Αν και αρκετά χρόνια γίνεται προσπάθεια για την προστασία των χοιροτροφικών μονάδων της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, με διάφορα μέτρα που είχε υιοθετήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρ’ όλα αυτά η νόσος μπήκε στη χώρα μας, με τελευταίο κρούσμα να εντοπίζεται στη Π.Ε. Φλώρινας και συγκεκριμένα στην Τ.Κ Σκοπού, στη θέση Τσεκούρι -Καϊμακτσαλάν, του Δήμου Φλώρινας.
Η εκτροφή αποτελούνταν από 16 χοίρους, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας της νόσου. Στην εκτροφή πραγματοποιήθηκε υγειονομική ταφή των νεκρών χοίρων, τηρώντας όλα τα μέτρα βιοασφάλειας και διενεργήθηκαν οι απαιτούμενες απολυμάνσεις του χώρου και του εξοπλισμού.
Να σημειωθεί ότι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοίρων, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.
Λόγω του κρούσματος στην Φλώρινα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κάνει ενέργειες για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, όπως ανέφερε στον «Π» ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου, με κάποια από τα μέτρα που θα επιβληθούν να αφορούν την θανάτωση όλων των οικόσιτων χοίρων στην οριοθετημένη περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί ως μέτρο σε όλη την Π.Ε. Φλώρινας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Δευτέρας 10 Ιουλίου στην Περιφέρεια, συζητήθηκαν κυρίως τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού. Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας χαρακτηριστικά αναφέρεται:
«Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023, στη ΖΕΠ Κοζάνης, έπειτα και από την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην περιοχή Σκοπός Καϊμακτσαλάν – Τσεκούρι, του Δήμου Φλώρινας, της Π.Ε. Φλώρινας.
Η σύσκεψη έγινε υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρου Χατζηζήση και του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου με τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, προϊσταμένους και διευθυντές υπηρεσιών και Κυνηγητικών Συλλόγων.
Πιο συγκεκριμένα:
-Η μετακίνηση χοίρων (για σφαγή, αναπαραγωγή ή πάχυνση), θα πραγματοποιείτε μόνο με τα επίσημα κτηνιατρικά έγγραφα.
-Η διενέργεια τακτικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται απ’ αυτήν.
-Η δημιουργία ή λειτουργία (εφόσον υπάρχουν) τάφρων απολύμανσης, με τη χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων όπου διαβιούν οι χοίροι.
-Η καταπολέμηση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων, στην εκμετάλλευση.
-Η απαγόρευση εισόδου στην εκμετάλλευση ατόμων ξένων προς αυτήν, ιδιαίτερα κυνηγών και αυτών που έχουν χοιρινά.
Ως προς τη συμβολή των κυνηγών στη λήψη μέτρων προφύλαξης διάδοσης της νόσου η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συνιστά:
Να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν, μεγάλο αριθμό ασθενών, νεκρών ή τραυματισμένων αγριόχοιρων στο δάσος ή στο οδικό δίκτυο ή αγριόχοιρους με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα).»
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ζητήθηκε από τους κυνηγούς να συγκροτήσουν ομάδες δίωξης αγριόχοιρων, με σκοπό την μείωση του αριθμού τους. Να σημειωθεί ότι η κυνηγετική περίοδος για τα αγριογούρουνα ξεκινά επίσημα στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά αν υπάρξουν αποφάσεις των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον περιορισμό του αριθμού τους, τότε συγκροτούνται ομάδες κυνηγών γι’ αυτό το σκοπό.
Για να συσταθούν αυτές οι ομάδες, χρειάζεται οι κυνηγοί να προμηθευτούν ειδική ασφάλεια, καθώς το κυνήγι του αγριογούρουνου αυτή την εποχή είναι επικίνδυνο λόγω της επιθετικότητας που παρουσιάζουν στην προσπάθεια να προστατεύσουν τα μικρά τους.
Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής για το πότε θα συσταθούν αυτές, καθώς οι κυνηγοί πιέζουν για την αλλαγή του Ν/Σ «Άργος» αναφορικά με τις στειρώσεις που θα επιβληθούν να γίνουν στα κυνηγόσκυλα. Ζητούν να ενταχθούν και τα κυνηγόσκυλα, όπως τα ποιμενικά, στην κατηγορία των σκύλων εργασίας και να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στείρωση.