Η Φαγάνα, φίλες και φίλοι, δεν είναι μηχάνημα που αναπτύχθηκε ή, αν θέλετε, έκανε την εμφάνιση της με την μετάλλαξη της δομής της, από γεωργοκτηνοτροφική σε Βιομηχανική, δεδομένου ότι, χρησιμοποιούνταν και κατά το παρελθόν για διάνοιξη ή εκβάθυνση ή καθαρισμό ποταμών ή ρυακιών η και άλλων παρεμφερή εργασιών.
Το μεγάλο μέγεθος του ιστού της εξυπηρετούσε για την κάλυψη του φάρδους, του προς εργασία έργου, κινούμενη από τη μία πλευρά ή και από τις δύο πλευρές της όχθης. Στο άκρο του ιστού βρίσκονταν κουβάς βαρύς και ανάλογου μεγέθους για τις λάσπες.
Το αναφερόμενο συγκεκριμένο μηχάνημα , με τον ίδιο χειριστή, από το 1949-1950 εργάζονταν για την καθαριότητα του ποταμού, Αρδασσας-Σουλού. Στο σημείο αυτό, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδρομές εργασίας των μαθητών του 8τατάξιου γυμνασίου Πτολεμαϊδος, πότε για φύτευση δέντρων του Δήμου και πότε για τη δημιουργία, πρανές, στις όχθες του ποταμού, επί πληρωμή, που διαθέτονταν, πότε για τις ανάγκες του Γυμνασίου και πότε για διάφορους άλλους σκοπούς, όπως, ενίσχυση απόρων μαθητών, φιλόπτωχου ταμείου κ.λπ.
Από ότι γνωρίζουμε, ο χειριστής της φαγάνας, Βαφειάδης Ανέστης, ήταν ο πρώτος χειριστής του είδους αυτού που προϋπήρχε της βιομηχανικής Ανοιξης της περιοχής μας, που τελικά απορροφήθηκε και αυτός από τη στρατιά της ΛΙΠΤΟΛ-ΔΕΗ.