Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Γιώργο Τοπαλίδη – Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., με αφορμή τα πανηγυρικά εγκαίνια που τελέστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής για το Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης στην Κοζάνη, παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου του φορέα.
Ο κ. Τοπαλίδης τόνισε, αρχικά, πως η εμπλοκή των μελών του φορέα με την παραλαβή εδαφών από τη ΔΕΗ τους οδηγούν στο να είναι συχνά στην περιοχή, καθώς το εν λόγω έργο είναι φαραωνικό και όπως είπε τηρούνται όλα τα χρονοδιαγράμματα και η συνέπεια των χρόνων προκήρυξης των έργων.
Ο εν λόγω φορέας έχει σαν στόχο να βοηθήσει την περιοχή που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. «Είναι έκδηλη η ανάγκη να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό, καθώς σε κάποια χρόνια από σήμερα δεν θα ασκούνται με τον ίδιο τρόπο τα επαγγέλματα. Να επανακαταρτίσουμε, τα δούμε τα skills τους σε ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο», σημείωσε, λέγοντας πως ο υπάρχει σχεδιασμός ενόψει της νέας περιόδου που θα διέλθουν οι περιοχές μετάβασης.
Με ζητούμενο να καταρτιστούν οι πολίτες, τα εν λόγω κέντρα εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους, ώστε η εξέλιξη στην εργασία τους να προχωρήσει στο σκέλος των γνώσεων, δεξιοτήτων, τεχνικής κατάρτισης και παροχής εξειδίκευσης, σημειώνει. Ωφελούμενοι είναι το σύνολο ανέργων – εργαζομένων, αλλά και επιχειρήσειων που θέλουν να κάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους εργαζόμενούς τους για νέα παραγωγικά συστήματα και πιο εξειδικευμένες δράσεις στον τεχνικό κλάδο.
Λ.χ. για τη μονάδα υδρογόνου στο Αμύνταιο που κάνουν ΔΕΗ και Motor Oil, ο κ. Τοπαλίδης τόνισε πως θα χρειαστεί να καταρτιστούν οι τεχνίτες της περιοχής στο υδρογόνο. Ο φορέας συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο και με φορείς, παρέχοντας κατάρτιση σε γενικές και εξειδικευμένες γνώσεις.
Με την ολοκλήρωσή της, η διαδικασία κατάρτισης θα έχει συνολικά 5.000 ωφελούμενους στα πέντε Κέντρα Κατάρτισης που θα λειτουργούν σε Κοζάνη (2), Ακρινή, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, περιοχές που πλήττονται λόγω μετάβασης.
Για το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που προχωράει όπως λέχθηκε με πολύ καλούς ρυθμούς, η ερώτηση που τίθεται είναι εκεί που ευημερούν οι αριθμοί, ευημερούν και οι άνθρωποι. «Όχι, γιατί οι άνθρωποι δεν ευημερούσαν και πριν», απάντησε σχετικά ο κ. Τοπαλίδης, συμπληρώνοντας πως «από τους παραγωγικούς φορείς και αυτοδιοίκηση, κατατέθηκαν 526 εκ. ευρώ προτάσεις . Εφόσον οι προτάσεις προχωρήσουν σημαίνει ότι αυτή η κατρακύλα στην περιοχή θα σταματήσει;», είπε με νόημα, λέγοντας ότι πολλά από τα προγράμματα αυτά θα ικανοποιηθούν.
Πράσινο Ταμείο: «Υπήρξαν διαθέσιμα 148 εκ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν μόλις τα 4 εκ.»
Για το Πράσινο Ταμείο, από το 2018 υπάρχουν 148 εκ. ευρώ που είχε τη δυνατότητα η περιοχή να ικανοποιήσει και χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 4 εκ. ευρώ, είπε με έμφαση, κάνοντας λόγο για δυνατότητες που υπήρχαν και δεν αξιοποιήθηκαν από την περιοχή, ακόμη και από ισχυρά εργαλεία όπως ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης.
«Η περιοχή δεν μπόρεσε δυστυχώς να δώσει λύσεις όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί να διαχειριστούμε όλα αυτά τα χρήματα εδώ; Υπάρχει η εδαφική επιτροπή και αν κάτι δεν αρέσει στην περιοχή μπορούν να ζητήσουν από τον κ. Καλλίρη να αλλάξει τις επόμενες προκηρύξεις. Υπάρχουν τα χρήματα και η περιοχή δεν μπορεί να περιμένει. Το πρόγραμμα πάει καλά, το ζητούμενο είναι να μπορέσει να πάει μπροστά η περιοχή και αυτό είναι δύσκολο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ανέφερε επίσης, ότι η περιοχή δεν αξιοποιεί τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν, ενώ γίνονται προσπάθειες, στο σκέλος των επιχειρήσεων, και από τους τοπικούς επιχειρηματίες και από νέους.
Αποκατεστημένα εδάφη
Ο κ. Τοπαλίδης μίλησε και για την εξέλιξη παράδοσης 54.000 στρεμμάτων που θα είναι μετά την αποκατάστασή τους διαθέσιμα, ώστε να παραχωρηθούν για χωροθέτηση επενδύσεων ή άλλες χρήσεις.
«Ο χρόνος παρήλθε και τα εδάφη πέρασαν και επίσημα στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ. Από τα μέσα του ‘23 είναι στη μετάβαση και η παράδοσή τους έγινε. Αποτιμήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα, και περιμένουμε σήμερα ή αύριο να οριστεί η επιτροπή που θα κρίνει τα έργα που θα χαρακτηρίζονται ως ΔΑΜ, ώστε να δοθούν εδάφη από τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε εδάφη, ακόμη και σήμερα. Και με τη Sunlight θα ήμασταν έτοιμοι, μπορούσαμε και πέρυσι να δώσουμε για βιομηχανική χρήση εδάφη», είπε με έμφαση.
Ζητούμενο είναι αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. «Το 2021-2022 υπήρχαν μεγάλη επενδυτικοί όμιλοι. Σήμερα υπάρχει ένα ενδιαφέρον όχι στην ίδια ένταση και για τις αγροτικές χρήσεις θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα δώσουμε εκτάσεις για επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, ή να τα δώσουμε μόνο για να τα δώσουμε;», αναρωτήθηκε, λέγοντας αν θα δοθεί προτεραιότητα σε πιθανές αγροτικές επενδύσεις ή σε εκτάσεις για αγρότες που καλλιεργούν εκτάσεις.
Αναρωτήθηκε ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της περιοχής, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αναρωτηθούν φορείς και αυτοδιοίκηση, με τη «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ» να βρίσκεται εν αναμονή (σ.σ. εντός διμήνου από σήμερα) της πρόσκλησης που θα αφορά δυνητικούς επενδυτές για αποκατεστημένες εκτάσεις. Η περιοχή «φιλέτο» για βιομηχανική είναι πέριξ της Ποντοκώμης, κατέληξε ο κ. Τοπαλίδης, και αυτή εκτιμάται πως θα βγει πρώτη για πρόσκληση.