην απαξίωση και τόνισε την ανάγκη προγραμματισμού έργων που θα συντελέσουν στην αλλαγή σελίδας. Στηλίτευσε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατάργηση των πρυτανείων, όσο και στο προσφυγικό πρόβλημα, με την μετεγκατάσταση μεταναστών στα Γρεβενά (παρουσιάζοντας σχετικό έντυπο δημοσίευμα).
Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του επι των ζητημάτων που αφορούν τον Δήμο Αμυνταίου
Αρχικά, μίλησε για τα ενεργειακά θέματα, όπου τόνισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα, ώστε αφενός να μην χαθούν πάνω από 800 θέσεις εργασίας, αφετέρου την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου που διαθέτει η περιοχή. Συν τοις άλλης, υπογράμμισε την ανάγκη υποστήριξης του δικτύου τηλεθέρμανσης από τον ΑΗΣ, προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος της τηλεθέρμανσης από την εφαρμογή της βιομάζας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μεταλιγνιτική περίοδο, με την ένταξη του Αμυνταίου κατά προτεραιότητα σε αντίστοιχα προγράμματα που εκπονεί το υπουργείο ενέργειας.
Κατόπιν, επισήμανε τις επιπτώσεις που είχε οι εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στις τοπικές κοινότητες Αναργύρων και Βαλτονέρων, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Σταθάκη για βραδυκινησία τόσο στο θέμα της έκδοσης προεδρικού διατάγματος για την μετεγκατάσταση του οικισμού, όσο και για τις αποζημίωσες των αγροτών, καθώς τα υπόγεια ύδατα των όμορων γεωργικών εκτάσεων έχουν στερέψει, μετατρέποντας τα χωράφια σε χέρσα, ενώ επισήμανε την ανάγκη απαλλαγής των πληττομενων οικισμών από τον ΕΝΦΙΑ.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για την αφαίμαξη που έχει υποστεί το Στρατόπεδο Παπαπέτρου και την ανάγκη ενίσχυσης του με έμψυχο δυναμικό, που θα συντελέσει στην γεωστρατηγική και γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής. Όπως και την ενδυνάμωση του ανασκαφικού-αρχαιολογικού, με την συμμετοχή σε ανάλογα χρηματοδοτικά προγράμματα
Στο τουριστικό κομμάτι, κατέδειξε την ανάγκη επαναξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Μπάνια στο Λιμνοχώρι, με την ενθάρρυνση ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Αναφερόμενος στον ίδιο τομέα έθιξε και το ζήτημα της διαχείρισης των λιμνών, αρχικά εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την τοποθέτηση του διαχειριστικού φορέα στην Καστοριά και όχι στο Αμύνταιο, που είναι ο Δήμος των τεσσάρων λιμνών και προέκρινε την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου προς κοινό όφελος, υπο την επίβλεψη των αρμόδιων φορέων προστασίας.
Μάλιστα ο κ. Αντωνιάδης , έκανε ειδική μνεία, στους ιδιοκτήτες εργατικής εστίας, που δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα επέκρινε την αξίωση της κυβέρνησης να υποχρεώσει δικαιούχους (που ανήκουν στις οικονομικά ασθενής κοινωνικές ομάδες) να καταβάλουν αίτηση ρύθμισης της οφειλής σε μηνιαίας δόσεις, με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ (ανα κατοικία) και πρότεινε την καταβολή συμβολικού ποσού (μειωμένο κατά 50%) και καταγραφή-αναδιανομή των κατοικιών που είναι αδιάθετες.
Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της βιβλιοθήκης του Αμυνταίου, η οποία δεν έχει λάβει ακόμα δημόσιο χαρακτήρα, παρά τις δεσμεύσεις τόσο του πρώην υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη, όσο και του νυν , Κώστα Γραβρόγλου, κατά την παρουσία τους στην περιοχή, με συνέπεια η βιβλιοθήκη να λειτουργεί μονοδιάστατα (ως αναγνωστική και όχι δανειστική) και παράλληλα να μην καλύπτει μόνιμες θέσεις εργασίας.
Τέλος εκθείασε τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους για τις διακρίσεις που σημείωσαν και κυρίως την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία. Ενώ η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.