Η περιοχή της Φλώρινας στη Δυτική Μακεδονία, η οποία μαστίζεται από την ανεργία σε ποσοστό που ανέρχεται στο 35%, επικεντρώνεται στην αγροδιατροφική ανάπτυξη. «Πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένο προσανατολισμό για να μην ερημώσει η περιοχή και να κατευθύνουμε τον κόσμο στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης.
Ο νομός Φλώρινας βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το πλούσιο και ανεκτίμητης αξίας φυσικό περιβάλλον και την έντονη παρουσία της ιστορίας και της παράδοσης, είναι η πύλη των Δυτικών Βαλκανίων. Έξι πανέμορφες λίμνες (Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, Βεγορίτιδα, Λίμνη Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα), ένας Εθνικός Δρυμός –αυτός των Πρεσπών, ένα χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι, υπέροχο τοπίο που συνθέτουν οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα, του Βέρνου (Βίτσι) και του Βόρα, μοναδική χλωρίδα με απέραντα δάση, πληθώρα τοπικών προϊόντων όπως τα περίφημα φασόλια Πρεσπών, οι πιπεριές Φλωρίνης, τα κρασιά, το τσίπουρο, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, οι πατάτες κτλ.
Μέχρι τη δεκαετία του ’70 – ’80 στην περιοχή του Περάσματος, κάτω από το Βίτσι, καλλιεργούνταν και οι φράουλες, ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο απαιτεί άμεση μεταποίηση. Μια νέα προσπάθεια με την καλλιέργεια φράουλας η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής επιχειρεί εδώ και λίγο καιρό ο Δρ. Ιωάννης Παπασωτηρίου, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Red Dr.ing, μέλος του Group της RGCC, ομίλου που ασχολείται με την έρευνα στο ιατρικό πεδίο. Όπως ήδη έχει αναδείξει το θέμα το GRTimes.gr καλλιεργούνται φράουλες σε 17 στρέμματα, οι οποίες μεταποιούνται σε απόσταγμα.
Μάλιστα στα τέλη του Μαΐου – αρχές Ιουνίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Φλώρινας και τη Σχολή Μαγείρων του ΙΕΚ Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά σε αίθουσα του Επιμελητηρίου γευσιγνωσία προβάλλοντας τοπικά προϊόντα και τα αποστάγματα φράουλας Strawbar.
«Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τα τοπικά παραδοσιακά μας προϊόντα και για να κινηθεί η οικονομία στη μεταλιγνιτική περίοδο θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένο προσανατολισμό» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης προσθέτοντας πως η αγροδιατροφική ανάπτυξη επανέρχεται στο προσκήνιο.
Άξονες και εργαλεία ανάπτυξης
Σύμφωνα με τον κ. Σαπαλίδη, για να κινηθεί μια οικονομία θα πρέπει να δημιουργηθούν άξονες ανάπτυξης. «Η κυκλική οικονομία, η ενέργεια, η μεταποίηση, τα αγροτικά προϊόντα, η οργάνωση της Βιομηχανικής Περιοχής είναι κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η περιοχή» επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας τονίζοντας πως η ΒΙΠΕ Φλώρινας είναι η πιο οργανωμένη ΒΙΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας.
«Είναι και η άτυπη ΒΙΠΕ Αγίου Παντελεήμονα όπου δραστηριοποιούνται 12 εξαγωγικές εταιρίες και έχει πάρει την έγκριση ώστε να δημιουργηθεί Βιομηχανικό Πάρκο» προσθέτει.
Η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων, αλλά και ενός “χερσαίου λιμανιού” στα όρια της ΒΙΠΕ Φλώρινας, η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής της Φλώρινας με τη Βόρεια Μακεδονία, η χάραξη κάθετου άξονα στην Εγνατία οδό, η ειδική φορολογική ζώνη για χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ είναι κάποια από τα εργαλεία ανάπτυξης που όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας χρειάζονται ώστε να δυναμώσει η επιχειρηματική ικανότητα της περιοχής της Φλώρινας και κατ΄επέκταση η τοπική οικονομία.
«Είμαστε η πύλη των Δυτικών Βαλκανίων, συνορεύουμε με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, η λειτουργία του τρένου που συνδέεται με Β. Μακεδονία έχει σταματήσει εδώ και 29 χρόνια. Ζητάμε άμεσα να γίνει ο κάθετος άξονας στην Εγνατία οδό, Πτολεμαΐδα – Φλώρινα 45 χλμ., να δημιουργηθεί ειδική φορολογική ζώνη για χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ ώστε η εκροή συναλλάγματος να μετατραπεί σε εισροή» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης.
Οι φράουλες με τις ίδιες ρίζες
Η Φλώρινα παράγει φασόλια, πιπεριές, πατάτες, κρασιά αλλά και μήλα, κεράσια, και ροδάκινα και νεκταρίνια στον κάμπο του Αμυνταίου γύρω από τη λίμνη της Βεγορίτιδας, στο Μανιάκι, το Αντίγονο, τη Βεγόρα.
Μέχρι τη δεκαετία του ’80 καλλιεργούσαν και φράουλες, η δε παραγωγή ανερχόταν σε εκατοντάδες τόνους. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα με τις ίδιες ρίζες, για περισσότερα από 20 χρόνια» αφηγείται στο GRTimes.gr η κα. Ειρήνη Κούλη της οποίας η οικογένεια καλλιεργούσε φράουλες και η ίδια εργαζόταν στα χωράφια συμμετέχοντες στη συγκομιδή τους.
«Όλη μέρα σκυμμένοι, στο χωράφι, μαζεύαμε φράουλες. Είχαμε νιάτα, το κάθε χωράφι είχε κόσμο, γελούσαμε, μαζεύαμε, φωνάζαμε» θυμάται η κα. Κούλη με καταγωγή από το χωριό Άλωνα της Φλώρινας. Ήταν μικροί παραγωγοί, καλλιεργούσαν σε 1,2,3 στρέμματα, ανάλογα πόσα χωράφια είχε ο καθένας. «Θυμάμαι κάθε απόγευμα, πολλές φορές και μεσάνυχτα βγάζαμε στο δρόμο τα τελάρα, όπου περνούσε ο έμπορος για να τα πάρει» λέει η κα. Κούλη.
Σύμφωνα με διηγήσεις παλιών καλλιεργητών της περιοχής, κάποια στιγμή οι ρίζες καταστράφηκαν και έπρεπε να φυτευτούν νέες ρίζες. «Δεν ευδοκιμούσαν, δεν είχαν την παραγωγή και την ανάλογη απόδοση και κάθε 2-3 χρόνια έπρεπε να φυτεύονται νέες ρίζες» αναφέρει η κα. Κούλη «και δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε παραγωγικό» λέει η ίδια εξηγώντας πώς σιγά σιγά οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να εγκαταλείπουν τις φράουλες.
Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Ερχόμενοι στο σήμερα, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Red Dr.ing Δρ. Ιωάννης Παπασωτηρίου επενδύει στην περιοχή, φυτεύει φράουλες σε εκτάσεις στη Φλώρινα και τις μεταποιεί σε απόσταγμα, συμβάλλοντας συγχρόνως στην ανάπτυξη της περιοχής.
Κάποτε η παραγωγή φράουλας ανερχόταν σε εκατοντάδες τόνους και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας πριν μια τετραετία Σλοβένοι είχαν ζητήσει 100 τόνους, αλλά «βρήκαμε μόνο 7 τόνους» προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα σταφύλια, η περιοχή εισέρχεται σιγά σιγά και σε άλλα αγροτικά προϊόντα για μεταποίηση και απόσταξη, όπου δημιουργούνται και θέσεις εργασίας.
«Απαιτείται να διασφαλίσουμε και να αναπτύξουμε θέσεις εργασίας. Οι μονοκαλλιέργειες δεν βγάζουν σε καλό» υπογραμμίζει αναφέροντας το παράδειγμα της Καστοριάς με το εμπόριο γούνας.
Πηγή: GrTimes