- Υπογραφή Συμφωνίας Ταμείου Ανάπτυξης Δ. Μακεδονίας, Σιδηροδρομική Εγνατία, «Διεθνές» το αεροδρόμιο Καστοριάς, Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου
Στην πολυπόθητη εξαγγελία για την καθιέρωση Ειδικού Τιμολογίου της ΔΕΗ, προχώρησε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας το απόγευμα της Τετάρτης στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα.
Την ανακοίνωση υποδέχτηκαν με πλατιά χαμόγελα ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, οι συνεργάτες του, οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το ακροατήριο. Κορυφαία στιγμή του διήμερου συνεδρίου ήταν επίσης η υπογραφή Συμφωνίας για την «Σύσταση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. Τις υπογραφές στο κείμενο έβαλαν ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Στις σημαντικότερες εξαγγελίες συμπεριλαμβάνονται ακόμη, μεταξύ άλλων η αναβάθμιση σε «διεθνές» του αεροδρομίου Καστοριάς, η Σιδηροδρομική Εγνατία, το διαμετακομιστικό Κέντρο στην Καστοριά, το αρδευτικό της βόρειας ζώνης Πολυφύτου και η παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων στον δήμο Κοζάνης.
Για το Ειδικό Τιμολόγιο, ο Α. Τσίπρας είπε: «Πριν από 3,5 χρόνια βρέθηκα σε αυτόν εδώ το χώρο, τότε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως η έννοια του περιφερειακού σχεδιασμού και της όσμωσης με τα προβλήματα της κάθε Περιφέρειας, ώστε να μπορέσουμε εξειδικευμένα να αναζητήσουμε λύσεις, είχε ξεκινήσει από τα χρόνια εκείνα. Από αυτό εδώ το βήμα, λοιπόν, είχα μιλήσει τότε για κάτι που δημιούργησε μεγάλη φασαρία. Τόσο μεγάλη, που σήμερα ο Περιφερειάρχης αναγκάστηκε να αφιερώσει ένα πεντάλεπτο από την εισαγωγή του, προτρέποντάς με να αναφερθώ σε αυτό. Θα αναφερθώ λοιπόν, για να σας διαβεβαιώσω ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να κάνει πράξη αυτό στο οποίο και τότε είχα αναφερθεί και αποτελεί πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και είναι το Ειδικό Τιμολόγιο Ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το υπουργείο Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, εργάζεται ήδη για να βρει τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να μπορέσει αυτή η υπόσχεση να υλοποιηθεί. Η δέσμευση, σήμερα, είναι ότι θα υλοποιηθεί, αρχής γενομένης με τον Προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε για το 2018. Το 2018, λοιπόν, το Ειδικό Τιμολόγιο για μια τόσο αδικημένη Περιφέρεια, θα γίνει πράξη. Και εναπόκειται σε σας να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Αναφερόμενος στη σημασία του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως «ξεκινάμε από εδώ μια φιλόδοξη προσπάθεια για την εκπόνηση 13 Περιφερειακών Αναπτυξιακών Σχεδίων, μέσα από ισάριθμα Συνέδρια σε κάθε Περιφέρεια. Και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινάμε από εδώ. Ξεκινάμε από την Περιφέρεια, που αποτελεί την ενεργειακή πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα», προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό, αλλά και κοινωνικά δίκαιο. Ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα απεγκλωβίζει τη χώρα από την παγίδα στην οποία ήταν για δεκαετίες εγκλωβισμένη».
Στόχος αυτού του συνεδρίου και πρόθεσή μας, είπε ο Α. Τσίπρας, «είναι, όχι απλώς να σας πούμε τους σχεδιασμούς μας, αλλά κυρίως να σας ακούσουμε. Να ακούσουμε και να αλλάξουμε, να διορθώσουμε, να συνθέσουμε. Και θέλουμε εσάς, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στην Περιφέρεια, όχι απλούς κομπάρσους σε στημένες παραστάσεις, αλλά συμπρωταγωνιστές σε ένα έργο -θα έλεγα- πρωτότυπο, που μαζί θα παράξουμε, μαζί θα συνθέσουμε, μαζί θα δημιουργήσουμε. Εσείς, άλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλύτερα, όχι μόνο τις ανάγκες, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου σας. Μαζί, λοιπόν, θα αξιολογήσουμε την πραγματική κατάσταση, θα εξειδικεύσουμε τους στόχους σε περιφερειακό επίπεδο και θα προσδιορίσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση».
Πολύτιμη βοήθεια στην παραγωγική ανασυγκρότηση, θα δώσει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Περιφέρεια. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση και δημιουργούνται δύο τερματικοί σταθμοί στη Δυτική Μακεδονία, ενώ δεν προβλέπονταν κανένας.
Αναφέρθηκε επίσης «στην ιδιαίτερη συμβολή των 5.000 περίπου στρεμμάτων που παραδίδονται από τη ΔΕΗ για γεωργικές δραστηριότητες μετά την αποκατάστασή τους. Ακόμη ολοκληρώνεται η δημιουργία ενός πρότυπου και καινοτόμου πιλοτικού αγροκτήματος εδώ στην περιοχή σας, έκτασης 1.500 στρεμμάτων, που έχουν αποκατασταθεί και θα παραχωρηθούν ως εκμεταλλεύσεις των 10 στρεμμάτων για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν σε νέους αγρότες, καθώς και σε άνεργους ή ακτήμονες. Γνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της Περιφέρειας σε αποτελεσματικά και αξιόπιστα αρδευτικά συστήματα, επιλέγουμε μετά από χρόνια ταλαιπωρίας της περιοχής, να στηρίξουμε την κατασκευή του φράγματος της βόρειας ζώνης της Λίμνης Πολυφύτου, ενός απολύτως αναπτυξιακού και αναγκαίου έργου για την περιοχή.
Βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρχουν και οι αναγκαίες υποδομές, είτε αυτές αφορούν τους οδικούς άξονες, είτε αυτό έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου, είτε με ειδικού χαρακτήρα επεμβάσεις, όπως η ολοκληρωμένη αξιοποίηση των βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ).
Και εδώ, ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφερθούν:
-Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του βόρειου άξονα Ε65.
-Η ενίσχυση των αερολιμενικών υποδομών της Καστοριάς.
-Αλλά και η Σιδηροδρομική Εγνατία, ένα έργο πνοής με στρατηγική σημασία, όχι μόνο για την περιοχή σας, αλλά και για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.
Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία στην Καστοριά ενός διαμετακομιστικού κέντρου. Σημείωσε επίσης την ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος της απόδοσης του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, συνολικής έκτασης 400 στρεμμάτων, στον Δήμο της Κοζάνης.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η δέσμευσή μας είναι ότι θα παρέμβουμε ενεργά για να ακολουθήσουμε κατά γράμμα αυτόν τον σχεδιασμό, που μαζί σας θα συμφωνήσουμε. Για να ακολουθήσουμε αυτόν τον προσανατολισμό, και κυρίως για να υπάρξει μια τομή σε σχέση με την έλλειψη συντονισμού και αποτελεσματικής οργάνωσης που χαρακτήριζε το παρελθόν.
Η εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση που έγινε τις δύο αυτές μέρες μπορεί να αποτελέσει τη βάση, τόνισε εν κατακλείδι ο πρωθυπουργός, για την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας. Και να κλείσω, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση ολόκληρης της κυβέρνησης ότι το βάρος αυτού του εγχειρήματος θα περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τη διαβούλευση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση.