Φωτιές… άναψε σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες αλλά και στους Δήμους όλης της χώρας η εγκύκλιος 28909/848 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου 2024 σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή πλαισίου μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που ευρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων.
Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στα πρόθυρα… νευρικού κλονισμού μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024, δηλαδή, εντός 10 ημερών θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει Τεχνική Έκθεση και σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα.
Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι 30.04.2024 να υποβάλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Τα σπίτια και οι οικισμοί που είναι μέσα στα δάση έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημαΤα σπίτια και οι οικισμοί που είναι μέσα στα δάση έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα
Δεν είναι έτοιμη η πλατφόρμα
Ακόμα κι αν βρεθούν οι ιδιοκτήτες εκείνοι που μέσα σε χρόνο ρεκόρ θα έχουν πράξει τα όσα προβλεπόμενα της εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ 28909/848 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Φ.Ε.Κ. 3475/2023 θα πρέπει να απευθυνθούν προς τον οικείο Δήμο που ανήκει η ιδιοκτησία για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους καθώς δεν είναι ακόμα έτοιμη η σχετική πλατφόρμα στο gov.gr!
Το μπαλάκι στους Δήμους
Η εγκύκλιος με άλλα λόγια πετάει το… μπαλάκι στους Δήμους για να παραλάβουν χιλιάδες δικαιολογητικά από τους πολίτες χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει συγκεκριμένες οδηγίες για το ποια υπηρεσία θα κάνει την παραλαβή, πως θα γίνεται η παραλαβή των δικαιολογητικών και πως στη συνέχεια θα περαστούν στο gov.gr εφόσον φτιαχτεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ειδικό μητρώο και προσωπικό
Το σίγουρο είναι πως οι Δήμοι θα πρέπει να φτιάξουν Ειδικό Μητρώο. Εκτιμάται επίσης πως ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος και θα χρειαστεί προσωπικό που δεν υπάρχει αλλά και να υπήρχε θα έπρεπε ήδη να είναι ενημερωμένο και να έχει λάβει σχετικές οδηγίες και διευκρινήσεις.
Οι οικισμοί που είναι στα δάση
Επίσης, οι Δήμοι πρέπει να μεριμνήσουν, στην περίπτωση οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασική Υπηρεσία) και σε εναρμόνιση με τυχόν ισχύοντα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή εκκένωση του οικισμού σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Επι πλέον οι Δήμοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου. Η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους των δικαιολογητικών. Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού, επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, διοικητικές και ποινικές. Τα διοικητικά πρόστιμα αποτελούν έσοδο του οικείου Δήμου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 54.000 Ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της ιδιοκτησίας.
Ο… ειδικός επιστήμονας
Σύγχυση υπάρχει και για το ποιος είναι ο «ειδικός επιστήμονας» που θα πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες και αν υπάρχει σχετικό μητρώο επαγγελματιών και επίσης πως ο ιδιοκτήτης θα γνωρίζει εάν είναι μέσα στην κατηγορία που εμπίπτει στις διατάξεις της νέας εγκυκλίου.
Οι Δήμοι θα αναλάβουν να συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά μέχρι να φτιαχτεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr και πρέπει να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμαΟι Δήμοι θα αναλάβουν να συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά μέχρι να φτιαχτεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr και πρέπει να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα
«Κάθε αρχή και δύσκολη»
«Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε έναν μηχανικό αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα ο οποίος θα εξετάσει το ακίνητο και μέσω των διαθέσιμων δασικών χαρτών θα εξετάσει εάν συντρέχουν οι λόγοι για υποχρέωση σύνταξης μελέτης πυροπροστασίας. Ο νέος κανονισμός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο αλλά είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί εύλογος χρόνος στους πολίτες, στους επαγγελματίες αλλά και στους Δήμους για να οργανώσουν τις κινήσεις τους. Είναι τεράστιος ο όγκος δουλειάς. Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς καθορίζονται για πρώτη φορά μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας και οι απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας», λέει ο ethnos.gr ο πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Γρηγορόπουλος.
Ποιες ιδιοκτησίες αφορά
Αφορά όλα τα οικόπεδα με κτίσμα τα οποία βρίσκονται:
Α. Μέχρι 300 μέτρα από δάσος ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις (σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες).
Β. Ορεινές, ημιορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές ή για όλα τα οικόπεδα με κτίσμα τα οποία βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο ή σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών ή μέχρι 300 μέτρα απόσταση από αυτές.
Τι περιλαμβάνει η αξιολόγηση
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Γρηγορόπουλο στο έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας από το οποίο προκύπτει η κατάταξή του κτιρίου γίνεται η περιγραφή του ακινήτου, του κτιρίου, των εγκαταστάσεών του και του περιβάλλοντος χώρου. Γίνεται αναφορά στα στοιχεία που τεκμηριώνουν την επιλογή των κριτηρίων κατάταξης του ακινήτου ως προς την επικινδυνότητά του και ως προς τα μέτρα πυροπροστασίας που εφαρμόζονται (η θέση του ακινήτου ως προς τη δασική έκταση και ως προς τα γειτονικά κτίρια, γεωμετρικά χαρακτηριστικά, δομικά υλικά, περιφερειακή βλάστηση). Επίσης αναφέρονται απαιτούμενα προληπτικά μέτρα, καθώς και μέτρα παθητικής πυροπροστασίας και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας. Απαραίτητο είναι το σχέδιο κάτοψης του ακινήτου όπου θα αποτυπώνονται τα απαραίτητα στοιχεία όπως ενδεικτικά, οι θέσεις των κτισμάτων κύριας και βοηθητικής χρήσης, η πρόσβαση στο ακίνητο, οι ζώνες προστασίας, οι θέσεις και αποστάσεις των δέντρων, οι αποστάσεις των όμορων κτιρίων, βοηθητικών χώρων και άλλων δεδομένων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση πυρκαγιάς.
Δεύτερος μαραθώνιος για πυρασφάλεια
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μέχρι 30 Απριλίου 2024, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας με την οποία δηλώνει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πληροί τις οριζόμενες απαιτήσεις του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου του σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, όπως αυτές ορίζονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.
Τι γίνεται με τα οικόπεδα
Σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων βασίζονται στις ετήσιες πυροσβεστικές διατάξεις (η τελευταία είναι η 20/2023) και στο νόμο 5075/2023 και αφορά: Εντός σχεδίου οικόπεδα με ή χωρίς κτίσμα, και οικόπεδα εκτός σχεδίου με ή χωρίς κτίσμα μέχρι 100 μέτρα απόσταση από το σχέδιο καθώς και τις ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου με κτίσμα.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ