Το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και ενόψει της άμεσης εφαρμογής των ειλημμένων αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, για τη μετάβαση της οικονομίας στη μετά λιγνίτη εποχή, συγκρότησε μη αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας για την κατάδειξη, αξιολόγηση αλλά και αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν σε περιφερειακό επίπεδο λόγω της παραπάνω εξέλιξης.
Η παραχθείσα για το σκοπό αυτό μελέτη διαρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά την παρουσίαση των κοινωνικό – οικονομικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειας, τη θέση της σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες καθώς και την ερμηνεία της διαχρονικά φθίνουσας πορείας της, μέσω των σχετικών περιφερειακών δεικτών.
Η δεύτερη ενότητα αφορά την ανάλυση των παραγόντων που διαχρονικά εμποδίζουν την αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειας, την εκτίμηση της άμεσης και έμμεσης συνολικής των κλάδων παραγωγής στην περιφερειακή οικονομία με τη χρήση του μοντέλου Εισροών-Εκροών (Ε-Ε), καθώς και τη διατύπωση του αναπτυξιακού οράματος για την ομαλή μετάβαση στη ”μετά – λιγνίτη” εποχή.
Η τρίτη ενότητα αφορά γενικά αναπτυξιακά θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η υλοποίησή των οποίων είναι επιτακτική ανάγκη.
Τέλος, η τέταρτη ενότητα αναφέρεται στη σημασία του πρωτογενή τομέα στο εγχείρημα της ανάκαμψης, στους στόχους της στρατηγικής ανάπτυξης του, στις επιμέρους δράσεις που επιβάλλεται να υποστηριχθούν και τέλος σε εξειδικευμένες προτάσεις έργων για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Με την πεποίθηση ότι η μελετητική εργασία του Επιμελητηρίου θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης και ιδεών, για τη διεκδίκηση και την κατάκτηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, απεστάλη αρμοδίως στους θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας.
Το Παράρτημα προγραμματίζει διοργάνωση εκδήλωσης παρουσίασης της μελέτης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/1H8YavGqY5mo4MPN32-UZ06bDN6m9PnqM/view
Με εκτίμηση
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ