Με μία «ρηματική νότα» τους, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας, οι «θεσμοί» ζητούν από την Ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα ρυθμιστικά μέτρα στην αγορά φαρμάκου, με στόχο την περαιτέρω συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η στόχευση των μέτρων αυτών είναι τέτοια που οδηγεί τους εκπροσώπους της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να κάνουν λόγο για «ακραίες απαιτήσεις», που επιδιώκουν «να παραδώσουν την αγορά του φαρμάκου σε ξένα εμπορικά συμφέροντα».
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από την ανταλλαγή εγγράφων στο Brussels Group, οι «θεσμοί» απαιτούν:
- Συνταγογράφηση μόνο με τη δραστική (ανατροπή δηλαδή της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου, που προβλέπει την παράλληλη πρόταση του γιατρού, με την αναγραφή των επώνυμων γενόσημων φαρμάκων που εμπιστεύεται )
- Νέα μείωση των τιμών των φτηνών φαρμάκων εκτός πατέντας και των γενόσημων, κυρίως των Ελληνικών (που όμως ήδη έχουν μειωθεί κατά -45% έως και -60% ) με κίνδυνο να τεθούν εκτός αγοράς, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στις ακριβές εισαγόμενες θεραπείες.
- Καθήλωση του προϋπολογισμού για το φάρμακο το 2016 στα ίδια, ανεπαρκή για τη δημόσια υγεία, επίπεδα του 2014 και 2015 (που και αυτά είναι ίδια με εκείνα του 2002 και βρίσκονται στο -30 % του Ευρωπαϊκού μ.ό.).
Ειδικά ως προς τη συνταγογράφηση, η ακριβής διατύπωση των απαιτήσεων των δανειστών μιλά για «πλήρη εφαρμογή του μέτρου της δραστικής ουσίας χωρίς εξαιρέσεις». Η απαίτηση αυτή ανατρέπει την επιδίωξη του υπουργείου, με τις πρόσφατες ρυθμίσεις, για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η χρήση των γενοσήμων καλύπτει έως και το 80% της φαρμακευτικής αγοράς των χωρών μελών της, με στόχο τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Kύκλοι της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θεωρούν ότι οι “απαιτήσεις των δανειστών έχουν στόχο όχι μόνο τη διατήρηση της σημερινής κατανομής των μεριδίων της Ελληνικής αγοράς (που κυριαρχείται κατά 85% από τα εισαγόμενα ακριβά φάρμακα, αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει στις χώρες τους) αλλά και στην περαιτέρω βίαιη αναδιανομή των μεριδίων εις βάρος της Ελληνικής παραγωγής, ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα διεθνή εμπορικά συμφέροντα”.
Πηγή: www.newpost.gr