Γειτονόπουλα του κέντρου της πόλης σε αναμνηστική φωτογραφία το 1943
Γερμανική κατοχή, 15-7-1943 και μια ομάδα, από νεαρά παιδιά, διάφορης ηλικίας της περιοχής του κέντρου της πόλης μας, αποφάσισαν να επισκεφτούν την καταπράσινη περιοχή του αγροκηπίου για μια αναμνηστική φωτογραφία. Πρέπει να σημειώσουμε, για να το θυμηθούν οι παλιοί, αλλά, να το μάθουν και οι νέοι, πως, τα παιδικά παιχνίδια της εποχής, εκτός από το ποδόσφαιρο, με κάποια μπάλα από κουρέλια, ή, από ένα τοπάκι (μπαλίτσα) λαστιχένιο, η, καμιά φούσκα από γουρούνι, το κρυφτό, το τσελίκι, τη μακριά γαϊδούρα, το τζαμί και διάφορα άλλα δικής μας έμπνευσης, δεν ξεχνούσαμε και την στρατιωτική μας εκπαίδευση με άριστο και “σύγχρονο” εξοπλισμό, όπως, τις τσατάλες (σφενδόνες), τα τόξα των προγόνων μας με τα μυτερά και επικίνδυνα βέλη και κυρίως τις πέτρες και τα κεραμίδια των χαμηλών σπιτιών και αποθηκών των κακομοίρηδων συμπολιτών μας.
Το πεδίο βολής, των εκπαιδευόμενων αποτελούσα οι λιγοστές λάμπες του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, τα τσάμια των σπιτιών και., μερικές κοτούλες του .. .γείτονα, για τη σίτιση του .. στρατεύματος και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ευτυχώς ελάχιστες, άρχιζαν μεταξύ των αντίστοιχων των άλλων γειτονιών.
Για να πετύχει μια επιχείρηση, πρέπει να έχει και θύματα και τα θύματα αυτά μεταφέρονταν στους σταθμούς πρώτων βοηθειών, όπου, η καημένη η μανούλα εκτελούσε τα χρέη του γιατρού και της νοσοκόμας για να γιατρέψει το ζωηρό κανακάρη της.
Επισημάναμε όλα αυτά της αναφερόμενης εποχής, φίλες και φίλοι, για να σημειώσουμε, πως, η περιοχή των νέων του κέντρου απέφευγε, με το δικό της τρόπο, τις κάθε είδους προκλήσεις των δύο άκρων της πόλης μας.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η. καθιστάς και μόνος: Ο Ηλίας Γιαννόπουλος.
Σειρά 2η: Στέργιος Βαβούρας, X; Καπασακάλης, Περικλής Δημ.. Τσύρος,. Θανάσης Θεολογίδης, Γιορδάνης Καπασακάλης και Θανάσης Παγκούτσος.
Σειρά 3η, στην κορυφή: Δαμιανός Καρυπίδης, Μιχάλης Παναγιωτίδης και Γιώργος Τσουμής.