Άλλα 100 δέντρα φυτεύτηκαν στο αλσύλιο μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής στο Μεσόβουνο και τους Πύργους Εορδαίας, σε λόφο μεταξύ των γειτονικών μαρτυρικών χωριών, από μαθητές των τριών Γενικών Λυκείων της Πτολεμαΐδας και μαθητές του σχολείου Integrierte Gesamtschule της πόλης Osterholz-Scharmbeck της Βόρειας Γερμανίας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιούν με τίτλο «Πολιτισμός Μνήμης: Πύργοι- Μεσόβουνο».
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις σχετικά με την Ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, του Ναζισμού και γνωριμία με τα γεγονότα που αφορούν στα «Μαρτυρικά Χωριά» της περιοχής μας, τους Πύργους και το Μεσόβουνο. Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχει στόχο να γνωριστούν οι μαθητές μεταξύ τους, να συνεργαστούν, να μάθουν την ιστορία τους και να οδηγηθούν στη συναδέλφωση των λαών.
Για το σκοπό αυτό το γερμανικό σχολείο Integrierte Gesamtschule επισκέφθηκε την περιοχή μας από 17 έως 26 Απριλίου που αναχώρησαν για την πατρίδα τους και, μαζί με τους 12 μαθητές της Πτολεμαΐδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πήγαν στα Μαρτυρικά χωριά, ενημερώθηκαν για τα εγκλήματα των ναζί και πήραν συνεντεύξεις από επιζώντες των ολοκαυτωμάτων. Επίσης, την Κυριακή 22 Απριλίου επισκέφθηκαν την Ερμακιά και παρέστησαν στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα κι αυτής της μαρτυρικής κοινότητας του Δήμου Εορδαίας την περίοδο της κατοχής.
Ταυτόχρονα πραγματοποίησαν νέα δεντροφύτευση στο άλσος μνήμης που ξεκίνησαν να δημιουργούν πριν τρία χρόνια, φυτεύοντας άλλα 100 δέντρα στη μνήμη των θυμάτων του Μεσόβουνου και των Πύργων. Στόχος είναι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος να φυτέψουν περίπου 600 δέντρα, όσα και τα θύματα των δύο αυτών Μαρτυρικών Χωριών.
«Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα με το πρόγραμμα και πολύ συγκινημένα, ιδιαίτερα τις μέρες που πήγαν στους Πύργους και στο Μεσόβουνο και πήραν συνεντεύξεις από επιζώντες της τραγικής εκείνης εποχής», ανέφερε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο καθηγητής του γερμανικού σχολείου, Τρύφων Κεχαγιάς. Σημείωσε μάλιστα ότι «τα παιδιά αισθάνθηκαν μεγάλη έκπληξη και συγκίνηση, είχαμε πολλά δάκρυα και κλάματα, γιατί τα φρικτά γεγονότα που άκουσαν τούς είναι εντελώς άγνωστα, ούτε καν η γερμανική κοινωνία τα γνωρίζει γιατί δεν τα έχει καταγράψει η γερμανική Ιστορία, ούτε καν η ελληνική κι αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών.»
Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο 8ήμερη επίσκεψη των 12 μαθητών των τριών ΓΕΛ της Πτολεμαΐδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στη Γερμανία, τα οποία φιλοξενήθηκαν από τους μαθητές του γερμανικού σχολείου και επισκέφθηκαν τα αντίστοιχα μνημεία των γερμανών και στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας του 2ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, Θεοφανούλα Μπαλίτα, που ήταν μια από τους καθηγητές που συντόνισαν φέτος το πρόγραμμα. Οι Γερμανοί, είπε, «καταδικάζουν αυτά τα γεγονότα που τούς παρουσιάσαμε με φωτογραφίες και βίντεο, αλλά θέλουν να τα αφήσουν πίσω τους, να γεφυρώσουμε τις διαφορές μεταξύ μας και να πάμε παρακάτω. Για να μπορέσουμε όμως να πάμε παρακάτω και για να μην ξαναζούμε τέτοιες φρικαλεότητες, πρέπει να γνωρίσουμε την Ιστορία μας.»
Η κ. Μπαλίτα επισήμανε ότι στα παραπάνω συνέκλινε και ο απολογισμός του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος. «Τα παιδιά ήρθαν πάρα πολύ κοντά, έφεραν κοντά δύο διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς και είδαμε ότι αυτά που μάς ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά μας χωρίζουν, γιατί όλοι οι νέοι έχουν τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους φόβους για το μέλλον τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.»