Τοποθέτηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Τι είπε για τις λιγνιτικές Μονάδες
Την έκπληξη της για το γεγονός πως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα είναι από τις πρώτες περιοχές που θα λάβουν παροχή από τον Τ.Α.P. εξέφρασε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου.
Σε μια συνολική τοποθέτηση περί των ενεργειακών ζητημάτων που προκύπτουν με αφορμή τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας η κα Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για έναν σχεδιασμό που είναι διαφορετικός από τους προηγούμενος και ζητά μεγαλύτερη ευθύνη από το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως είπε.
Η ίδια εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι η περιοχή της Δ. Μακεδονίας δεν θα είναι από τις πρώτες που θα πάρουν παροχή από τον Τ.Α.Ρ και έθεσε το εξής ερώτημα προς το Σώμα: “έχουμε την αίσθηση ότι αν εφαρμοστεί το Χωροταξικό θα έρθει πραγματικά ανάπτυξη και ανάκαμψη στην περιφέρειά μας; Θα ρωτήσουμε τον εαυτούς μας αν γίνει; Η δική μου απάντηση όπως έχω διαβάσει το χωροταξικό είναι όχι. Κι όχι γιατί δεν έγινε καλή δουλειά από τους μελετητές, αλλά επειδή υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα που είναι το μείζον και άλλα μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά”, για να τα κατονομάσει ένα προς ένα.
Πρώτο και μείζον, σύμφωνα με την κα Ζεμπιλιάδου είναι όπως τοποθετήθηκε “η γενική παραδοχή που έχει το πλαίσιο και που δεν ισχύει. Από το ίδιο το σχέδιο αναιρείται… και δεν είναι άλλο από το γεγονός πως γίνεται αναφορά ότι για τα επόμενα 15 χρόνια θα μείνει κατ’ εξοχήν βιομηχανική η περιφέρειά μας και θα στηρίζεται στο λιγνίτη. Όμως, όπως τόνισε αυτό που πραγματικά ισχύει είναι το γεγονός πως δεν προβλέπεται καμία νέα λιγνιτική μονάδα θα μειωθεί η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύ. Άρα, όπως πρόσθεσε ” η περιοχή σβήνει… θα πάει η παραγωγή μας στο 30%. Πώς θα μπορέσει αυτή η Περιφέρει να ανακάμψει το 70% του ΑΕΠ της που εξαρτάται από την ηλεκτροπαραγωγή σε 15 χρόνια; Υπάρχει μαγικό κουμπί;”, το χαρακτηριστικό ερώτημά της. Μάλιστα έδωσε περισσότερα στοιχεία για το όλο θέμα, υπενθυμίζοντας πως το χρονοδιάγραμμα για τις Μονάδες είναι σαφές: “κλείνουν οι Μονάδες και στην ουσία μένει η Νέα Πτολεμαΐδα 5 και η Μονάδα του Αγίου Δημητρίου. Εκεί όμως δεν έχουμε καμία αναφορά για τον Άγιο Δημήτριο 6 ή όπως αλλιώς θα ειπωθεί.
Δεν υπάρχει αναφορά στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, για να μείνει η περιοχή στο 50% της ηλεκτροπαραγωγής που είναι σήμερα…”.
Στις επισημάνσεις και διορθωτικές επεμβάσεις στο Σχέδιο που πρότεινε να γίνουν επίσης η κα Ζεμπιλιάδου έθεσε μια σειρά από ζητήματα για τα 4 μεγάλα αρδευτικά στη Δυτική Μακεδονία όπως επίσης και για το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής.