του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο ‘’1821 – 2021: Δέκα Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης’’, ξεκινά σήμερα Παρασκευή, 14-11-2014, τις εργασίες του το ‘’Γ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο’’ με θέμα: ‘’Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητος – Νεομάρτυρες, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός – Επαναστατικά Κινήματα’’.
Το εν λόγω Συνέδριο διοργανώνεται από την ‘’Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος’’.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία – και απόφαση της Ιεράς Συνόδου – να πραγματοποιηθούν έως το έτος 2021 δέκα (10) συνολικά Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπό τον τίτλο ‘’1821 – 2021: Δέκα Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης’’.
Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, την Παρασκευή 14-11-2014 και ώρα 5 μ.μ. στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν και θα λήξουν το Σάββατο, 15-11-2014, στη Στοά του Βιβλίου – στο κέντρο της Αθήνας, Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου.
Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με τη φροντίδα του οποίου υλοποιείται το πρόγραμμα των σημαντικών αυτών συνεδρίων.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα δύο πρώτα Συνέδρια: Το έτος 2012 με τίτλο: ‘’ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ 1821’’ και το 2013 με τίτλο: ‘’Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ’’.
Η συμβολή στην έρευνα και την ιστορία είναι ότι τα Πρακτικά αυτών των Συνεδρίων εκδίδονται σε επιμελημένους τόμους. Τα Πρακτικά των δύο πρώτων Συνεδρίων κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις ‘’Αρχονταρίκι’’.
Την ταυτότητα αυτών των Συνεδρίων έδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ήδη από το πρώτο Συνέδριο (2012), όταν είπε γι’ αυτόν τον μαραθώνιο των 10 Συνεδρίων, μέχρι το 2021:
‘’Σκοπός μας είναι με τα συνέδρια αυτά ν’ ακουσθούν διαφορετικές γνώμες και απόψεις, χωρίς φανατισμούς και μονομέρειες. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια ακούσθηκαν και ορισμένες φωνές που εισήγαγαν καινά δαιμόνια στον όλο προβληματισμό. Δεν συμφωνούμε με την αποκαθήλωση των ηρώων και των μαρτύρων. Όμως, δεν ήλθαμε εδώ για να επαινέσουμε τον ρόλο του ορθόδοξου κλήρου. Το συνέδριο είναι επιστημονικό και κάθε άποψη αξίζει να κατατεθεί και να αξιολογηθεί… Σε μια δύσκολη εποχή οικονομικής και πνευματικής κρίσης η μελέτη της τουρκοκρατίας και του 1821 πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να πάρουμε διδάγματα και να αντλήσουμε ελπίδα ενθυμούμενοι με ποια θεμέλια και ποιες αξίες το ελληνορθόδοξο γένος μας επιβίωσε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις’’.
Τα Πρακτικά των Συνεδρίων για την Ελληνική Επανάσταση μπορούν να βρίσκονται και σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη και όχι μόνο.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
14-11-2014