Ο Γιώργος Αμανατίδης μιλά αποκλειστικά στο E-ptolemeos.gr για την “ταμπακιέρα” των ΕΚΤΑΣΕΩΝ. Ακούστε τι λέει για: – Το ρόλο της ΔΕΗ – Τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (θεσμοθετήθηκαν την Παρασκευή) – Τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια – Τα εδάφη που θα επιστραφούν στο Κράτος – Την αξία της γης σε σχέση με το κόστος αποκατάστασης – Το πως Εταιρίες της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν συνδιαμορφωτές στη νέα κατάσταση. – Το ζήτημα της μείωσης πώλησης ενέργειας από τους Επενδυτές ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία – Την μεταφορά Δόκιμων Πυροσβεστών από την Πτολεμαΐδα στο Τσοτύλι
Για μια σειρά ζητημάτων και διαδικασιών οι οποίες τρέχουν ή υλοποιούνται αυτό το διάστημα σχετικά με την προετοιμασία της απολιγνιτοποίησης και της Δίκαιης Μετάβασης, μίλησε στον “Π” και τον Αντώνη Πουγαρίδη, ο Βουλευτής ΝΔ της ΠΕ Κοζάνης, Γιώργος Αμανατίδης.
Ο κ. Αμανατίδης έκανε λόγο για “δουλειά βάσης” η οποία δεν έχει βγει ακόμα στο προσκήνιο αλλά προετοιμάζει κατάλληλα το έδαφος, στεκόμενος ιδιαίτερα στη συμφωνία Υπουργείου Ενέργειας- ΔΕΗ για τη σύνταξη των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων τις οποίες θα αναθέσει η ΔΕΗ με τις διαδικασίες που εφαρμόζει προς όφελος της περιοχής.
Ο ορισμός των ζωνών απολιγνιτοποίησης στις οποίες ανήκουν οι περιοχές με άμεσο μεταλιγντικό ενδιαφέρον(Κοζάνης, Φλώρινας, Μεγαλόπολης) αλλά και των υπό- περιοχών οι οποίες
είναι αυτές που βρίσκονται τα ορυχεία και οι μονάδες οι οποίες ονομάζονταν “πυρήνες” και θα αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες.
“Για τους πυρήνες οι ειδικοί πολεοδομικοί σχεδιασμοί ετοιμάζονται ώστε να δοθούν τα κίνητρα που θα αφορούν όλη τη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης. Προσπαθούμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες γιατί σε κάθε ζώνη θα αναπτυχθούν διαφορετικές δραστηριότητες, από αποκατάσταση εδαφών μέχρι επιχειρηματικότητα κλπ.”
Η ΔΕΗ θα κάνει τις διαδικασίες ανάθεσης των μελετών για τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, όμως θα παρακολουθείται από μία ομάδα του ΥΠΕΝ η οποία έχει καλύτερη αντίληψη σε θέματα αποκατάστασης περιβάλλοντος και χωροταξίας προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό το περιεχόμενο των μελετών και να προχωρήσουν πιο γρήγορα ώστε να εγκριθούν.
Ανάλογα με την κάθε μελέτη θα αρχίσουν να γίνονται οι μελέτες εφαρμογής των έργων και θα δημοπρατηθούν τα έργα. Η δημοπρασία θα γίνει από αυτόν που πληρώνει. ΔΕΗ περιφέρεια κλ[π.
“Θα δοθούν περίπου 300εκ στη ΔΕΗ για αποκαταστάσεις στη λογική ότι αυτές θα συμβάλλουν στη συνολική στρατηγική αποκατάσταση της περιοχής. Ταυτόχρονα υπάρχει η περίπτωση η αξία των αποκαταστάσεων αυτών να συνυπολογιστούν στην αξία της γης που θα συνεισφέρει στη δημιουργία μιας εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα παραχωρεί γη σε κάθε επενδυτή της περιοχής. Θα συμμετέχει και η ΔΕΗ με την αξία της γης της την οποία δεν θα χρειαστεί να αποκαταστήσει”, σημειώνει ο Γιώργος Αμανατίδης.
Παράλληλα στέκεται και στην “ρήτρα μετάβασης” που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση αλλά και στην προώθηση της λεγόμενης “ρήτρας εντοπιότητας” ώστε να υπάρξει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής με τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων:
“Δεν μπορεί να υπάρξει μεταλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής μας το οποίο στήριζαν στη ΔΕΗ μεγάλες βιοτεχνίες, βιομηχανίες της περιοχής και αυτές να μην έχουν τη δυνατότητα να είναι παραγωγοί και συν- διαμορφωτές της νέας κατάστασης των μεγάλων έργων που θα γίνουν στην περιοχή. Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τη ΔΕΗ στη νέα αλλαγή που πάει να γίνει με τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις”.
Τέλος ο Βουλευτής της ΝΔ σημειώνει και τις προτάσεις του οι οποίες έγιναν δεκτές από το Υπουργείο Ενέργειας, σχετικά με την παράταση ημερομηνιών για τις μικρές επενδύσεις Φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονίας.
Έτσι η Δυτική Μακεδονία θα παρεκκλίνει από τον εθνικό σχεδιασμό μετά την υιοθέτηση τριών ρυθμίσεων με τις οποίες ισχύει πλέον ότι οι τιμές που είχαν τα φ/β κάτω από 500kwh συνεχίζουν να υφίστανται οι “ταρίφες” μέχρι την κατάθεση φακέλων στις 1.1.2022, οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί παίρνουν παράταση μέχρι τις 30.6.2022 ενώ κατά ένα χρόνο παρατείνεται η ικανότητα των ενεργειακών κοινοτήτων να έχουν καλύτερη αξία στο προϊόν σε σχέση με τις άλλες σε όλη την Ελλάδα.
“Θέλουμε τα πρώτα χρόνια της μετάβασης να δημιουργήσουμε εισόδημα στην περιοχή και αυτές οι κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν”, σημειώνει ο Γιώργος Αμανατίδης.
Ο ίδιος στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ενώπιον του Πρωθυπουργού έθεσε και το ζήτημα της ΜΕΘ στο Μαμάτσειο της Κοζάνης υπογραμμίζοντας πως μικρές κινήσεις όπως η πρόσληψη 2-3 γιατρών “μπορούν να συμβάλλουν στη λειτουργία 12-15 κλινών ΜΕΘ. Το έθεσα σαν πρόταση και εκτιμώ θα δρομολογηθούν εξελίξεις”.