Αντιγράφουμε από το χθεσινό ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ που αφορούσε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης:
“Με περισσότερα από 1000 άτομα να προσέρχονται στις κάλπες, από τα περίπου 3.000 που είχαν δικαίωμα ψήφου, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξαν την Κυριακή τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης…”
Δηλαδή, μιλάμε για ένα ποσοστό συμμετοχής που ξεπερνάει το 33,3%!
***
Γιατί όμως το κάνουμε θέμα και προς τι το θαυμαστικό στο τέλος;
Διότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διάφορα ρεπορτάζ αθηναϊκών εφημερίδων και ενημερωτικών ιστοσελίδων τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στις εκλογές των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες περιοχές της χώρας.
Έτσι, γράφουν πως η συμμετοχή κυμάνθηκε από 8 έως και 12% και μιλούν για φιάσκο και αποτυχία!
***
Σε χθεσινό μάλιστα ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το οποίο υπογράφει ο Αντώνης Αντζολέτος, με τον τίτλο “ΣΥΡΙΖΑ: Θολή η εικόνα για τις εκλογές στις νομαρχιακές. Η συμμετοχή στα αστικά κέντρα κυμάνθηκε από 8% έως 12%, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ”,
αναφέρεται ότι: «Θολή είναι η εικόνα σχετικά με τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο για την εκλογή νομαρχιακών επιτροπών και συντονιστικών οργανώσεων μελών.
Στελέχη μιλούν για συμμετοχή στα αστικά κέντρα που κυμαινόταν από 8%-12%. Χαρακτηριστικά, στη βόρεια Αθήνα από 16.600 μέλη φέρεται να ψήφισαν 1.346, στην Ηλιούπολη από 1.767 πήγαν στις κάλπες 197 και στο Ιλιον μόλις 101 από 2.400. Ιδια εικόνα φέρεται να υπήρχε και στην Α΄ Θεσσαλονίκης (σε 12.000 μέλη προσήλθαν στις κάλπες 1.110).
Το πρώτο ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι τι σημαίνει αυτό, από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει συνεχώς στο όνομα των μελών. Και, δεύτερον, γιατί οι κάλπες δεν στήθηκαν και ψηφιακά, όπως είχε ειπωθεί στην Πολιτική Γραμματεία. Πηγές της Κουμουνδούρου δίνουν διαφορετική εικόνα. Αναφέρουν πως στο 70% των οργανώσεων υπήρχε συναίνεση και γι’ αυτό δεν έγιναν εκλογές.»
***
Αν ισχύουν τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αλλά και των άλλων αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης για τόσο χαμηλή συμμετοχή σε αστικά κέντρα, τότε η συμμετοχή στην περιοχή μας που σύμφωνα με τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ ξεπέρασε το 33,3% θα πρέπει να είναι από τις μεγαλύτερες που σημειώθηκαν σ’ όλη τη χώρα!
Μπορεί και η μεγαλύτερη!
Άρα, με την έννοια αυτή αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για το ΣΥΡΙΖΑ!
Λάθος κάνουμε;
Το… «πρασίνισμα» της Ακρινής και γιατί… χάρηκαν οι Πασόκοι.
Όσοι Πασόκοι της περιοχής μας είδαν τον χθεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ είχαν κάθε λόγο για να χαρούν, αφού έγραφε:
“Η Ακρινή στο δρόμο του «πρασινίσματος»”
Η πρώτη εντύπωση που, λέγεται πως, τους δημιουργήθηκε, απόλυτα λογικά και δικαιολογημένα, ήταν ότι η Ακρινή άρχισε να μετατοπίζεται πολιτικά προς το…πράσινο (σ. σ. εξ ου και το «πρασίνισμα»), και άρα προς το ΠΑΣΟΚ!
***
Εξέλιξη που μόνο ως θετική θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς για το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας υπόψη πως στις εκλογές του Μαΐου του 2023 είχε πάρει στην Ακρινή μόλις 126 ψήφους και κατετάγη τρίτο κόμμα με ποσοστό 15,54%, ενώ πρώτη ήταν η Νέα Δημοκρατία με 415 ψήφους και ποσοστό 51,17%.
Στις εκλογές του Ιουνίου τα πράγματα βελτιώθηκαν κάπως για το ΠΑΣΟΚ αφού πήρε τη δεύτερη θέση, αυξάνοντας ψήφους (154) και ποσοστό (20,56%), με το κυβερνών κόμμα να παραμένει πρώτο αλλά με μειωμένο αριθμό ψήφων (313) και ποσοστό (41,79%).
***
Για το λόγο αυτό και διαβάζοντας οι Πασόκοι για «πρασίνισμα» της Ακρινής το μυαλό τους πήγε αμέσως στο καλό, το οποίο μπορεί να γίνει καλύτερο αν το δει και το ερμηνεύσει κανείς ως ένα χαρακτηριστικό και σημαντικό σημάδι γενικότερης ανάκαμψης του κόμματος.
Τη χαρά και την αισιοδοξία, δυστυχώς, διαδέχτηκε η απογοήτευση καθώς διαβάζοντας το κείμενο διαπίστωσαν πως το «πρασίνισμα» δεν αφορούσε τίποτα άλλο παρά μόνο το σχέδιο για να μετατραπεί ο οικισμός σε «πράσινο χωριό», τη λύση στην οποία έχει καταλήξει η Κυβέρνηση αντί για τη μετεγκατάσταση του οικισμού την οποία ζητούν οι κάτοικοι του εδώ και χρόνια.