Είσαι φοιτητής; Τότε βρίσκεσαι σε μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής σου, κάτι το οποίο είμαστε σίγουροι ότι το έχεις ακούσει ήδη πολλές φορές. Είναι βέβαια κάτι που ισχύει, μιας και στην περίοδο των φοιτητικών σου χρόνων όχι μόνο μπορείς να γνωρίσεις πολλά καινούργια άτομα, να βγεις έξω, να διασκεδάσεις και να ταξιδέψεις, αλλά είναι και τα χρόνια στα οποία γεμίζεις καινούργιες γνώσεις, αποκτάς εμπειρίες και χτίζεις το ακαδημαϊκό σου προφίλ.
Πώς είναι όμως δυνατόν να ισορροπήσουν η ξέφρενη φοιτητική ζωή με το μεθοδευμένο διάβασμα για την απόκτηση του πτυχίου στην ώρα του; Για όλα υπάρχουν λύσεις… Συγκεκριμένα μιλάμε για πέντε εκπληκτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς και να βγαίνεις με τις παρέες σου για να περάσεις καλά αλλά και να είσαι προετοιμασμένος στις εξεταστικές περιόδους για να περάσεις τα μαθήματά σου.
Το πρόγραμμα είναι το παν
Σου έχει τύχει ποτέ να δίνεις μάθημα μέσα στις επόμενες μέρες, να μην έχεις ανοίξει βιβλίο μέχρι στιγμής και να τρέχεις τελευταία στιγμή να τα προλάβεις όλα; Αν ναι τότε ξέρεις πως είναι να σε διακατέχει το συναίσθημα της απελπισίας. Αν όχι, τότε σίγουρα δεν θες να μάθεις πως είναι.
Γι’ αυτό η καλύτερη λύση είναι να φτιάξεις πρόγραμμα! Έτσι δεν θα καταλήξεις να προσπαθείς να βγάλεις την ύλη ενός μαθήματος μέσα σε δύο μέρες διαβάζοντας χωρίς σταματημό και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Να είσαι προετοιμασμένος λοιπόν! Αξία ανεκτίμητη… Διάλεξε ποιες μέρες θα αφιερώσεις στο διάβασμά σου, πόσες ώρες θα μελετάς κάθε μέρα και ποιο μάθημα κάθε φορά.
Δε θα βγάλεις βέβαια τη διασκέδαση, τις εξόδους και τα φοιτητικά πάρτυ από την καθημερινότητά σου. Πέρα από τα Σαββατοκύριακα, που είναι ευκολότερη η διαχείριση του χρόνου σου, τις καθημερινές καλό είναι να μην ξενυχτάς συνεχώς. Ιδιαίτερα αν την επόμενη μέρα έχεις σχολή. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι επαρκώς.
Ώρες διαβάσματος
Όπως αναφέρθηκε λοιπόν και προηγουμένως είναι απαραίτητο να ξεκουράζεσαι. Εάν είσαι ξενυχτισμένος δεν θα μπορείς να αφομοιώσεις το ίδιο τις πληροφορίες που διαβάζεις άρα θα κάνεις πολύ περισσότερη ώρα για να τελειώσεις μια ενότητα. Διαμόρφωσε το πρόγραμμά σου ώστε να μελετάς τις ώρες που θα είσαι πιο αποδοτικός.
Κάποιοι φοιτητές έχουν παρατηρήσει ότι τους βολεύει να διαβάζουν το πρωί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν βραδινές ώρες. Απομακρύνσου από πιθανούς αντιπερισπασμούς όπως το κινητό, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Βάλε στόχο να μην σταματήσεις για την επόμενη ώρα (θα αναλύσουμε το θέμα των στόχων παρακάτω) και ξεκίνα δυναμικά!
Εάν είναι εφικτό με βάση τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου (μαθήματα στη σχολή, εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, δουλειά) καλό θα ήταν να διαβάζεις έστω μια ώρα την ημέρα. Και να τηρείς το ωράριο αυτό σε καθημερινή βάση χωρίς να αποκλείεις από το στόχο σου!
Τρόπος διαβάσματος
Βάλε στόχους
Ήρθε η στιγμή να αναφερθούμε στους στόχους που σχολιάστηκαν παραπάνω. Πρόγραμμα φτιάξαμε; Φτιάξαμε! Τώρα ήρθε η ώρα να οργανώσεις όχι μόνο ποια μέρα και πόση ώρα θα διαβάσεις, αλλά και ποιες ενότητες θα ολοκληρώσεις κάθε φορά. Καλό θα ήταν να θέτεις στόχους που είναι ευκολότερη στην υλοποίηση και θα σου κάνουν τη μελέτη πιο ευχάριστη και όχι δυσκολότερη. Οι ενότητες που θα πρέπει να μελετηθούν μπορεί να καθορίζουν πόση ώρα θα διαβάζεις κάθε φορά. Αυτό όμως εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα, τις ελλείψεις που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε μάθημα και διάφορους άλλους παράγοντες.
Πως γίνεται το διάβασμα ποιοτικότερο;
Είσαι μόνος στο σπίτι, δεν έχεις καμία όρεξη να διαβάσεις και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Σε καταλαβαίνουμε απολύτως! Μην ανησυχείς όμως. Πάρε τηλέφωνο την παρέα σου και πηγαίντε για καφέ. Ναι πολύ καλά διάβασες… μόνο που αυτή τη φορά θα πάρετε και τα βιβλία σας μαζί.
Το ομαδικό διάβασμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εφόσον γίνει σωστά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καθίσετε για να πείτε τα νέα σας. Ταυτόχρονες «συνεδρίες» διαβάσματος για 45 με 50 λεπτά και έπειτα είναι απαραίτητο να κάνετε ένα διάλειμμα για 5 λεπτά περίπου ώστε να «ξεφύγει το μυαλό σας». Και μετά ξανά από την αρχή… Καταφύγετε λοιπόν στην κοντινότερη καφετέρια, βιβλιοθήκη ή στο σπίτι ενός φίλου ή μιας φίλης και ξεκινήστε τη μελέτη!
Από που ξεκινάς όμως; Δοκίμασε να ξεκινήσεις το διάβασμά σου με τα μαθήματα που θα μπορούσες να πεις ότι δεν είναι και τα αγαπημένα σου ή σε δυσκολεύουν. Με αυτόν τον τρόπο έχεις περισσότερο χρόνο μπροστά σου να λύσεις τις απορίες σου.
Έτσι προς το τέλος της εξεταστικής θα ασχοληθείς με τα αντικείμενα εκείνα που παρακολούθησες περισσότερο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Πάντα στην τελική ευθεία οι δυνάμεις των φοιτητών και η αντοχή τους μειώνονται, αλλά με τον παραπάνω τρόπο σίγουρα δεν θα πελαγώσεις και η κούραση θα μοιάζει λιγότερη.
Η διαχείριση του χρόνου σου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη φοιτητική σου ζωή. Όχι μόνο για να μπορείς να περνάς τα μαθήματά σου στην ώρα τους, αλλά και για να μπορείς να απολαμβάνεις τις εξόδους σου, να περνάς καλά με τις παρέες σου και να αποχαιρετήσεις το άγχος της εξεταστικής μια και καλή από τη ζωή σου.