Στις επενδύσεις που ήδη προχωρούν στις πρώην λιγνιτικές εκτάσεις, αλλά και στη νέα παραγωγική ταυτότητα που διαμορφώνεται για τη Δυτική Μακεδονία, αναφέρθηκε ο Γιώργος Τοπαλίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., μιλώντας στην εκπομπή του Αντώνη Πουγαρίδη και το True Story Radio «Ζουν Ανάμεσά μας».
Όπως σημείωσε, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να δημιουργηθούν νέες δραστηριότητες στις εκτάσεις που αποκαθίστανται μετά τη λιγνιτική δραστηριότητα, με τις πρώτες επενδύσεις να έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέση στην περιοχή.
«Λέγαμε ότι έρχονται επενδύσεις. Έχει σχεδιαστεί πολύ καλά η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται πλέον σε μια διαφορετική φάση, καθώς επιχειρήσεις αναζητούν εκτάσεις για να εγκαταστήσουν τις δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερες από 15 επιχειρήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει να εγκατασταθούν στην περιοχή, ενώ αντίστοιχος αριθμός επενδύσεων αναμένεται να ακολουθήσει. Το ενδιαφέρον, όπως είπε, αφορά εκτάσεις σε διάφορα σημεία της περιοχής.
Η επένδυση της Wonderplant και τα μεγάλης κλίμακας projects
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επένδυση που προχωρά από τη Wonderplant. Παράλληλα, όπως εξήγησε, για τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. «μεγάλης κλίμακας» δεν σημαίνει αποκλειστικά μια επένδυση που καταλαμβάνει πολλές χιλιάδες στρέμματα: «Για μας μεγάλης κλίμακας είναι και τα 15.000 στρέμματα που αποκαταστάθηκαν και θα καλλιεργηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι αποκαταστάσεις των εδαφών πραγματοποιούνται με βάση τη νομοθεσία και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι εκτάσεις, ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στις χρήσεις των εκτάσεων.
Ο κ. Τοπαλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αξιοποιηθούν άμεσα οι αποκατεστημένες εκτάσεις, καθώς, όπως εξήγησε, τα εδάφη που έχουν αποκατασταθεί πρέπει να καλλιεργηθούν και να παραμείνουν ενεργά.
Νέες αγροτικές χρήσεις και επενδυτικό ενδιαφέρον
Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει αποτιμήσεις των εκτάσεων, ενώ αναμένεται σύντομα το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να προχωρήσουν και τέτοιου είδους μισθώσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον πρωτογενή τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη συζητηθεί ένα μεγάλο project που αφορά την καλλιέργεια πατάτας, με την αξιοποίηση εκτάσεων της Μετάβασης και τη συμμετοχή αγροτών. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μια επένδυση (ένα καινοτόμο σχέδιο, όπως είπε) που βρίσκεται σε καλό δρόμο και μπορεί να συνδέσει την επιχειρηματική δραστηριότητα με την αγροτική παραγωγή της περιοχής, η οποία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στην καλλιέργεια πατάτας.
Παράλληλα, έχουν ήδη υπογραφεί ορισμένα μισθωτήρια, ενώ άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ακολουθήσουν νέες συμφωνίες.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στον πρωτογενή τομέα. Στην Αναρράχη βρίσκεται σε εξέλιξη αδειοδοτική διαδικασία για επένδυση τεχνολογίας, ενώ στην περιοχή σχεδιάζονται και μικρότερα data centers. Στον ΑΗΣ Καρδιάς η ΔΕΗ θα κάνει το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης, ενώ στο Αμύνταιο προχωρά η επένδυση για το υδρογόνο.
Οι αποκατεστημένες εκτάσεις ως νέα παραγωγική βάση
Ο Γιώργος Τοπαλίδης υπογράμμισε ότι η διαδικασία βρίσκεται πλέον σε μια φάση κατά την οποία οι πρώην λιγνιτικές εκτάσεις αποκτούν νέα παραγωγική χρήση. Όπως ανέφερε, η περιοχή έχει αρχίσει να γίνεται ελκυστική για επενδυτές που αναζητούν διαθέσιμες εκτάσεις, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν.
«Η περιοχή επενδυτικά δεν υπήρχε στον χάρτη», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι σήμερα η εικόνα αυτή αλλάζει και ότι η παρουσία νέων επιχειρήσεων δημιουργεί διαφορετικές προοπτικές για τη Δυτική Μακεδονία.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προοπτική νέων υποδομών, με τον κ. Τοπαλίδη να σχολιάζει δεικτικά πως : «Σίγουρα κανείς δεν μας ζήτησε να επιταχύνουμε διαδικασίες για να γίνει το τρένο καλαμπάκα Κοζάνη ή Κοζάνη – Βέροια…». Πάντως εκτίμησε ότι εντός εξαμήνου θα γίνει το κομμάτι που εκκρεμεί από τη ΔΕΗ.
Εκπαίδευση και νέες δεξιότητες για την επόμενη ημέρα
Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον κ. Τοπαλίδη, έχει και η προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού στις ανάγκες των νέων επενδύσεων, σε συνεργασία με επιχειρήσεις, το Πανεπιστήμιο, τα Επιμελητήρια και φορείς. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω και το Κέντρων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων που έχει αναπτύξει η ΜΕΤΑΒΑΣΗ στην περιοχή.
Η συμφωνία ΔΕΗ – Amazon και το Data Center στον Άγιο Δημήτριο
Σχολιάζοντας τη συμφωνία του Ομίλου της ΔΕΗ με την Amazon και στην προοπτική ανάπτυξης Data Center στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, σημείωσε πως πρόκειται για μια συμφωνία που έχει ήδη προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και δημιουργεί μια νέα προοπτική για την περιοχή, Παρά το γεγονός ότι όπως είπε δεικτικά «η περιοχή και δήμαρχοι βλέπουν μόνο προβλήματα».
«Η Amazon έρχεται και εγκαθίσταται εδώ», ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η τοπική κοινωνία, το Πανεπιστήμιο και οι υπόλοιποι φορείς θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις ανάγκες που θα δημιουργήσει η επένδυση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο περίπου δύο έως τριών ετών μέχρι να ξεκινήσει η επένδυση, διάστημα που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σχεδιασμό των απαραίτητων δεξιοτήτων και την προσαρμογή των εκπαιδευτικών και παραγωγικών δομών της περιοχής.
Ο ίδιος συνέδεσε την επένδυση με τη διεθνή προβολή της περιοχής, λέγοντας ότι η Δυτική Μακεδονία «μπαίνει στον χάρτη», ενώ αναφέρθηκε και αστειεύτηκε λέγοντας πως περνάμε από τη Santa Clara στον Santa… Δημήτριο Κοζάνης, λόγω των συζητήσεων του Πρωθυπουργού στην Αμερική.
Παράλληλα, σχολίασε τη δημόσια συζήτηση γύρω από την Πτολεμαΐδα 5, σχολιάζοντας με έμφαση ότι το μοντέλο της συμφωνίας ΔΕΗ-Amazon στηρίζεται στην κατεύθυνση των ΑΠΕ.
«Έχουμε χρόνο να μελετήσουμε και να βοηθήσουμε εμείς για να προσαρμοστούμε», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην προετοιμασία για τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η παραγωγική μετάβαση.






























