Ανησυχία, προβληματισμός και απογοήτευση επικρατεί στους εργαζομένους του Ομίλου ΔΕΗ μετά τη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας για το 2018.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αδικούν κατάφωρα το στρατηγικό ρόλο και το έργο της επιχείρησης καθώς
- δεν περιλαμβάνουν το κόστος που επωμίζεται η ΔΕΗ για να υπάρχει αδιατάρακτη τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα καθώς είναι «προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου» (κρίσιμος ρόλος που οι ιδιώτες δεν αναλαμβάνουν)
- δεν «μετρούν» το κόστος που πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει η ΔΕΗ για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τους ιδιώτες όταν οι οφειλές στη ΔΕΗ για ΥΚΩ ανέρχονται σε περισσότερα από 680 εκατ. ευρώ μόνον για το 2011
Δυστυχώς, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ δείχνουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι οι ανερμάτιστες – σχεδόν μυωπικές πολιτικές που άσκησαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της απελευθέρωσης της αγοράς , παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το τεράστιο κόστος που προκαλεί στη ΔΕΗ η αλματώδης αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων (CO2) , την οποία πάντως η επιχείρηση δεν μετακύλησε στους καταναλωτές , σε αντίθεση με ότι κάνουν οι ανταγωνιστές της, οι οποίοι προσφέρουν τιμολόγια συνδεδεμένα με την οριακή τιμή (ρήτρα οριακής τιμής).
Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται η θέση μας για την πλήρη αποτυχία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση σε τέτοιο βαθμό που το σύνολο πλέον της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ προσφέρεται στους ανταγωνιστές της σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.
Παρά τις αποσπασματικές προσπάθειες της διοίκησης για τη βελτίωση της εισπραξιμοτητας των οφειλών το τελευταίο διάστημα , το πρόβλημα συνεχίζει να έχει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς κυβέρνηση και διοίκηση υιοθετώντας στο παρελθόν λογικές «δεν πληρώνω», οδήγησαν τις οφειλές στο δυσθεώρητο ύψος των 3 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει τονίσει πολλές φορές ότι το πρόβλημα αυτό απειλεί άμεσα την ίδια την ύπαρξη της επιχείρησης , συνιστά «βραδυφλεγή βόμβα» και χρειάζεται επείγοντα μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τέλος, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν τολμά να εκτιμήσει πως ακριβώς θα ήταν σήμερα η ΔΕΗ αν δεν είχαν επιβληθεί οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που έφτασαν αθροιστικά τα 6 δισ. ευρώ τα τελευταία οκτώ χρόνια και αντί να επιδοτήσουν τα τιμολόγια των καταναλωτών πήγαν στις τσέπες των ιδιωτών.
Κυβέρνηση, Διοίκηση της ΔΕΗ και ΡΑΕ ας αναλογιστούν το μέγεθος του προβλήματος προχωρώντας άμεσα σε βιώσιμη λύση και όχι σε ημίμετρα που μεταθέτουν το πρόβλημα ενδεχομένως στο τέλος του 2019.