Η έγκριση εξειδίκευσης δράσεων τουριστικής προβολής της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2023» και απολογισμός για το 2022 συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 27/1/2023.
Στην κατάθεση γενικών προτάσεων εκ μέρους του Περιφερειάρχη καταθέσαμε τα επιχειρήματά μας ως παράταξη, πώς ότι σχεδιάζεται πρέπει να υπακούει σε μία συνολική Στρατηγική για τον Τουρισμό της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο τουρισμός στη Περιφέρειά μας δεν είναι αυτός που σχεδιάζεται και απασχολεί την Εθνική πολιτική. Είναι ένα εξειδικευμένο μοντέλο ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και όχι του παραθαλάσσιου τουρισμού που επικρατεί.
Από τον απολογισμό του 2022 προκύπτει ότι συμμετείχαμε σε εκθέσεις του εξωτερικού, Παρίσι, Ρίμινι, Λονδίνο, που δυστυχώς η χρησιμότητά τους δεν προκύπτει από το αποτέλεσμα, αφού δεν αντιστοιχίζεται με αντίστοιχες αφίξεις. Η επισκεψιμότητα ιδιαίτερα από το εξωτερικό προϋποθέτει οργάνωση, ποιοτικό τουριστικό προϊόν, αναβαθμισμένα καταλύματα, άλλη οργάνωση.
Η έλλειψη στρατηγικής για το 2023 και καθαρής στόχευσης συνολικά προκύπτει:
– Ένα χρόνο και πλέον την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας την απασχολεί πώς θα τροποποιηθεί το καταστατικό της, για την ανάληψη της προεδρίας από τον Περιφερειάρχη παραμελώντας έτσι τον κύριο ρόλο της, ενώ μόνο ο συγκεντρωτισμός και σύγχυση προκαλείται εξαιτίας της συγκέντρωσης των εξουσιών σε στο ίδιο πρόσωπο. Ενδεικτικό πως το Δ.Σ. της Εταιρεία μέσα σε ένα χρόνο συνεδρίασε μόνο μία φορά και υποβαθμίστηκε η λειτουργία της.
-Εγκρίθηκαν πρόσφατα οι εντάξεις μονοπατιών στο ΕΣΠΑ μόνο για τις περιοχές της Π.Ε Κοζάνης, Βόειο και Εορδαία.(Η μελέτη ξεκίνησε από το 2012 και επιτέλους ωρίμασε).Έμειναν εκτός το υπόλοιπο Κοζάνης, ή Π.Ε. Γρεβενών (ένα μονοπάτι προς υποβολή) η Π.Ε Καστοριάς (ένα μονοπάτι πρόταση του δήμου Νεστορίου απορρίφθηκε), η Π.Ε. Φλώρινας ( ένα μονοπάτι Πετρών-Δ. Αμυνταίου εντάχθηκε). Την ίδια στιγμή, τι κι αν πέρασαν 3,5 χρόνια, καμία άλλη Μελέτη δεν εξελίσσεται, ενώ μέσα στα αγνοούμενα για ανάδειξη μονοπάτια περιλαμβάνονται και τα διεθνή Ε4 και Ε6. Ποσοστό υλοποίησης που αφορά ποσοστό μικρότερο του 15% για τη Δυτική Μακεδονίας εξαιτίας των αποσπασματικών δράσεων, λόγω έλλειψης συνολικής μελέτης για ανάπτυξη του ορειβατικού-περιπατιτικού Τουρισμού. Η παλαιότερη πρότασή μας για αξιοποίηση και συνεργασία για υλοποίηση της προσπάθειας με τους σχετικούς στο αντικείμενο Συλλόγους (ορειβατικούς, χιονοδρομικούς κ.λ.π) παραμένει γράμμα κενό.
-Δεν διοργανώθηκε όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένα γεγονός τουριστικού ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια. Πρότασή μας για δραστηριοποίηση του Συνεδρίου και Έκθεσης για τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού, γιορτές Τσίπουρου, γιορτές Χειμώνα, δρόμοι κινηματογράφου στη Φλώρινα, το γεωπάρκο Γρεβενών και Τηθύος κ. α., δεν συγκίνησαν κανένα.
-Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές προορισμών, π.χ. Βασιλίτσα: βελτίωση οδικών προσπελάσεων, είναι ανύπαρκτες αποσπασματικές. Μόνο χρηματοδοτήσεις εκκλησιών, μοναστηριών, γεφυριών, που μάλιστα δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των μνημείων αυτών. Ενώ η έτοιμη Μελέτη ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βίγλας αντί ένταξής της στο ΕΣΠΑ, μεταβιβάστηκε σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα(ΕΤΕ), αμφιβόλου και μακράς -αόριστης ημερομηνίας υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της ακύρωσης της μελέτης άρα και της μη υλοποίησης της βελτίωσης του δρόμου από Φλώρινα προς Χ/Κ Βίγλας και Πρέσπα.
-Δεν υπάρχει συνολικό σχέδιο ανάπτυξης του διασυνοριακού τουρισμού π.χ. Πρέσπες, Μοσχόπολη ,Βαλκάνια, περιβαλλοντικού ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος τουρισμού, επισκεψιμότητας βυζαντινών μνημείων κ.α.
Στα συνημμένα Βίντεο οι τοποθετήσεις μας:
Γ.Στρατάκης:
Γ.Ζεμπιλιάδου(Επικεφαλής):