«Επέλαση» φιδιών σημειώνεται αυτή την περίοδο σε διάφορα αστικά κέντρα της χώρας. Αναλυτικά στο GRTimes.gr πώς πρέπει να αντιδράσετε σε περίπτωση που συναντηθείτε μ’ ένα φίδι είτε στο δάσος είτε στην πόλη.
Αυξάνονται καθημερινά τα περιστατικά εμφάνισης φιδιών σε περιοχές της χώρας, όπως στην Αλεξανδρούπολη, την Λαμία και την Κατερίνη. Τα συγκεκριμένα ερπετά εμφανίζονται αυτή την περίοδο σε μεγάλα αστικά κέντρα και κατά βάση σε πάρκα, λόφους, ακάλυπτους, υπόγεια παλιών σπιτιών ή μεταφέρονται με αυτοκίνητα.
Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Μαρία Γανωτή δεν αντιδρούν με τον σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα, δίχως να υπάρχει σοβαρός λόγος.
«Μπερδεύονται και νομίζουν πως όλα έχουν δηλητήριο, όπως για παράδειγμα η οχιά. Όμως, η οχιά μένει κατά κύριο λόγο στο δάσος κι όχι στις πόλεις. Παρόλα αυτά, εφόσον δει κάποιος φίδι μπροστά του, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μας στείλει μία φωτογραφία για να το αναγνωρίσουμε πρώτα και στη συνέχεια να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα δώσουμε» τονίζει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ.
Σύμφωνα με την κα. Γανωτή τα φίδια είναι πιο κινητικά αυτή την περίοδο και γι’ αυτό τον λόγο εμφανίζονται περισσότερο σε δημόσια μέρη, όπως σε κλειστό γυμναστήριο της Κατερίνης, όταν ένα παιδί μαζεύοντας τις μπάλες σε γήπεδο τένις, ήρθε αντιμέτωπο μ’ ένα φίδι. Απευθείας το παιδί έτρεξε να ενημερώσει την προπονήτριά του και στη συνέχεια με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το ερπετό απομακρύνθηκε.
Στον δήμο Αλεξανδρούπολης την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειωθεί ήδη τρία περιστατικά εμφάνισης φιδιού. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στο πάρκο Ανατολικής Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί κάτοικοι της περιοχής έκπληκτοι είδαν μια αρσενική οχιά να βρίσκεται πάνω στο τοιχίο του πάρκου εκεί που κάθονται καθημερινά μικρά παιδιά με τους γονείς τους. Δύο ημέρες αργότερα στην παραλία της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα σε πάρκο εντοπίστηκε μια «Δεντρογαλιά», το οποίο και αυτό απομακρύνθηκε από το σημείο. Τέλος, πρωινές ώρες της Παρασκευής (27/5) στο δημοτικό σχολείο του Απαλού δάσκαλοι εντόπισαν μια οχιά. Άμεσα και σε αυτή την περίπτωση έσπευσε η Π.Υ Αλεξανδρούπολης προκειμένου να απομακρύνει το ερπετό.
Πώς πράττουμε σε περίπτωση «συνάντησης»
«Οι περισσότεροι φοβούνται όπως προαναφέραμε την οχιά. Το φίδι δεν είναι εχθρός του ανθρώπου. Εάν το δει στη φύση να μην του δώσει καμία σημασία και αυτό θα φύγει. Εάν του «πεταχτεί» μέσα στο σπίτι, τότε ας να καλέσει είτε την Πυροσβεστική Υπηρεσία είτε την ΑΝΙΜΑ για να λύσουμε το πρόβλημα. Φυσικά, εφόσον είναι οχιά, που είναι δηλητηριώδης τότε καλούμε εξωτερικό συνεργάτη που γνωρίζει πως να την απομακρύνει χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός» συμπληρώνει η Μαρία Γανώτη.
Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, από τα περίπου 70 είδη ερπετών που μπορεί να συναντήσει κανείς, μόνο 7 φέρουν δηλητήριο, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η θνησιμότητα στη χώρα μας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί εδώ και μερικές δεκαετίες. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, μέχρι και 200 άτομα πέφτουν θύματα δαγκώματος οχιάς. Τα μοιραία περιστατικά είναι περίπου 1 στα 500. «Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση, υπάρχουν δεκάδες φίδια μέσα στις πόλεις, απλώς δεν τα προσέχουμε τον χειμώνα. Τα φίδια είναι μέρος του οικοσυστήματος και δεν θα έπρεπε να τα φοβόμαστε τόσο πολύ. Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και ο κόσμος να αντιδράει σωστά και όχι να τα σκοτώνει απευθείας» προσθέτει η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.
Πηγή Φωτογραφίας: olympusmera.gr
Πηγή: https://www.grtimes.gr