Η υγειονομική κρίση που πλήττει σήμερα την περιοχή μας, δείχνει με τον πιο ζοφερό τρόπο την ανεπάρκεια που υπάρχει στις υποδομές υγείας.
Τα κρούσματα από κορωνοϊό δοκιμάζουν τα όρια των δυνατοτήτων του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης καθώς και των υπολοίπων νοσοκομείων της περιοχής, ενώ ξεκίνησε ήδη η διακομιδή ασθενών από κορωνοϊό σε Νοσοκομεία γειτονικών Περιφερειών.
Η Κοζάνη μέσα σε λίγους μήνες μπήκε για δεύτερη φορά σε «καραντίνα», σε αντίθεση με άλλους νομούς της χώρας, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών, του υγειονομικού και του διοικητικού προσωπικού, οι υποδομές δεν προσφέρονται για την αντιμετώπιση του αριθμού των περιστατικών.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το ότι χάνουμε συγγενείς και φίλους, θύματα του κορωνοϊού σ’ αυτή την έκτακτη συγκυρία, αλλά το ότι χάνουμε και συνανθρώπους μας καθώς απουσιάζουν βασικές κλινικές από το Νοσοκομείο Κοζάνης, μάλιστα καθιστώντας το πολλές φορές εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αν δεν είναι τώρα η στιγμή να διεκδικήσουμε σαν κοινωνία το αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, τότε πότε θα είναι;
Ήδη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας της περιόδου 2000-2006 είχε καταγραφεί κατά την ανάλυση της τότε κατάστασης της περιοχής ότι «η Δυτική Μακεδονία στερείται ενός Περιφερειακού Νοσοκομείου», ενώ έθετε ως στόχο την «επίτευξη ενός συστήματος υγείας και πρόνοιας που θα επιτρέπει στους κατοίκους των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας να απολαμβάνουν ικανοποιητικό επίπεδο υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας».
Επίσης κάποιοι αυτοδιοικητικοί, πρώην και νυν, έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς δημόσια για την ανάγκη κατασκευής ενός νέου Νοσοκομείου στην Κοζάνη.
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν αναλήφθηκε καμία πρωτοβουλία για την έναρξη διαδικασιών για την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου στην Κοζάνη, ικανού να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Ήρθε λοιπόν τώρα η ώρα για την υιοθέτηση ενός «Οδικού Χάρτη για την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου στην πόλη της Κοζάνης».
Αποτελεί κοινή ομολογία και μαρτυρία ότι το υφιστάμενο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης έχει εξαντλήσει την προσφορά του, ενώ οι ανάγκες των πολιτών και οι νέες προκλήσεις επιτάσσουν να ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου, σύγχρονου και αντάξιου του μόχθου των συμπολιτών μας.
Η αναλογία κλινών και ιατρών ανά κάτοικο στην περιοχή των Δήμων Κοζάνης, Βοΐου, Σερβίων και Βελβεντού, όπως και άλλων όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων οι κάτοικοι των οποίων εξυπηρετούνται υγειονομικά από το Νοσοκομείο της Κοζάνης, είναι πολύ μικρότερη του εθνικού μέσου όρου (μόλις το 40% του εθνικού μ.ο.), ενώ δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ή τον μέσο όρο κρατών μελών του ΟΟΣΑ.
Για το λόγο αυτό οφείλουμε ως τοπική κοινωνία όχι μόνο να προετοιμαστούμε και να θωρακίσουμε τη νέα γενιά από ανάλογες απειλές στο μέλλον, αλλά και να παρέχουμε στη γενιά των γονιών μας υπηρεσίες υγείας αντάξιες με εκείνες που μας παρείχαν τις προηγούμενες δεκαετίες με το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.
Καλώ λοιπόν όλους τους αυτοδιοικητικούς του Δήμου Κοζάνης και των άλλων Δήμων, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τους Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κοζάνης, τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα Επιστημονικά και Εμποροβιομοχανικά Επιμελητήρια καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς, να συμφωνήσουμε σε έναν «Οδικό Χάρτη για την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου Κοζάνης».
Το πρώτο ουσιαστικό βήμα στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας αποτελεί η μελέτη σκοπιμότητας. Η μελέτη αυτή θα προσδιορίσει τις πιθανές περιοχές χωροθέτησης του νέου κτιρίου, ενώ θα προσδιορίσει το κόστος της μελέτης κατασκευής και εξοπλισμού του νέου Νοσοκομείου όπως και τη χρηματοδότηση.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθούν τα νέα εργαλεία που θα προκύψουν είτε από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς του Next Generation EU, τα οποία χρηματοδοτούν έργα υποδομής στον τομέα της Υγείας, είτε από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, είτε τέλος από νέες, καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης σαν αυτές που επιτυχώς εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια.
Η Κοζάνη καλείται για ακόμη μια φορά να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος με τις δυνάμεις της. Καλείται να σηκώσει το βάρος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της Ελλάδας σε ένα καθεστώς καθαρής ενέργειας, όταν προηγουμένως σήκωσε το βάρος της ανάπτυξης της χώρας με φθηνή ενέργεια.
Τόσο οι σημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας όσο και οι νέες προκλήσεις, καθιστούν αναγκαία την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου και πλήρως στελεχωμένου Νοσοκομείου, αντάξιου του τιμήματος που πλήρωσε και θα πληρώσει η περιοχή.
Και σ’ αυτή τη διεκδίκηση πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των ευθυνών μας.
Ευάγγελος Σημανδράκος
Επικεφαλής Συνδυασμού «Κοζάνη Μπροστά»