Μια βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιες εκπλήξεις και ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό.
Εκπλήξεις και ανακατατάξεις όχι βέβαια για την πρώτη θέση την οποία έχει καπαρώσει εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία με ποσοστά που φαίνεται πως θα είναι πάνω απ’ το 30% και κοντά σ’ αυτά που είχε πετύχει και στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά για τη δεύτερη θέση την οποία ενώ φαινόταν πως είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία νέα, προχθεσινή, μέτρηση την ξαναδίνει στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής!
***
Οι δύο πιο πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης ήταν της GPO και της Prorata, οι οποίες σε άλλα στοιχεία συμφωνούν και σε άλλα έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
Ας δούμε χωριστά την κάθε μια.
Σύμφωνα με την GPO, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,2% και το ΠΑΣΟΚ 13,2%.
Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 8,4%, το ΚΚΕ με 8,2%, η ΝΙΚΗ με 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά με 3%, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2,6%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 2,2% και το ΜέΡΑ25 με 2%.
***
Σύμφωνα με την έρευνα της Prorata στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,3%, αλλά στη δεύτερη θέση εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στην τρίτη με 12%.
Από εκεί και πέρα, στην τέταρτη θέση βλέπουμε το ΚΚΕ με ποσοστό 11,2%, στην πέμπτη την Ελληνική Λύση με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό 8,5%, τη Νίκη και τη Νέα Αριστερά να συγκεντρώνουν και τα δύο ποσοστά 4,5%.
Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 3,9% και από 2,3% συγκεντρώνουν η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και το κόμμα Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ 25, συγκεντρώνει μόλις το 1,7%.
***
Αν αφαιρέσουμε τη Νέα Δημοκρατία, την οποία και οι δύο μετρήσεις τη βρίσκουν στα ίδια, σχεδόν, ποσοστά, 33,1 και 33,2%, τα αξιοσημείωτα είναι τα εξής:
Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει και στις δύο μετρήσεις το ίδιο, σχεδόν, ποσοστό, 13,2 και 13%, αλλά στη μια περίπτωση έρχεται τρίτο και στην άλλη δεύτερο!
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 16,2% της μιας δημοσκόπησης (GPO) και τη δεύτερη θέση, πέφτει στο 12% σύμφωνα με την άλλη δημοσκόπηση (Prorata) και οπισθοχωρεί στην τρίτη θέση!
***
Ασάφεια φαίνεται να υπάρχει και για την τέταρτη θέση.
Στη μια δημοσκόπηση (GPO) φαίνεται να την κερδίζει η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου με 8,4% έναντι του 8,2% που συγκεντρώνει το ΚΚΕ.
Στην άλλη όμως, (Prorata) το ΚΚΕ παίρνει καθαρά κεφάλι με 11,2% και η Ελληνική Λύση φτάνει στο 8,5% και μένει στην πέμπτη θέση.
***
Από εκεί και κάτω, τρία είναι τα κόμματα που φαίνεται πως μάλλον θα κερδίσουν την είσοδο τους στο ευρωκοινοβούλιο.
Η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά.
Από τα υπόλοιπα, είναι μεν κάποια που προσεγγίζουν το όριο του 3% αλλά ίσως να μην καταφέρουν τελικά να το υπερβούν για να κερδίσουν μια έδρα.
Περισσότερες έδρες οι ακροδεξιοί από την κεντροδεξιά!
Μπορεί σε παλιότερες εποχές κάτι τέτοιο να φάνταζε ως απίθανο ή πολύ δύσκολο, αλλά πλέον είναι πολύ πιθανό να συμβεί.
Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, υπάρχει η εκτίμηση πως θα είναι η πρώτη σε δύναμη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, αλλά οι ακροδεξιοί που δεν εμφανίζονται ως μια ενιαία ομάδα θα αθροίζουν περισσότερες έδρες.
***
Να τι γράφει σχετικά για το θέμα αυτό το liberal.gr: “Σύμφωνα με μια πρόβλεψη Poll of Polls του επερχόμενου νομοθετικού σώματος, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν τώρα.
Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και το Identity and Democracy (ID), οι δύο κύριες δεξιές ομάδες, βρίσκονται σε συνολικά 144 έδρες.
Υπάρχουν επίσης και άλλα κόμματα στην εξίσωση, όπως το Εναλλακτική για τη Γερμανία, που προβλέπεται να κερδίσει 16 έδρες, και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, που αναμένεται να πάρει 10 έδρες. Επιπλέον, το γαλλικό Reconquest αναμένεται να λάβει πέντε έδρες, το Konfederacja της Πολωνίας έξι, και Το κόμμα της Βουλγαρίας υπέρ του Κρεμλίνου Revival τρεις.
Εάν αθροίσουμε τους παραπάνω αριθμούς, μας κάνει 184 έδρες.
Το ερώτημα «πώς θα συσπειρωθούν αυτοί οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές μετά τις εκλογές», ακόμα δεν έχει απαντηθεί.”
Σίγουρα πρόκειται για μια εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει όλους…