Σε πραγματικό «θρίλερ» εξελίσσεται το ζήτημα της τελικής τιμής με την οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Είναι η στιγμή που η εν εξελίξει «διεθνής ενεργειακή κρίση» και οι ανατιμήσεις θα χτυπήσουν την «πόρτα» του καταναλωτή, γεννώντας προβληματισμό για το πώς θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας. Οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν θα δώσουν μια «ανάσα», ωστόσο εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και πως, λόγω των πολύ αυξημένων τιμών, μπορεί να χρειαστούν πιο γενναίες πρωτοβουλίες.
Πού μπορεί να φτάσει φέτος η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης; Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι στο iefimerida.gr, το καλό σενάριο θα ήταν μια αύξηση της τάξης του 35%, ενώ στο κακό η άνοδος μπορεί να φτάσει -ή και να ξεπεράσει- το +50%.
Ανατιμήσεις και ειδικός φόρος κατανάλωσης εκτινάσσουν τις τιμές
Το μεγάλο «αγκάθι», και φέτος, είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ένας φόρος που σε συνδυασμό με το διεθνές κύμα ανατιμήσεων δημιουργεί ένα «κοκτέιλ» εκρηκτικό. «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σίγουρα εντείνει το πρόβλημα και φέρνει αυξήσεις. Όμως και πέρυσι είχαμε τον φόρο και στην πρώτη καραντίνα πουλούσαμε για 68 λεπτά. Το πρόβλημα είναι σήμερα πιο ευρύ. Κλυδωνίζονται οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο» λέει στο iefimerida.gr ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.
«Δεν έχει αλλάξει η ιστορία με τον ειδικό φόρο. Μιλάμε για έναν φόρο που περίπου το 2010 ήταν στα 21 ευρώ και η κυβέρνηση τον πήγε στα 60, η επόμενη τον ανέβασε στα 260 και η αμέσως επόμενη στα 280 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για 280 ευρώ στα 1.000 λίτρα και με πολύ υψηλό ΦΠΑ» τονίζει από την πλευρά της η Μαρία Ζιάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής.
«Θρίλερ» με το πετρέλαιο θέρμανσης: Εως και +50% η αύξηση -Τι τιμές να περιμένουμε
Το καυτό ερώτημα αφορά στην αρχική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε πέρυσι με τιμή τα 77 λεπτά. Φέτος, το «παιχνίδι» θα είναι πολύ διαφορετικό.
«Τα νέα που έχουμε είναι πολύ περίεργα. Δεν ξέρουμε ακόμα, δηλαδή μέχρι την τελευταία στιγμή πώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Δεν γνωρίζουμε για τις 15 Οκτωβρίου, ούτε καν για τις 14 Οκτωβρίου τα τιμολόγια που θα πάρουμε τι τιμή θα έχουν. Το 1,05 το ξεχνάμε. Μιλάμε για πάνω από 1,10 στην Αττική, πολύ πιθανό για 1,15. Ξεπέρασε τα 82 με 83 το βαρέλι η τιμή μπρεντ. Έχουν αυξήσει και την παραγωγή λόγω ζήτησης και αυτό ανεβάζει τις τιμές» εξηγεί στο iefimerida.gr η κυρία Ζιάγκα.
Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών είναι ακόμα πιο ανησυχητικές. «Βάσει των τελευταίων τιμών πωλήσεων από τα διυλιστήρια, για την Αττική ξεκινάμε από το 1,140. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση 10 με 11 ευρώ τη μέρα. Δηλαδή, συνολικά, 50 ευρώ πάνω. Οπότε, αν μέχρι την προσεχή Παρασκευή ακριβύνει κατά 30 ευρώ, θα είναι στο 1,170» σημειώνει ο κ. Κιούσης.
Αυτό το 1,140 με 1,170 είναι η βάση για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ίσως και για την Αλεξανδρούπολη που έχει εγκαταστάσεις. «Για την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή την Περιφέρεια, μιλάμε για ένα 10% πάνω και για τα νησιά +20%. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε από το 1,20» προσθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.
Με το σενάριο του 1,15 στην τιμή εκκίνησης τότε μιλάμε για αύξηση της τάξης του 49% -από τα 70 λεπτά πέρυσι. Αν η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινήσει από το 1,20, τότε θα πρόκειται για αύξηση του 55% από τις περυσινές τιμές διάθεσης.
Να βάλω τώρα πετρέλαιο θέρμανσης ή να περιμένω ;
Με την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές, είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κάποιος με βεβαιότητα για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης το προσεχές διάστημα. Το πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι ξεκίνησε από τα 77 με 80 λεπτά πέρυσι και έκλεισε στα 90 λεπτά. Είναι μια αυξητική τάση που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, καθώς η ζήτηση αυξάνει με την είσοδο στον χειμώνα.
«Είναι δύσκολο, δεν μπορείς να συμβουλεύσεις τον κόσμο με ασφάλεια. Είναι πραγματικό “θρίλερ”. Το μόνο καλό του κορωνοϊού ήταν ότι φτάσαμε να πουλάμε το πετρέλαιο θέρμανσης με 60 – 65 λεπτά. Γέμισαν δεξαμενές που είχαν χρόνια να δουν πετρέλαιο, σε κύριες κατοικίες και εξοχικά. Εγώ τους έλεγα τότε “βάλτε, είναι καλές τιμές, δεν ξέρουμε τι μας περιμένει”. Φέτος δεν ξέρω τι να πω. Ευχόμαστε να έχει καλοκαιρία, κι ας μην πουλήσουμε. Δεν θέλουμε να ακούσουμε πάλι ιστορίες για τον τάδε ηλικιωμένο ή τον τάδε νεαρό που άναψε τη φουφού για να ζεσταθεί και… καταλαβαίνετε, όπως στα χρόνια της κρίσης» λέει η Μαρία Ζιάγκα.
«Δεν αποκλείεται να ανέβουν κι άλλο οι τιμές. Όμως κανείς δεν πρέπει να κάνει τον προφήτη για να τρομάξει τον κόσμο. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει την τιμή. Το τί θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου πραγματικά κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Ούτε τα διυλιστήρια, ούτε η ΕΕ, ούτε εμείς. Δεν θέλουμε να δούμε σκηνές όπως του ‘11 ή του ‘12 με τον κόσμο να στρέφεται σε άλλες πηγές εναλλακτικής θέρμανσης και να την πατήσει. Το πετρέλαιο το πληρώνεις προκαταβολικά, σου φαίνεται ακριβό, αλλά έχεις καθαρίσει. Κάποιοι άλλοι υπόσχονται ότι “αυτό καίει λίγο”, τάζουν λαγούς και μετά έρχεται ο λογαριασμός και δεν το πιστεύεις» υπογραμμίζει ο Μιχάλης Κιούσης.
Μέχρι στιγμής, λόγω του σχετικά καλού καιρού και της ανησυχίας για τις τιμές, το ενδιαφέρον για πετρέλαιο θέρμανσης στα πρατήρια -ακόμα και επίπεδο ερώτησης- είναι μηδενικό.
Τι θα ισχύσει με το επίδομα θέρμανσης
Βάσει των μέτρων που ανακοινώθηκαν προ ημερών, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.
Αναλυτικά:
Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.
Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
Ενδεικτικά παραδείγματα ανά περιοχές:
Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.
Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης για το επίδομα θέρμανσης
Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ
Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ
Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια
Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ
Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ
Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου -πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.
«Εντάξει, υπάρχει και το επίδομα θέρμανσης. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που δεν δικαιούνται το επίδομα; Ακόμα όμως και για όσους το παίρνουν, μια φορά θα το λάβουν, άπαξ. Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με το επίδομα. Υπάρχει το εργαλείο. Μειώνεις τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να πάρει όλος ο κόσμος πετρέλαιο. Εσύ, το κράτος, εισπράττεις ΦΠΑ, εμείς θα πουλήσουμε και ο καταναλωτής θα ζεσταθεί δίχως να αδειάσει το πορτοφόλι του και να κινδυνεύσει» λέει καταλήγοντας η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής Μαρία Ζιάγκα.
Πηγή: iefimerida.gr