Ένα τεράστιο σοκ αντιμετωπίζει εδώ και 2 μήνες η πόλη της Φλώρινας, μετά την απόφαση του Υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να βάλει επί της ουσίας λουκέτο σε μία από τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, τη “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας”. Με μια ξαφνική απόφαση που υπέγραψε στις 11 Ιουλίου, λύνει τη σύμβαση μίσθωσης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εταιρείας, κηρύσσει έκπτωτη τη μισθώτρια εταιρεία, και αποδίδει το ορυχείο στο δημόσιο.
Ο “Π” είχε αναδείξει όλες τις πτυχές του θέματος με εκτενές ρεπορτάζ, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες που προέκυπταν από την απόφαση αυτή, δηλαδή τις εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας και την απώλεια του εισοδήματος για την ακριτική Φλώρινα.
Στο διάστημα αυτό, το θέμα τέθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς με τη συνδρομή κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών παραγόντων, έτσι ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα. Η απόφαση κρίθηκε εκ των υστέρων βιαστική, καθώς η απόφαση πάρθηκε με μάλλον υπηρεσιακά κριτήρια, εξαντλώντας καθ’ υπερβολή το γράμμα του νόμου, και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα εμπόδια που έβαζε άμεσα ή έμμεσα το κράτος στη λειτουργία του ορυχείου.
Όπως είχε προαναγγείλει η ιδιοκτησία των ορυχείων, πρόκειται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί αίτηση θεραπείας, να γίνουν δηλαδή όλες οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες, στα πλαίσια άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων της επιχείρησης. Παράλληλα, σε συνεχόμενες συσκέψεις που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναζητήθηκε μια φόρμουλα για τη συνέχιση της λειτουργίας του ορυχείου, η οποία προϋποθέτει φυσικά να αναιρεθεί με κάποιο τρόπο η απόφαση με την οποία το ΥΠΕΝ κηρύσσει έκπτωτη τη μισθώτρια εταιρεία, και αποδίδει το ορυχείο στο δημόσιο.
Στις συζητήσεις που γίνονται, πέφτουν στο τραπέζι προτάσεις για τον τρόπο πληρωμής των μισθωμάτων από την εταιρεία, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει σαφές πως προτίθενται να πληρώσουν τα εκκρεμούντα μισθώματα, ζητούν όμως το να τεθούν λογικά χρονοδιαγράμματα.
Λευκός καπνός πιθανόν να βγει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πάντως άνθρωποι που είναι γνώστες του θέματος εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί βιώσιμη λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ορυχείου, η οποία μπορεί να ικανοποιεί και τις απαιτήσεις του κράτους, αλλά και την εταιρία. Μάλιστα, λόγω και της αυξανόμενης ζήτησης για λιγνίτη, υπάρχει το ενδεχόμενο στη συγκυρία αυτή να λυθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα που υφίστανται επί χρόνια, αφού το ενδιαφέρον όλων των θεσμικών παικτών είναι αυξημένο.