Στο Παρίσι: Τον Πύργο του Άιφελ που κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ. Οι Παριζιάνοι αρχικά μισούσαν αυτήν την πολύ μοντέρνα για την εποχή της μεταλλική κατασκευή. Πολλοί πίστευαν ότι ο Πύργος δεν ταιριάζει στην αισθητική της πόλης.
Στο Λονδίνο: Το παλαιότερο μετρό της Ευρώπης, καθώς άρχισε να λειτουργεί το 1863. Υπήρξε, επίσης, το πρώτο ηλεκτροκίνητο μετρό παγκοσμίως (1890)! Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας το Λονδίνο άρχισε να δέχεται σκληρούς βομβαρδισμούς από την γερμανική αεροπορία, πολλοί υπόγειοι σταθμοί του μετρό άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως καταφύγια.
Στη Βαρκελώνη: Το Καμπ Νόου που στα καταλανικά σημαίνει “καινούργιο γήπεδο” είναι ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα ποδοσφαίρου της Ευρώπης και έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα. Είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο στην Ευρώπη με 98.000 θέσεις.
Στο Άμστερνταμ: Το σπίτι της Άννας Φρανκ που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής κρυβόταν σε αυτό το σπίτι μαζί με την οικογένειά της και άλλους Εβραίους κατοίκους για περίπου δύο χρόνια, μέχρι την ανακάλυψή τους και την αποστολή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εγινε γνωστή μετά τον θάνατό της από το ημερολόγιό της, που διασώθηκε με τον τίτλο “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”.
Στη Βιέννη: Το κτίριο της αυστριακής Βουλής. Θα αναρωτηθείς σίγουρα αν είσαι στην Αυστρία ή στην Αθήνα. Ο αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν που έφτιαξε το Αυστριακό Κοινοβούλιο σπούδασε στην Αθήνα τον 19ο αι. και σχεδίασε πολλά ελληνικά κτίρια. Το κτίσμα μοιάζει εκπληκτικά με το Ζάππειο.
Στο Στρασβούργο: Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί το εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια με άμεσες, γενικές εκλογές που διεξάγονται την ίδια περίοδο στα κράτη μέλη από τους πολίτες. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία, σε κίνηση καλής θέλησης, παραχώρησε την πόλη και την περιοχή στην Γαλλία και αργότερα το Στρασβούργο έγινε συνώνυμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βέρα Σαββουλίδου Γ4
Εθνικές Εορτές των Ευρωπαϊκών Κρατών
Γαλλία: Στις 14 Ιουλίου, σε ανάμνηση της 14ης Ιουλίου του 1789, ημέρα άλωσης της Βαστίλης του συμβόλου της απόλυτης μοναρχίας και του φεουδαρχικού συστήματος.
Ιταλία: Στις 2 Ιουνίου γιορτάζουν την «Γιορτή της Δημοκρατίας». Πρόκειται για την εορτή του συνταγματικού δημοψηφίσματος. Στις 2 Ιουνίου 1946, μετά από 85 χρόνια βασιλείας, ο ιταλικός λαός αποφάσισε με δημοψήφισμα την μορφή του πολιτεύματός του, την δημοκρατία.
Γερμανία: Στις 3 Οκτωβρίου γιορτάζεται η επέτειος της επανένωσής της. Στις 3 Οκτωβρίου του 1990 έγινε η ένωση της Ανατολικής με την Δυτική Γερμανία.
Βέλγιο: Στις 21 Ιουλίου του 1831 το Βέλγιο γιορτάζει την ημέρα της Ανεξαρτησίας του. Ανεξαρτητοποιείται από την Ολλανδία και ιδρύει ένα νέο βασίλειο.
Ισπανία: Στις 12 Οκτωβρίου γιορτάζει την ημέρα της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492 στον Νέο Κόσμο( ανακάλυψη της Αμερικής)
Κύπρος: Η1η Οκτωβρίου. Από το 1960 γιορτάζεται η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους κατακτητές.
Αυστρία: Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955, όταν η χώρα μετά από δέκα χρόνια διαίρεσής της σε τέσσερις ζώνες, από το τέλος του Β’ Π.Π, αποκτά ξανά την εθνική της κυριαρχία με την αποχώρηση των στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία).
Ιρλανδία: Στις 17 Μαρτίου η Ιρλανδία τιμά τη μνήμη του Αγίου Πατρικίου (ιερέας του 5ου αι.) που είναι, σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση, ο προστάτης άγιος και ιδρυτής της εκκλησίας τους.
Πορτογαλία: Στις 25 Απρίλη του 1974 γιορτάζεται η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων». Ονομάστηκε έτσι από τα γαρύφαλλα που έβαζε ο λαός στις κάνες των όπλων των στρατιωτών, όταν ανέτρεψε το φασιστικό καθεστώς της Πορτογαλίας.
Χριστίνα Κοσμίδου Γ2
Εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη
ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Η φοίτηση στο 9/ετές σχολείο είναι δωρεάν και περιλαμβάνει τη διδασκαλία, το διδακτικό υλικό, το φαγητό και την μεταφορά.
Ο μαθητές φωνάζουν τους καθηγητές με το μικρό τους όνομα. Σε περίπτωση κάποιου προβλήματος φωνάζουν «hei ope» που σημαίνει «ε δάσκαλε».
Ο κάθε καθηγητής έχει την δική του αίθουσα, έτσι οι μαθητές είναι εκείνοι που αλλάζουν αίθουσες, ενώ υπάρχουν και διάφορα εργαστήρια με κατάλληλο εξοπλισμό.
Στα σχολεία εκτός των εκπαιδευτικών, εργάζονται διοικητικοί, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, μάγειρες κλπ.
Στην Ολλανδία , τα σχολεία δεν δίνουν πολλές εργασίες στο σπίτι μέχρι το επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές αναφέρουν πως δεν δέχονται πίεση.
Στο τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσής τους οι μαθητές δεν λαμβάνουν πτυχίο, αλλά σχολικό έλεγχο όπου περιγράφονται οι προσωπικές τους επιδόσεις και δυνατότητες.
Η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν για όλους τους μαθητές μέχρι 16 ετών, όμως, τα βιβλία και το υλικό διδασκαλίας ενδέχεται να πρέπει να αγοραστούν. Οι μαθητές ηλικίας άνω των 16 ετών καταβάλλουν ετήσια δίδακτρα αλλά οι γονείς μπορούν να ζητήσουν επιδόματα.
Στην Γερμανία η στοιχειώδης εκπαίδευση διαρκεί 4 χρόνια ( 6-10 ετών)
Μετά τη βασική εκπαίδευση η επιλογή είναι ανάμεσα σε 4 τύπους σχολείων ανάλογα με τις επιδόσεις των μαθητών.
Στην Γερμανία, δεν υπάρχουν φροντιστήρια γενικών μαθημάτων ή ξένων γλωσσών. Όλη η δουλειά και η μελέτη γίνεται μέσα στο σχολείο. Ειδικοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά.
Στην Γαλλία, οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τα βιβλία των μαθητών.
Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας, η φοίτηση των μαθητών διαρκεί 12 χρόνια. Συγκεκριμένα φοιτούν πέντε χρόνια στο δημοτικό σχολείο, τέσσερα χρόνια στο γυμνάσιο και τρία χρόνια στο λύκειο.
Στην τελευταία τάξη του Λυκείου δίνουν εξετάσεις για να αποκτήσουν απολυτήριο που ονομάζεται “Baccalaureat”. Με βάση τις εξετάσεις για το Baccalaureat, καταλαμβάνουν τις διάφορες θέσεις στη τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποτελείται από Τεχνικές Σχολές και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Στην Ιταλία, Στην Ιταλία διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά σε 783 κλασικά λύκεια κατανεμημένα σε όλη τη χώρα, τα οποία παρακολουθούν περισσότεροι από 320 χιλιάδες μαθητές. Τα αρχαία διδάσκονται και στις πέντε τάξεις των κλασικών λυκείων με περίπου πέντε ώρες ανά εβδομάδα.
Κατερίνα Λεγκίσι Γ2