-Η νέα πρυτανική Αρχή αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα, αφού η χρηματοδότηση από 20 εκ. μειώθηκε σε 2 εκ. ευρώ!
Η υποχρηματοδότηση έως οικονομικής ασφυξίας των ΑΕΙ και η μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, είναι τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που κληρονομεί η νέα πρυτανική Αρχή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, η οποία καλείται να τα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην ποιότητα σπουδών, όπως προέκυψε στην ενημερωτική συνάντηση του νεοεκλεγέντος πρύτανη Στέργιου Γκανάτσιου με τον απερχόμενο πρύτανη Νίκο Ασημόπουλο, στην οποία συμμετείχαν οι απερχόμενοι και νεοεκλεγέντες αντιπρυτάνεις.
Ο Ν. Ασημόπουλος ενημέρωσε τον Σ. Γκανάτσιο και τους τέσσερις νέους αντιπρυτάνεις ότι οι προσλήψεις καθηγητών είναι ανύπαρκτες και οι οικονομικοί πόροι του ιδρύματος υποδεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε τις ανελαστικές δαπάνες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά δόθηκε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μόλις μία(!) θέση έκτακτου καθηγητή στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και καμία(!) μόνιμου. Έτσι, το τριτοβάθμιο τεχνολογικό ίδρυμα διαθέτει μόλις 60 έκτακτους καθηγητές, όταν χρειάζεται τουλάχιστον διπλάσιους. Ωστόσο, η …γενναιοδωρία της πολιτείας αύξησε τους έκτακτους από 60 σε 61, με την μία μόλις θέση που έδωσε, ενώ ο αριθμός των 96 μονίμων καθηγητών παρέμεινε αμετάβλητος, αφού δεν δόθηκε άλλη θέση. Και όλα αυτά, τη στιγμή που σύμφωνα με τον νέο πρύτανη Σ. Γκανάτσιο, «χρειαζόμαστε κατ’ ελάχιστον 200 καθηγητές συνολικά, αλλά έχουμε μόλις 156. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι καθηγητές κάνουν πολύ περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες, χωρίς όμως να είναι σε θέση να καλύψουν τα τεράστια κενά».
Όσο για την οικονομική κατάσταση, ο νέος πρύτανης υπογράμμισε ότι «προ κρίσης η ετήσια χρηματοδότηση ανέρχονταν σε 20 εκ. ευρώ ετησίως και τώρα μειώθηκε σε μόλις 2 εκ. ευρώ». Πρόσθεσε πως «με αυτά τα χρήματα δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις ανελαστικές λειτουργικές ανάγκες και θα αναγκαστούμε να περικόψουμε δαπάνες ακόμη και από την θέρμανση, αφού τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για πετρέλαιο». Δυστυχώς, γίνεται φανερό ότι η νέα πρυτανική Αρχή ξεκινά την θητεία της από πολύ δυσχερή θέση, αφού τα οικονομικά δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα. Εάν μέχρι τώρα καλύπτονται, είναι γιατί χρησιμοποιούνται χρήματα από τα αποθεματικά του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία όμως δεν είναι ανεξάντλητα. Επίσης, καθίσταται σαφές ότι με μόλις 156 καθηγητές μόνιμους και έκτακτους δεν μπορεί να παρασχεθεί ποιοτική εκπαίδευση σε ένα ίδρυμα με χιλιάδες φοιτητές, που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα πρυτανική Αρχή αναλαμβάνει τυπικά τα καθήκοντά της στη 1 Δεκεμβρίου και η θητεία της είναι για τέσσερα χρόνια.