Στο café bar «Τέλος του Κόσμου» , παρουσία αρκετού κόσμου, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Πτολεμαΐδα, το νέο βιβλίο του συγγραφέα Μιχάλη Πιτένη.
Πρόκειται για το ένατο βιβλίο του Μιχάλη Πιτένη και το έκτο μυθιστόρημά του και τιτλοφορείται “Γιαλάν Ντουνιάς”, ενώ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ.
“Γιαλάν ντουνιάς”, σημαίνει “ψεύτικος κόσμος”. Σαν τον κόσμο της μυθοπλασίας.
Η ιστορία του βιβλίου είναι τοποθετημένη στην Κοζάνη, με τον συγγραφέα να αξιοποιεί ιστορικά στοιχεία, αναμνήσεις και βιώματα, χρησιμοποιώντας μάλιστα το κοζανίτικο ιδίωμα, τη ντοπιολαλιά της Κοζάνης. Πρόκειται για μια ηθογραφία της παλιάς Κοζάνης.
Μιλώντας στην κάμερα του e-ptolemeos.gr o συγγραφέας τόνισε «χαίρομαι κάθε φορά που έρχομαι στην Πτολεμαΐδα, αφού όπως έχω πει πάρα πολλές φορές είναι μια πολύ που αγαπώ ιδιαίτερα αφού έχω εδώ πάρα πολλούς καλούς φίλους και αυτός είναι ο λόγος που με φέρνει και θα με φέρνει πάντα, όχι πάντα βέβαια για παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και για άλλες καλές περιπτώσεις.
Το Γιαλάν Ντουνιάς είναι το τελευταίο μου μυθιστόρημα και αναφέρεται στην Κοζάνη του 1960 και περιγράφει την περιοχή και την κοινωνία εκείνης της περιόδου αλλά θα μπορούσε να είναι η κοινωνία της Πτολεμαΐδας αλλά και κάθε άλλης πόλης της Ελληνικής Περιφέρειας. Είναι ένα έργο όπου προσπαθώ να αποτυπώσω την προσπάθεια των ανθρώπων να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους καθώς εκείνη τη περίοδο τόσο η Κοζάνη όσο και η Πτολεμαΐδα ήταν ημιαγροτικές-ημιαστικές περιοχές και ήταν η περίοδος που ξεκινούσε η ΛΙΠΤΟΛ και την ακολουθούσαν και οι άλλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της περιοχής, έργα που πραγματικά άλλαξαν την ζωή των ανθρώπων και από μια δύσκολη ζωή τους οδήγησε σε μια εύκολη όσο αναφορά τουλάχιστον τα οικονομικά τους. Αυτή είναι η περίοδος που περιγράφουμε στο βιβλίο που περνάμε δηλαδή από μια κατάσταση στην άλλη. Άρα με την έννοια αυτή μπορεί να μιλάμε για Κοζάνη αλλά ουσιαστικά μιλάμε και για Πτολεμαΐδα, μιλάμε και για όλη μας τη περιοχή και εμένα έτσι μου αρέσει να μιλάω γιατί δεν μπορώ ποτέ να ξεχωρίσω τα μέρη όταν σε καθένα από αυτά υπάρχουν μέρη που αγαπώ και εκτιμώ ιδιαίτερα»
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο Μιχάλης Πιτένης τόνισε ότι στην Πτολεμαΐδα σαν λογοτέχνη τον σύστησε πριν 20 χρόνια ο Κοσμάς Πουγαρίδης όταν παρουσίασε το πρώτο του μυθιστόρημα ενώ τώρα η αγαθή και καλή τύχη τον φέρνει εδώ μετά από 20 χρόνια έχοντας δίπλα του τον Αντώνη Πουγαρίδη άξιο τέκνο του Κοσμά και συνέχισε λέγοντας «Εγώ με το Κοσμά έχω συνεργαστεί πάρα πολλά χρόνια αλλά την φιλία μου μαζί του την έδεσε και την σφυρηλάτησε μια ξεχωριστή προσωπικότητα που τιμούσε τόσο αυτόν όσο και εμένα με την φιλία του ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας (ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π), ο Σύλλογος “Φίλοι του Βιβλίου” το βιβλιοπωλείο “Το κατώι του βιβλίου” και οι εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ.
Το βιβλίο προλόγισε ο Αντώνης Πουγαρίδης εκδότης εφ. ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων «το βιβλίο υιοθετεί τη φιλολογική προσέγγιση των κειμένων λογοτεχνίας την οποία έχει ξεκινήσει ο φιλολογικός όμιλος Θεσσαλονίκης η οποία έχει στόχο να διασφαλίσει την αισθητική, τη ρυθμική και την ομοιόμορφη παρουσία του στο σύνολο του πεζογραφικού και ποιητικού πεδίου αναφοράς. Είναι κάτι ιδιαίτερο και στην πρώτη σελίδα του βιβλίου θα καταλάβετε τι εννοώ, διότι ξεφεύγει από τα καθιερωμένα του γραπτού λόγου.».
Τέλος η βιβλιοθηκονόμος Σοφία Καλμανίδου σύστησε το βιβλίο στο κοινό και είχε συνομιλία με το συγγραφέα ενώ και το κοινό μπορούσε να συμμετέχει στην συζήτηση.
Γιαλάν Ντουνιάς – Υπόθεση
«Κοζάνη, Δεκέμβρης 1960. Η πόλη βουλιάζει στο χιόνι, αλλά κουμπάρος και μπράτιμοι οδεύουν χορεύοντας υπό την συνοδεία οργάνων για να παραλάβουν τη νύφη, καθώς γάμος που ξεκίνησε δεν σταματά. Αυτός ο γάμος, όμως, δεν μέλλεται να γίνει ποτέ. Φλεβάρης 2010. Ο 65χρονος Νικολάκης επιστρέφει στην γενέθλια πόλη, την Κοζάνη, αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τον ταλανίζουν εδώ και 50 χρόνια. Η ζωή μιας μικρής επαρχιακής πόλης την εποχή του ’60 όταν αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται και να ξεφεύγει απ’ τις δυσκολίες και την ανέχεια σκιαγραφείται μέσα από τα ήθη και τα έθιμα της και, κυρίως, το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων της. “Γιαλάν ντουνιάς”. Μια έκφραση που χρησιμοποιούσαν παλιά στην Κοζάνη και σημαίνει “ψεύτικος κόσμος”, όπως ο κόσμος του μυθιστορήματος και τα γεγονότα που παρουσιάζονται, που είναι προϊόντα μυθοπλασίας, αλλά ορισμένα θα μπορούσαν να είναι αληθινά, ακόμα και αν κάποιες φορές φαντάζουν σαν ψέματα.»