Εδώ και δύο χρόνια το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων στα εξαντλημένα ορυχεία της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, φυτεύτηκαν μέχρι τώρα πάνω από 2.000 δέντρα σε επιλεγμένη έκταση. Τα αποτελέσματα της δράσης παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.Λιγοστός ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε την ημερίδα, ωστόσο ήταν παρόντες διά των δημάρχων τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δήμοι Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, ενώ το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού. Ο διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη δράση LIFE15/ES, η οποία αποσκοπεί στην βελτίωση των μεθόδων δενδροφυτεύσεων στα ξοφλημένα ορυχεία. Όπως είπε είναι ένα έργο που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια. Έχουν φυτευτεί πάνω από 2.000 δένδρα, ενώ παρουσίασε τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου. Τόνισε πως «θεωρήσαμε σκόπιμο να γίνει μία συζήτηση πάνω στα θέματα των αποκαταστάσεων των ορυχείων, μιας και είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την περιοχή, γι’ αυτό καλέσαμε τους κύριους δήμους που άπτονται του θέματος, δηλαδή τους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου. Ζητούμενο είναι πώς η αποκατάσταση των ορυχείων θα μπορούσε να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και περιβαλλοντικά φιλικά. Όπως επίσης και πως αυτή η αποκατάσταση θα μπορέσει να δώσει θέσεις εργασίας και πως θα δημιουργήσει το έναυσμα να γίνουν με τέτοιο τρόπο οι αποκαταστάσεις που να έχουν και ένα οικονομικό αντίκτυπο για την κοινωνία και τον τόπο».
Σε σχέση με την μέθοδο της δενδροφύτευσης που προκρίθηκε στη συγκεκριμένη δράση, ο Π. Γραμμέλης τόνισε ότι «βοηθάει στην καλύτερη απόδοση της δενδροφύτευσης, δηλαδή να έχεις τις λιγότερες αποτυχίες στο να μην μεγαλώνουν τα φυτά και το δεύτερο είναι ότι η ιδιότητά του είναι ότι είναι βιοδιασπώμενο, με αποτέλεσμα να απορροφάται από το έδαφος με τον καιρό και άρα να μην δημιουργεί περιβαλλοντικό πρόβλημα».
Ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, σημείωσε ότι «κάθε εκδήλωση που έχει σχέση με την αποκατάσταση των εδαφών είναι ενδιαφέρουσα για την περιοχή μας και έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια πιέζουμε και σε κάθε ευκαιρία τονίζουμε το γεγονός ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και επομένως υποχρεούται να αποκαθιστά τα εδάφη που χρησιμοποιεί για την εξόρυξη λιγνίτη. Αυτό είναι μία διεκδίκηση της περιοχής που εξελίσσεται με διάφορες μορφές και νομίζω ότι θα πρέπει να μείνει στην επικαιρότητα και με κάθε ευκαιρία να τονίζουμε και να ζητάμε από την κεντρική εξουσία να αναλάβει τέτοια μέτρα. Εμείς σε κάθε συνάντηση που έχει γίνει ως τώρα με αρμόδιους υπουργούς, τονίζουμε το γεγονός ότι η απόδοση των εδαφών, τουλάχιστον των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν πριν από το 2001 που άλλαξε η νομοθεσία, μπορεί να γίνει με υπουργικές αποφάσεις ή με νομοθέτηση μονόπλευρα της ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να διεκδικήσει αυτές τις εκτάσεις, ως δημόσιες εκτάσεις, μια που τις εκτάσεις αυτές που ανήκαν στο δημόσιο δεν τις απαλλοτρίωσε ποτέ η ΔΕΗ, δηλαδή δεν τις αποζημίωσε. Άρα το δημόσιο έχει το δικαίωμα να τις πάρει και να τις αποδώσει στην τοπική κοινωνία με την κείμενη νομοθεσία».
Από πλευράς ΔΕΗ, το πρόγραμμα των αποκαταστάσεων εδαφών, παρουσίασε η Τομεάρχης του Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Εδαφών, Μαρίνα Τεντσογλίδου, ενώ εισήγηση για τους περιβαλλοντικούς όρους των ορυχείων παρουσίασε ο διευθυντής Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Αλβανός.