Συναγερμός σήμανε και στη Φλώρινα μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε εκτροφή, προκαλώντας αναστάτωση στους κτηνοτρόφους. Η τελευταία εστία είχε επιβεβαιωθεί στις 22 Ιουνίου 2023 στην ΠΕ Θεσσαλονίκης και αφορούσε κατοικίδιους χοίρους αγελαίας εκτροφής, ενώ το τελευταίο τρίμηνο εντοπίστηκαν και τρεις εστίες στην ΠΕ Σερρών.
👍 Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα 💙
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Φλώρινας το κρούσμα εντοπίστηκε σε εκτροφή της Τ.Κ. Σκοπού, στη θέση Τσεκούρι –Καϊμακτσαλάν και η επιβεβαίωση έγινε μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο).
Η εκτροφή αποτελούνταν από 16 χοίρους, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας της νόσου. Στην εκτροφή πραγματοποιήθηκε υγειονομική ταφή των νεκρών χοίρων, τηρώντας όλα τα μέτρα βιοασφάλειας και διενεργήθηκαν οι απαιτούμενες απολυμάνσεις του χώρου και του εξοπλισμού.
Η αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση της κατάσταση ενεργοποιήθηκαν οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα προχώρησαν σε:
Ενεργοποίηση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Φλώρινας.
Οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
Μέτρα στην Π.Ε. Φλώρινας.
Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Εφαρμογή των μέτρων επιβολής σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις για την αποτροπή διασποράς του ιού της ΑΠΧ.
Υπενθυμίζεται ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.
Πηγή: https://www.in.gr/