-Μετά το πρώτο κρούσμα στη Σκήτη προσβλήθηκαν άλλα δύο γειτονικά κοπάδια
Νέα κρούσματα βρουκέλλωσης παρουσιάστηκαν στο νομό Κοζάνης, αυτή τη φορά στο Σισάνι, σε εκτροφή 100 βοοειδών. Το πρώτο κρούσμα που είχε διαπιστωθεί ήταν σε μονάδα της Σκήτης, όπου τα περίπου 50 ζώα οδηγήθηκαν σε μαζική σφαγή. Επίσης, προσβλήθηκαν άλλες δύο γειτονικές εκτροφές της Σκήτης.
Δυστυχώς, μπροστά στην επικίνδυνη εξάπλωση της νόσου, η οποία στον άνθρωπο εκδηλώνεται με τον μελιταίο πυρετό, εφ’ όσον έρθει σε επαφή με τα άρρωστα ζώα, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς στο νομό Κοζάνης υπάρχουν μόλις τρεις κτηνίατροι, οπότε είναι αδύνατη η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού και επιτήρησης του ζωικού κεφαλαίου. Στην εκτροφή του Σισανίου ο ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς τα ζώα άρχισαν να αποβάλλουν, έχοντας πέντε αποβολές μέσα σε δέκα ημέρες. Κάλεσε ιδιώτη κτηνίατρο ο οποίος εξέτασε τα ζώα στις 29 Ιανουαρίου, έκανε αιμοληψία από τέσσερα ζώα που απέβαλαν και από τον αρσενικό ταύρο του κοπαδιού, ενώ προχώρησε σε νεκροψία – νεκροτομή του εμβρύου. Συγχρόνως πήρε παθολογικό υλικό και μαζί με τα αιμοδείγματα τα έστειλε στο Κτηνιατρικό Εργαστήρι Λάρισας. Στις 2 Φεβρουαρίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το αρμόδιο εργαστήριο, ενημερώθηκε ότι και τα πέντε αιμοδείγματα είναι θετικά στην εξέταση της βρουκέλλωσης. Επίσης, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση, «εκτέθηκαν στον μολυσματικό παράγοντα ο ιδιοκτήτης της μονάδας και η οικογένειά του, ένας εργαζόμενος στην εκτροφή και ο κτηνίατρος». Το αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο κοπάδι βρίσκεται σε «εμβολιακό καθεστώς», αλλά σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο δεν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια. Την Τρίτη 7 τρέχοντος θα μεταβεί στο Σισάνι κτηνίατρος της κτηνιατρικής υπηρεσίας Κοζάνης για αιμοληψία, προκειμένου να σταλούν δείγματα για εξέταση.
Επίσης, μετά την καθολική θανάτωση σε ένα κοπάδι της Σκήτης, πριν από δύο μήνες, άλλη μία γειτονική εκτροφή 100 βοοειδών προσβλήθηκε σε μεγάλο ποσοστό, οπότε ολόκληρη η μονάδα θα θανατωθεί. Σε μία τρίτη γειτονική εκτροφή βρέθηκε επίσης ένα ζώο θετικό στην βρουκέλλωση, με βάσιμες υποψίες ότι υπάρχουν κι’ άλλα. Τέλος, ένα κοπάδι 110 βοοειδών στην Καστανιά Σερβίων έχει προσβληθεί από την οζώδη δερματίτιδα, μια ασθένεια που στη χώρα μας ήρθε από τον Έβρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κτηνοτροφία είναι ανοχύρωτη μπροστά στην εξάπλωση των ζωονόσων, καθώς, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλο Κατσόγλου «σε ολόκληρο το νομό είμαστε τρεις κτηνίατροι και η περιοχή του Βοΐου δεν έχει ούτε έναν κτηνίατρο», παραδεχόμενος ότι μ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υλοποιηθεί πρόγραμμα εμβολιασμού. Είπε μάλιστα ότι «με δεδομένη την μεγάλη έλλειψη κτηνιάτρων, υλοποιούμε το πρόγραμμα των εμβολίων στο ένα τρίτο του νομού». Στο ερώτημα γιατί δεν αξιοποιούν ιδιώτες κτηνιάτρους, οι οποίοι 12 στον αριθμό είναι πιστοποιημένοι και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απάντησε ότι «το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό. Είτε κάνεις προσλήψεις κτηνιάτρων στο δημόσιο είτε υπογράψεις συμβάσεις με ιδιώτες, όλα θέλουν λεφτά».