Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο στούντιο του True Story Radio, τον Γιάννη Λιάση, Υποψήφιο Δήμαρχο Αμυνταίου και νυν αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, με θητεία τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, αποφάσισε να κατέλθει εκ νέου στο δημαρχιακό στίβο . «Παρότι είχα πει ότι είχε κλείσει ο κύκλος του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, η επόμενη 5ετία είναι κρίσιμη λόγω απολιγνιτοποίησης και συζητώντας με τον κόσμο και συνεργάτες, καταλήξαμε πως πρέπει να κατέβω ξανά υποψήφιος δήμαρχος Αμυνταίου, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πολύ σοβαρά ζητήματα που δημιουργούνται. Η επόμενη 5ετία θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής και με την ισχυρή ομάδα που συνθέσαμε, στυα2.5 χρόνια που δουλεύουμε για τη σύνθεσή της είδαμε ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που δεν δικαιούμαστε να μην επιστρέψουμε στον πρώτο βαθμό για να επιτελέσουμε το σημαντικό και κρίσιμο έργο που απαιτείται».
«Στο δήμο μπορούσα να γίνουν περισσότερα πράγματα…»
Κληθείς να σχολιάσει το έργο του νυν δημάρχου, τόνισε πως έγιναν έργα αλλά μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, καθώς υπήρξε υστέρηση, αλλά τέθηκαν οι βάσεις για κάποια έργα. «Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ο ΑΗΣ Αμυνταίου έκλεισε πρώτος και χάθηκαν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας και έχουμε φυγή των νέων και μείωση πληθυσμού», σημείωσε, λέγοντας πως η δημοτική αρχή έχει το χρέος να υπερασπιστεί το έργο της αλλά άποψη του ιδίου είναι πως «μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα και να τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς».
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα του ιδίου για τη νέα θητεία είναι η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η μείωση των χιλιάδων θέσεων εργασίας και η μη δημιουργία νέων, το δεύτερο ζήτημα είναι να έρθουν οι νέοι πίσω και τρίτο στοίχημα είναι η περιοχή να διεκδικήσει ότι της αξίζει: «Να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και τις υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και για την προσέλκυση νέων, δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Για την συνυποψήφιά του κ. Γιαννιτσοπούλου, τόνισε πως η προσέγγισή της στην πολιτική ήταν προσέγγιση παλιάς κοπής με «μαυρογιαλούρικη προσέγγιση», τονίζοντας πως κάνει χειραψίες με υπουργούς, λέγοντας με αιχμές πως «τα προβλήματα δεν λύονται έτσι και αυτές οι πρακτικές προσβάλουν και τους διοικούντες. “Πρέπει επί τέλους να λειτουργήσουμε μακριά από κόμματα και μόνο με τη σύγκλιση θα πετύχουμε πολλά», συμπλήρωσε. «Ενώνουμε δυνάμεις και μας ενώνουν τα προβλήματα του τόπου», σχολίασε, λέγοντας πως έχει υποψηφίους από όλους τους πολιτικούς χώρους, ώστε να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», προσέθεσε.
Πέρα από τις θέσεις εργασίας, ο κόσμος ζητάει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την ανάπτυξη του τόπου και των ομορφιών του, την ανάδειξη πόλων έλξης όπως Αρκτούρος και την ανάπτυξη των πανέμορφων χωριών και των τουριστικών υποδομών του τόπου.
«Έχουμε σχέδιο και πρόταση και θα οργανώσουμε τον εναλλακτικό τουρισμό», είπε επίσης, λέγοντας πως η περιοχή έχει εκπληκτικές ομορφιές και πολιτιστικούς πόρους που πρέπει να αναδειχθούν και να προβληθούν, ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες. Επίσης, προτείνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα να φιλοξενηθούν σε μουσείο στο Αμύνταιο. Τουρισμός μπορεί να προκύψει, τόνισε, και από τον λιμναίο τουρισμό, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε άλλα στην περιοχή μας και αν δεν τα κάνουμε θα διώξουμε τον κόσμο. Η ευθύνη μας είναι τεράστια και δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε».
Η «καυτή πατάτα» της Τηλεθέρμανσης
Η Τ/Θ Αμυνταίου είναι ελλειμματική κατά 700.000 ευρώ για το τελευταίο έτος λειτουργίας της, παρά τις αυξήσεις στα τιμολόγια, γεγονός που είναι μεγάλο πρόβλημα. Για την αδειοδότηση ώστε οι καυστήρες να καίνε και σκουπίδια το χαιρέτησε σαν πρωτοβουλία, ενώ τόνισε πως υπάρχει ζήτημα με τη διασύνδεση με την 5η μονάδα, με το κόστος να είναι υπέρογκο.
Υψηλή όμως θα είναι και η τιμή μονάδας, με τον κ. Λιάση να σημειώνει πως οι τρεις Τηλεθερμάνσεις (Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης) να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν ενιαία το πρόβλημα, κάτι στο οποίο θα συμβάλει η δημιουργία ΣΗΘΥΑ:
«Οι Τ/Θ πρέπει να επιβιώσουν και να λυθούν τα ζητήματα ώστε να απολαμβάνουν το αγαθό οι κάτοικοι στη τιμή που πρέπει. Στόχος μας είναι το αγαθό να το απολαύσουν και οι κάτοικοι και άλλων κοινοτήτων του Δήμου Αμυνταίου, όχι μόνο με διασύνδεση με την κεντρική μονάδα, είτε με αυτόνομες μονάδες αλλά και με άλλους τρόπους: Η Τ/Θ να δημιουργήσει τη δική της μονάδα παραγωγής πέλετ, ώστε να θερμαίνονται οι κάτοικοι με μικρότερο κόστος ακόμη και από την Τ/Θ. Το εν λόγω σχέδιο στοχεύει να παραμείνουν οι κάτοικοι στα χωριά. Τα δίκτυα, ωστόσο, είναι υψηλού κόστους και στόχος είναι να απευθυνθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα».
«Ευτυχώς ο δήμος δεν εξαρτάται από κάποιος ενεργειακά αλλά και αυτό έχει ένα υψηλό κόστος. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μένει να μειωθούν όμως οι τιμές στο κόστος ενέργειας», συμπλήρωσε.
Για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή και άρθρο του για την πολιτική προστασία πρόσφατα και την «κλιματική κατάρρευση», σημείωσε πως το σχέδιο πρέπει να αλλάξει, να έχει νέα προσέγγιση, με άλλους όρους ετοιμότητας ώστε να προλαβαίνουμε τις φυσικές καταστροφές, όπως τόνισε. Μίλησε για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε οι περιοχές να είναι οπλισμένες για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων που συμβαίνουν πιο συχνά, με την ανάγκη εμπλοκής και της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών.
Ο Δ. Αμυνταίου, μάλιστα, είναι ο μόνος δήμος που δεν έχει πυροσβεστικό κλιμάκιο, λέγοντας πως ο χρόνος που χρειάζεται να φτάσει το πυροσβεστικό κλιμάκιο από την Εορδαία είναι πολλαπλάσιος, τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας σταθμού πυροσβεστικής στο δήμο.
«Ξινό Νερό» & Κρασί
Για το θέμα της επιχείρησης της «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ» που απασχολεί μια 20ετία το δήμο Αμυνταίου. Ο κ. Λιάσης αναφέρθηκε στο προσπάθεια που είχε κάνει ώστε να καταξιωθεί το προϊόν. Μίλησε για την εμπλοκή ένταξης στον Αναπτυξιακό, λέγοντας πως πρέπει να λυθεί καθώς είναι θησαυρός, με την επιχείρηση να μπορεί να παράξει πολλαπλάσια προϊόντα, με την συνεργασία της τοπικής επιχειρηματικότητας και παραγωγή προϊόντων σύγχρονης ζήτησης. «Είναι ένας θησαυρός που πρέπει να τον αναπτύξουμε, είναι ένα Brand name που πρέπει να αναπτυχθεί με τη συνδρομή και των σύγχρονων επιχειρηματιών», τονίζοντας πως αναζητηθούν και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία.
Για το κρασί που είναι σημαντική πηγή πλούτου για την περιοχή και τα κρατικά εμπόδια, τόνισε πως το ξινόμαυριο είναι μοναδικός πλούτος για την περιοχή και με την παρέμβαση στο Ορυχείο Βεγόρας μπορούν να δοθούν επιπλέον εκτάσεις και παράλληλα με τη δημιουργία φορέα και ινστιτούτου και πίεσης πολλαπλασιασμού εκτάσεων καλλιέργειας, θα δοθεί νέα ώθηση στο προϊόν. «Η αμπελοκαλλιέργεια είναι βασικός άξονας για την επόμενη ημέρα», σημείωσε επίσης.
Μιλώντας για τη στόχευση της μετάβασης, τη σχέση με τη ΔΕΗ και τη δημιουργία μιας 5ης λίμνης στις εκτάσεις, ο ίδιος σχολίασε πως δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν Φ/Β στις γύρω εκτάσεις, καθώς η λίμνη θα είναι πόλος έλξης. Ωστόσο υπάρχει μελέτη που ενέχει κίνδυνο για τους όμορους οικισμούς, τονίζοντας πως και τα Βαλτόνερα πρέπει να μετεγκατασταθούν.
«Η μετάβαση γίνεται για εμάς χωρίς εμάς και η απόδοση των εδαφών έπρεπε να δοθεί στους αγρότες. Οι θεσμικοί έπρεπε να πιέσουν περισσότερο και να ενώσουν δυνάμεις», σχολίασε ακόμη.
Κλείνοντας για την περιφερειακή διοίκηση είπε ότι μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα, αλλά αυτό που δεν έκανε η διοίκηση είναι να μην ακούσει τις προτάσεις τις αντιπολίτευσης και να ενώσουν δυνάμεις.