Για την Ιστορία αναφέρουμε πως, την αναφερόμενη εποχή , τα Καϊλάρια ή , αν θέλετε, η Πτολεμαϊδα υδρεύονταν από μία γεώτρηση της εποχής που βρίσκονταν στο χαμηλό τμήμα του , πάλαι ποτέ υδραγωγείου, και από ένα ρυάκι που έρχονταν από κάποιο ξέσπασμα μεταξύ Βλάστης και Αναρράχης και κατέληγε κοντά στις σημερινές τεχνικές σχολές και με λίγη φροντίδα κατέληγε στο σωλήνα και έτρεχε συνέχεια ικανοποιώντας και τα προς βοσκή ζώα. Από τη βρυσούλα αυτή βολεύονταν και ένα μέρος κοντινών κατοίκων. Έτσι βολεύονταν κάπως και οι νοικοκυρές για το φαγητό και πόση, δεδομένου ότι το σύνολο , σχεδόν, των σπιτιών διέθεταν πηγάδια βάθους 4-7 μέτρων με μπόλικο νερό για όλες τις άλλες αγροτικές και μη εργασίες.
Σημειώνουμε πως το πηγαδίσιο νερό ήταν λίγο.. αρμυρό και το σαπούνι δεν άφριζε, όμως οι καλές μας νοικοκυρές έβραζαν και κάπως έτσι βολεύονταν,,,,
Έτσι, από την αδιαφορία μας, την ανοργανωσιά και τις άοπλες, αν θέλετε, Κοινότητες, το ρυάκι.., χαντάκι
έκλισε σε πολλά σημεία και το λίγο, έστω, νερό που έφτανε στην πόλη σταμάτησε, κάτι που πληροφορήθηκε ο Γερμανός Φρούραρχός ΦΡΙΤΣ και κάλεσε όλους τους άρρενες ,με μια τσάπα-φτυάρι –κασμά, σε προσωπική εργασία και όποιος δεν μπορούσε να πάει για διάφορους λόγους , έπρεπε να στείλει , για λογαριασμό του άλλα άτομο.
Το φαινόμενο ξενύχτια και ουρές στις λιγοστές βρύσες και.. μερικά καβγαδάκια για τις σειρές και τα μεγάλα σκεύη, ήταν φαινόμενα , αρκετά συχνά με θύματα μερικές στάμνες και.. νταμιτζάνα του κρασιού μπουκαλάκια.
Η φώτο μας, έκανε το γύρο του κόσμου, από τα Διεθνή πρακτορεία με ανάλογα σχόλια του φαινομένου, να κοπεί το φως από την Καρδιά παραγωγής του φωτός. Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, πρέπει να ομολογήσουμε πως , τόσο η ΛΙΠΤΟΛ, όσο και οι ΑΗΣ/ΔΕΗ , αν εξαιρέσουμε ελάχιστες περιπτώσεις, βοήθησαν σημαντικά την πόλη και την περιοχή μας.
Στη φώτο μας, ο αντιδήμαρχος, Χάρης Ραμπίδης, βοηθάει τόσο για την τάξη, όσο και για το γέμισμα των διάφορων δοχείων. Πρόκειται για την εξωτερική βρύση του παλιού υδραγωγείου και η φώτο του φακού του γράφοντα.