Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιώργο Τοπαλίδη – Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.».
Ερωτηθείς γιατί δεν είναι ακόμη ορατά τα αποτελέσματα των επενδύσεων στην περιοχή αλλά και απαντώντας στο που βρισκόμαστε και κατά πόσο θα μπορούν να δίνονται προς χρήση κάποια εδάφη στην περιοχή, καθώς ακόμη δεν έχουν έρθει επιχειρήσεις στην περιοχή, ο κ. Τοπαλίδης μίλησε για το θέμα απόδοσης των εδαφών με βάση το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε προ διετίας.
Τα εδάφη πέρασαν το κράτος και αναμένουν να περάσουν από τη ΔΕΗ προς τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ, όπως εξηγεί ο κ. Τοπαλίδης: Η πρώτη πιστοποίηση έχει γίνει και αυτό αφορά στη διαδικασία σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ αποδίδει τα εδάφη με τους όρους που έπρεπε, ενώ έχουν μπει και ειδικοί πιστοποιητές, που μελετούν όλα όσα λέει η νομοθεσία εφαρμόζονται και παραδίδονται στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ.
«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε παραλάβει 54.000 στρέμματα και με βάση εκτάσεις που έχουν ήδη παραλάβει και παραλαμβάνουν αυτές τις ημέρες έχουν ήδη στην κυριότητά τους 24.000 στρέμματα», αναφέρει με έμφαση ο κ. Τοπαλίδης, σημειώνοντας ότι οι πρώτες αυτές εκτάσεις ήταν αδιατάρακτες και όσο η διαδικασίες προχωρούν οι διαδικασίες αναγκαστικά θα καθυστερούν καθώς τα εδάφη παραδίδονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, δηλαδή αποκατεστημένα.
Ήδη γίνονται μεγάλα έργα αποκαταστάσεων, ενώ ήδη σε μεγάλη έκταση κοντά στον ΑΗΣ Καρδιάς 1.000 και πλέον στρεμμάτων έχει αποδοθεί και μπορεί να πάει για αγροτική χρήση. 160 εκ. ευρώ είναι το ύψος της σύμβασης της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ για την πολυπόθητη διαδικασία αποκαταστάσεων εδαφών.
Κάποιος που θέλει να παραλάβει εκτάσεις μπορεί να πάει στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ και για βιομηχανική και για αγροτική χρήση, ξεκαθάρισε ο κ. Τοπαλίδης, λέγοντας πως «στο μεγάλο project της κυβέρνησης που μιλάει για δυναμικής εντάσεως καλλιέργειες σε θερμοκήπια, είμαστε και σε αυτό πολύ κοντά και μπορούμε να συμμετέχουμε».
Ερωτηθείς πότε θα μπει ένας αγρότης να καλλιεργήσει ένα από τα αποκατεστημένα εδάφη στα π. ορυχεία ή πότε θα μπει ένας οικοδόμος να χτίσει μια επιχείρηση, ο κ. Τοπαλίδης απάντησε πως αυτό αφορά τους ίδιους. «Εμείς είμαστε έτοιμοι και διαθέσιμοι. Αν έρθει κάποιος να πάρει αίτηση για βιομηχανική χρήση μπορεί να κάνει τα χαρτιά του και να την αιτηθεί ώστε να προχωρήσει τη διαδικασία με ανάλογες αδειοδοτήσεις που απαιτούνται προ της κατασκευής», ξεκαθάρισε, λέγοντας πως οι εκτάσεις από τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ μπορούν να δοθούν ακόμη και σήμερα, σε ό,τι αφορά τις 10.000 στρέμματα (σήμερα) και για 54.000 στρέμματα (μέχρι τα τέλη του χρόνου).
«Μια επένδυση 100 ατόμων είναι μεγάλη επένδυση»
Στην ερώτηση εάν υπάρχουν επενδυτές μεγάλης κλίμακας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση επενδύσεων, ο κ. Τοπαλίδης κάνει λόγο για μεγάλη «παρεξήγηση» που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη και όσων έλεγαν πως θα έρθουν στην περιοχή επενδύσεις άνω των 2.000 εργαζομένων. «Δημιουργήθηκε η προσδοκία ότι θα έρθει μια επιχείρηση των 2.000 – 2.500 εργαζομένων και ό,τι άλλο έρθει δεν θα είναι ισχυρό. Μια επένδυση των 100 εργαζομένων στην περιοχή μας είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση για τα δεδομένα της περιοχής μας», σημειώνει με έμφαση, ξεκαθαρίζοντας πως εκτάσεις ακόμη δεν έχει δοθεί.
«Οι αιτήσεις που έγιναν στο ΔΑΜ έγιναν με ιδιόκτητες εκτάσεις, έχουν αγοράσει εκτάσεις πέριξ της Κοζάνης και προχωράει η αδειοδότηση», ξεκαθαρίζει. Για το επενδυτικό ενδιαφέρον, απάντησε πως έχουν προσεγγίσει τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ, έχουν δει τα εδάφη, ξέρουν τι γίνεται με τις χρήσεις γης και γίνονται συζητήσεις.
Στην ερώτηση για το εάν έχει διασφαλιστεί ότι θα δοθούν οι αδιατάρακτες εκτάσεις δεν θα πάνε σε επενδύσεις ΑΠΕ, ο ίδιος επανέλαβε ακόμη μια φορά πως δεν θα γίνουν Φ/Β, συμπληρώνοντας πως «οι περισσότερες εξ αυτών αν όχι όλες θα πάνε προς βιομηχανική χρήση».
Για την κόντρα Μαλούτα – Ιωαννίδη – Κοκκαλιάρη
Για την κόντρα Μαλούτα – Ιωαννίδη – Κοκκαλιάρη με αφορμή την έγκριση από το ΔΑΜ για την ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Κοζάνης, ο ίδιος σημειώνει πως το έργο γίνεται γιατί το στηρίζει η κυβέρνηση, εντάσσοντάς το στο ΔΑΜ, σχολιάζοντας επίσης: «Όποιοι έπρεπε χρονικά να λειτουργήσουν έκαναν όλα όσα έπρεπε για να γίνει αυτό. Ωστόσο αν δεν έφτανε στο ΔΑΜ το έργο δεν θα γινόταν. Η διαμάχη για το ποιος προχώρησε το έργο και ποιος έβαλε την υπογραφή, διατρανώνει ότι οτιδήποτε γίνεται και μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να γίνει αν δεν περάσει μέσα από το ΔΑΜ και την κυβέρνηση.
Για τις προσφυγές στο χωροταξικό που κάνει η ΠΕΔ, απάντησε πως η περιοχή θα πάει δέκα χρόνια πίσω, ενώ για το θέμα της Τ/Θ απάντησε με νόημα:
«Να μας απαντήσουν ποιο είναι το συνολικό κόστος της ενέργειας, θα μας ανεβάσουν 50% το κόστος; Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να δουν τα κόστη τους; Πάνε να καλύψουν πιθανές προβληματικές χρήσεις; Τι ποσοστό των εξόδων τους είναι το κόστος θερμότητας της ΔΕΗ; Αν είναι το 30% των εξόδων τους, δεν θα πρέπει να περάσει το σύνολο της αύξησης στους πολίτες».
Για την απένταξη επενδύσεων υδρογόνου
Για την απένταξη δύο έργων στην περιοχή που αφορούν σε τεχνολογίες υδρογόνου, ο κ. Τοπαλίδης απάντησε πως πρέπει να προβληματίσει η εξέλιξη, στο πρίσμα ότι μπορεί να αφαιρεί κάποια στοιχεία επιλεξιμότητας στη συνείδηση του μέσου πολίτη και πιθανού επενδυτή, τονίζοντας, πάντως ότι η Motor Oil προχωράει παρόμοια επένδυση στο Αμύνταιο.