Η φέτα είναι το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων και όχι μόνο. Πέρα από την κλασική χωριατικη σαλάτα -την εθνική μας σαλάτα- η φέτα βρίσκεται σε κάθε ψυγείο, χειμώνα και καλοκαίρι, ενώ πάει με όλα. Τώρα το καλοκαίρι, ένα αγαπημένο σνακ για όλες τις ώρες είναι το καρπούζι με φέτα, που, πέρα από πεντανόστιμο και comfort πιάτο, είναι και υγιεινό και θρεπτικό.
Τι συμβαίνει όμως με τη συντήρηση της φέτας; Πόσες μέρες μπορεί να μείνει στο ψυγείο και πόσο εύκολα χαλάει; Η φέτα σε γενικές γραμμές από τη στιγμή που θα ανοιχτεί η συσκευασία της διαρκεί το πολύ μια εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να έχετε παρατηρήσει σημάδια αλλοίωσης και νωρίτερα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ επιρρεπής σε μικρόβια και βακτήρια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς τη διαχειριζόμαστε ως υλικό κάθε φορά που θέλουμε να καταναλώσουμε ένα μέρος της.
Να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής
Αν έχετε παρατηρήσει τόσο στα τυροκομεία όσο και στα καταστήματα που πωλούν τυροκομικά προιόντα, οι υπάλληλοι φορούν ειδικές ενδυμασίες και γάντια, ώστε να προφυλάσσουν τα προιόντα από τα βακτήρια. Δεν είπαμε να κυκλοφορείτε στο σπίτι σας με ειδικές στολές προφανώς, Απλώς τα χέρια μας μεταφέρουν πολλά μικρόβια και αν δεν τηρούμε βασικούς κανόνες όταν πάμε να σερβίρουμε τη φέτα μας, τότε μπορεί να μεταδώσουμε διάφορα βακτήρια στο προϊόν.
Τι συνιστούν οι ειδικοί;
Το βασικό είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες ποσότητες. Δηλαδή να υπολογίζουμε πόση φέτα καταναλώνουμε εβδομαδιαίως ώστε να μην αγοράζουμε παραπάνω γιατί ρισκάρουμε έτσι κι αλλιώς να καταλήξει στα σκουπίδια.
Πώς αποθηκεύουμε τη φέτα; Είτε την έχουμε αγοράσει χύμα από τυροκομείο ή deli είτε είναι συσκευασμένη, με το που την κόψουμε είναι προτιμότερο να την αποθηκεύσουμε σε ένα σκεύος που να κλείνει αεροστεγώς και να την προφυλάσσει καλά μέσα στο ψυγείο. Και το σημαντικότερο; Όταν ετοιμαζόμαστε να κόψουμε ένα κομμάτι για να καταναλώσουμε, πρέπει να έχουμε πλύνει πολύ καλά τα χέρια μας ή ιδανικά να φοράμε και γάντια.