Ο πληθυσμός της Γης μόλις έγινε 8 δισεκατομμύρια, αφού γεννήθηκε το μωρό που έσπασε το αριθμητικό αυτό φράγμα του πληθυσμού στον πλανήτη.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα οκτώ δισεκατομμύρια, μόλις 11 χρόνια μετά το ορόσημο των επτά δισεκατομμυρίων. Μετά από μια μεγάλη αύξηση στα μέσα του 20ου αιώνα, η αύξηση του πληθυσμού έχει ήδη επιβραδυνθεί. Μπορεί να χρειαστούν 15 χρόνια για να φτάσει τα εννέα δισεκατομμύρια και ο ΟΗΕ δεν αναμένει να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια πριν από το 2080. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο, και ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι τα νούμερά του μπορεί να είναι λάθος και να συμπληρώνονται με καθυστέρηση ενός ή δύο ετών.
Αλλά η 15η Νοεμβρίου είναι η καλύτερη εκτίμησή του για το όριο των οκτώ δισεκατομμυρίων που θα ξεπεραστεί, σύμφωνα με το BBC.
Τα προηγούμενα χρόνια, ο ΟΗΕ επέλεξε μωρά για να εκπροσωπήσουν τα ορόσημα των 5 δισ. , 6 δισ. και 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Λίγα λεπτά μετά τη γέννησή του τον Ιούλιο του 1987, ο Matej Gaspar είχε μια κάμερα που αναβόσβηνε στο μικροσκοπικό του πρόσωπο και μια παρέα από πολιτικούς που περιτριγύριζαν την εξαντλημένη μητέρα του. Κολλημένος στο πίσω μέρος μιας αυτοκινητοπομπής, ο Βρετανός αξιωματούχος του ΟΗΕ Άλεξ Μάρσαλ αισθανόταν εν μέρει υπεύθυνος για το στιγμιαίο χάος που είχε προκαλέσει σε αυτή τη μικροσκοπική μαιευτική μονάδα στα προάστια του Ζάγκρεμπ.
«Βασικά κοιτάξαμε τις προβλέψεις και ονειρευτήκαμε αυτή την ιδέα ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπερνούσε τα πέντε δισεκατομμύρια το 1987», λέει. «Και η ημερομηνία, στατιστικά, ήταν η 11η Ιουλίου». Αποφάσισαν να βαφτίσουν το μωρό “νούμερο 5 δισ” του κόσμου.
Όταν πήγε στους δημογράφους του ΟΗΕ για να ξεκαθαρίσει την ιδέα, εκείνοι εξοργίστηκαν. «Μας εξήγησαν σε εμάς τους αδαείς ότι δεν ξέραμε τι κάναμε. Και πραγματικά δεν θα έπρεπε να διαλέγουμε ένα άτομο ανάμεσα σε τόσα πολλά». Αλλά το έκαναν ούτως ή άλλως. «Ήταν για να δώσουμε ένα πρόσωπο στους αριθμούς», λέει. «Μάθαμε πού θα βρισκόταν ο γενικός γραμματέας εκείνη την ημέρα και από εκεί και πέρα πήγε το πράγμα».
Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, εκείνο το μωρό του κόσμου προσπαθεί να ξεχάσει την πανηγυρική είσοδό του στον κόσμο. Η σελίδα του στο Facebook δείχνει ότι ζει στο Ζάγκρεμπ, είναι ευτυχισμένος παντρεμένος και εργάζεται ως χημικός μηχανικός. Αλλά αποφεύγει τις συνεντεύξεις και αρνήθηκε να μιλήσει στο BBC.
«Λοιπόν, δεν τον κατηγορώ», λέει ο Alex, θυμούμενος το τσίρκο των μέσων ενημέρωσης της πρώτης ημέρας του Matej. Από τότε, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν προστεθεί στην παγκόσμια κοινότητά μας. Αλλά τα επόμενα 35 χρόνια θα μπορούσε να σημειωθεί αύξηση κατά δύο δισεκατομμύρια και στη συνέχεια ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι πιθανό να φρενάρει.
διαβάστε περισσότερα στο Lifo.gr