Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Βουτσινά, Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και εκλεγμένο με πρωτιά στο ψηφοδέλτιο Χαρδαλιά στην Αττική.
Ο κ. Βουτσινάς βρέθηκε στη Δ. Μακεδονία αυτές τις ημέρες για διακοπές στο Ν. Φλώρινας, εξαίροντας την περιοχή τουριστικά, δηλώνοντας υπέρ της ανάγκης στήριξης της περιοχής, που μικραίνει πληθυσμιακά και έχει διασυνοριακά χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η περιοχή (μέσω αναπτυξιακού νόμου και ΣΔΑΜ), τονίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης των εργαλείων που δίνει το κράτος για να αυξήσει το παραγωγικό και επιχειρηματικό της προφίλ.
Σημείωσε πως είναι αναγκαία η υποστήριξη των ανθρώπων που μάχονται καθημερινά προκειμένου να έχει καλύτερη επαφή με μια σειρά ζητημάτων, τονίζοντας την ανάγκη καλής αξιοποίησης χρημάτων που έρχονται από το εξωτερικό λ.χ. για εκπαίδευση και κατάρτιση.
Ανέφερε, ακόμη, ότι πρέπει να γίνει μια καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων σε εργατικές ανάγκες, αντίστοιχα να γίνει καταγραφή στην εκπαίδευση και να παρουσιαστούν οι επιλογές σε νέα παιδιά στα σχολεία, πριν επιλέξουν τι θα σπουδάσουν, κάτι που βοηθήσει την επιχειρηματικότητα.
«Δεν πρέπει να αδειάσει άλλο η μικρή Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βουτσινάς, προσθέτοντας ότι μια σειρά ζητημάτων μπορούν να λυθούν με τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ επίσης αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον επερχόμενο περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη στο Αμύνταιο, όπου και τέθηκαν ζητήματα αγροτικής επιχειρηματικότητας, κτηνοτροφίας κ.α.
Ερωτηθείς για τη διασύνδεση των επιμελητηρίων με την αυτοδιοίκηση ώστε να φανούν στην πράξη απτά αποτελέσματα στην υποστήριξη των πολιτών, ο κ. Βουτσινάς τόνισε πως τα επιμελητήρια είναι σύμβουλοι της πολιτείας και προσέθεσε λ.χ. σε ό,τι θα μπορούσε να χρησιμεύσει το επιμελητήριο για τα καταστήματα εστίασης: «Πριν ελεγχθεί η επιχειρηματικότητα καλό είναι να ενημερωθεί και εδώ είναι ο ρόλος του Επιμελητήριου για να αποφεύγονται προβλήματα μη τήρησης νομοθεσίας. Ένα άλλο κομμάτι έχει να κάνει με αξιοποίηση χώρων και τη διερεύνηση κινήτρων από την πολιτεία, με τα επιμελητήρια να ανοίγουν δρόμους για την αυτοδιοίκηση και εκεί να έγκειται η διασύνδεση».
Ανέφερε δε το παράδειγμα συνεργασίας ενός δήμου με μιας υπό αδειοδότηση επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, ως προς το τι απαιτείται να εφαρμόσει πριν λειτουργήσει: «Η γραφειοκρατία ζαλίζει τους επαγγελματίες. Οι άνθρωποι αποφάσισαν να ασχολούνται με την εστίαση και καλό είναι να μη τους κρατούν ομήρους. Αν υπήρχε η πρόληψη και η ενημέρωση, το Επιμελητήριο θα είχε προστατέψει τα μέλη του, ο δήμος δεν θα ερχόταν σε δύσκολη θέση και οι επιχειρηματίες θα είχαν βοηθηθεί».
Επίσης, τόνισε πως θα μπορούσαν να στρέφονται οι δημότες σε πυρήνες επιχειρηματικότητας στους δήμους, αλλά και στο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού, καταγράφοντας τις εξειδικευμένες ανάγκες ανά περιφέρεια και κάθε νομό και εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να προκύψει μεγάλο όφελος από τη συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, με τα επιμελητήρια.
Ο κ. Βουτσινάς σχολίασε και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με την ιδιότητά του ως λογιστής, κάνοντας λόγο για μια απότομη μεταβολή που γίνεται και αναρωτώμενος πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν, εκτιμώντας μάλιστα ότι μια μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων θα δεχθεί μεγάλη πίεση.
«Στόχος είναι αυτοί που αποκρύπτουν έσοδα, όμως γίνεται μια τεράστια διασύνδεση πλέον με τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Έπρεπε να μην αντιμετωπίζονται όλοι οριζόντια ως φοροφυγάδες και αυτός είναι ο κίνδυνος του νέου νομοσχεδίου», κατέληξε τέλος ο κ. Βουτσινάς.